Fiat

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Fiat Stilo ) Przewody na klemie "-"



 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dade

Debiutant



Dołączył: 03 Sty 2011
Posty: 29
Skąd jesteś (miejscowość / region): Kraków
Posiadane auto: Fiat Stilo 1.9 JTD 115KM 2002
Piwa: 0/0
Wysłany: Pią 17 Lis 2017, 13:39
Temat postu:

Przewody na klemie "-"


Hejka.
Mam pytanie do Was: za co odpowiadają te dwa cieńsze przewody na klemie minusowej. Jest ich w sumie trzy-ten główny gruby, i dwa cieńsze. Który odpowiada za podtrzymanie zegara, radia, komputera?
Od ponad roku mam problem z upływem prądu z aku po 3-4 dniach. Aku nowe, byłem juz u kilku elektryków i żaden nie stwierdził przyczyny takiego stanu rzeczy. Mówią, że mało jeżdżę i aku się nie zdąży naładować. Dużo nie jeżdżę to fakt ale wcześniej tak nie miałem. Myślałem żeby zamontować na klemie - taki hebel do rozłączania masy. Czytałem że można to połączyć tak, żeby ten główny przewód był na tym hebelku a cienki bezpośrednio do aku bo odp. on za podtrzymanie komputera, zegarów itp. Widzę, że do klemy są trzy przewody i nie wiem, który podpiąć do aku żeby trzymało pamięć zegara, komputera itp.?
Z góry dziękuję za pomoc
Powrót do góry
jareq08

Auto Maniak



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 1509
Skąd jesteś (miejscowość / region): swiętokrzyskie
Posiadane auto: stilon 1.9 jtd, braval 2,0mjtd 165, pandziocha 1,3jtd 75KM.
Piwa: 96/3
Wysłany: Pią 17 Lis 2017, 20:33
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Przewody na klemie "-"


Pobór prądu zawiera sie w granicach 40-60 mA,zaleznie od zrodla jak podają.Mierzyles pobor pradu w stanie spoczynku? Zalecilbym Ci wyczyszzcenie wszystkich polaczen masowych i elektrycznych , kostki , oczkowe ,etc. Najprawdopodobniej mozesz miec "uplyw" pradu przez skrzynke bezpiecznikow w komorze silnika,(typ jej budowy)Jakiekolwiek zawilgocenie juz moze powodowac pobor pradu.Jak malo jezdzisz, to mozesz odpinac kleme (-),poza skasowaniem sie zegara i licznika dziennego nic sie nie dzieje.
_________________
Drogie Panie za kierownicą,zamiast bawić się telefonem,pobawcie się manetką od kierunkowskazów,,,może wyrobicie sobie ten nawyk informowania innych o zmianie kierunku jazdy...
Powrót do góry
darofiat

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 20 Lis 2010
Posty: 404
Skąd jesteś (miejscowość / region): Rybnik/Śląskie
Posiadane auto: Teraz:Fiat 263 Diablo 2013 1.4Tjet+LPG_KIA SOUL 1.6+LPG były:Punto I Punto II FL ,GRANDE Punto, Linea,Palio,DOBLO IFL,PEUGEOT 307 SW FL,OPEL Kadett Opel Insignia,Chevrolet Captiva,Citroen ZX
Piwa: 22/2
Wysłany: Pią 17 Lis 2017, 21:49
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Przewody na klemie "-"


A może masz już duży spadek napięcia miedzy alternatorem a akumulatorem i faktycznie nie doładowuje ci pełnym prądem.Woltomierz w rękę i robisz pomiar miedzy zaciskiem głównym alternatora a klemą plusową akumulatora.Drugi pomiar miedzy obudową alternatora i klemą minusową akumulatora.Wszystkie pomiary przy włączonych światłach i ogrzewaniu szyby,wentylator na max-a.Pomiary sumujesz i masz obraz stanu instalacji i jakie napięcie panuje na zaciskach akumulatora podczas pracy alternatora.
_________________
Elektronika samochodowa i wszystko co z nią związane na PW:)
Powrót do góry
Dade

Debiutant



Dołączył: 03 Sty 2011
Posty: 29
Skąd jesteś (miejscowość / region): Kraków
Posiadane auto: Fiat Stilo 1.9 JTD 115KM 2002
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 21 Lis 2017, 10:19
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Przewody na klemie "-"


Byłem już u paru elektryków. Podłączali różne urządzenia, mierzyli różne rzeczy, wymieniałem regulator napięcia w alternatorze i nic. Wszystko podobno w normie. Czy po np. 5 dniach postoju możliwe, żeby tak spoadło napięcie że nawet nie otworzę zamka z pilota?
Powrót do góry
darofiat

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 20 Lis 2010
Posty: 404
Skąd jesteś (miejscowość / region): Rybnik/Śląskie
Posiadane auto: Teraz:Fiat 263 Diablo 2013 1.4Tjet+LPG_KIA SOUL 1.6+LPG były:Punto I Punto II FL ,GRANDE Punto, Linea,Palio,DOBLO IFL,PEUGEOT 307 SW FL,OPEL Kadett Opel Insignia,Chevrolet Captiva,Citroen ZX
Piwa: 22/2
Wysłany: Wto 21 Lis 2017, 19:39
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Przewody na klemie "-"


Czasem bywały problemy pod katem rozładowania akumulatora przez BodyComputer . Po prostu nie przechodził w pełni w stan uśpienia .miałem także kiedyś problem z nie orginalnym radiem,jedno wyprowadzenie przywierało magistrale CAN w kostce ISO.
_________________
Elektronika samochodowa i wszystko co z nią związane na PW:)
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Wto 21 Lis 2017, 19:39
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
Ogłoszenia sprzedaży - Fiat Stilo »

Opinie o samochodach Fiat Stilo - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Fiat Stilo ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty.


Fiat

Panda

11 600

2009r.

171 695 km

śląskie

Fiat

Panda

4 900

2003r.

112 000 km

mazowieckie

Fiat

Linea

10 900

2007r.

196 975 km

kujawsko-pomorskie

Fiat

Bravo

26 500

2013r.

43 672 km

śląskie

Fiat

Doblo

37 900

2016r.

101 715 km

kujawsko-pomorskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group



Partnerskie fora dyskusyjne: Mały Fan Klub    Seicento Fanklub    Barchetta Club Polska   



Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2019 Created by idealneT and OM System