Fiat

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęścioponyfelgiksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Fiat Stilo ) Czujnik prędkości, gdzie się znajduje?


Idź do strony 1, 2  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Nadwozie.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dgurdak

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 386
Skąd jesteś (miejscowość / region): WLKP
Posiadane auto: Fiat Stilo 1.9JTD 115KM 3D, 2002r. przebieg 250tyś
Piwa: 3/4
Wysłany: Sro 20 Paź 2010, 09:53
Temat postu:

Czujnik prędkości, gdzie się znajduje?


Gdzie mogę znaleźć czujnik prędkości w stilo, bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam!
Powrót do góry
gadu-gadu skype status
adas7

Auto Maniak



Dołączył: 20 Sie 2007
Posty: 509
Skąd jesteś (miejscowość / region): katowice
Posiadane auto: Fiat Stilo Abarth 2003
Piwa: 6/1
Wysłany: Sro 20 Paź 2010, 11:57
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Czujnik prędkości, gdzie się znajduje?


siłą rzeczy musi być gdzieś wpięty w skrzynię biegów.
Powrót do góry
gadu-gadu
jarson190

Auto Maniak



Dołączył: 26 Paź 2009
Posty: 837
Skąd jesteś (miejscowość / region): ZACHODNIOPOMORSKIE
Posiadane auto: było stilo MW jest croma 150kM
Piwa: 36/1
Wysłany: Sro 20 Paź 2010, 13:22
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Czujnik prędkości, gdzie się znajduje?


na górze skrzyni biegów - szukaj przewodu elektrycznego- w stronę podszybia Laughing Laughing
Powrót do góry
jarson190

Auto Maniak



Dołączył: 26 Paź 2009
Posty: 837
Skąd jesteś (miejscowość / region): ZACHODNIOPOMORSKIE
Posiadane auto: było stilo MW jest croma 150kM
Piwa: 36/1
Wysłany: Sro 20 Paź 2010, 13:27
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Czujnik prędkości, gdzie się znajduje?


jarson190 napisał:
na górze skrzyni biegów - szukaj przewodu elektrycznego- w stronę podszybia Laughing Laughing


http://eper.fiatforum.com/ tu sobie popatrz
Powrót do góry
Stilonek

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 394
Skąd jesteś (miejscowość / region): Śląsk
Posiadane auto: Stilo 1.4 3D 2004
Piwa: 12/0
Wysłany: Sro 20 Paź 2010, 16:46
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Czujnik prędkości, gdzie się znajduje?


jarson190 napisał:
na górze skrzyni biegów - szukaj przewodu elektrycznego- w stronę podszybia Laughing Laughing

W Stilo czujnik w skrzyni? A czujniki ABS to nie między innymi tego też nie obsługują, chyba tak.
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Sro 20 Paź 2010, 16:46
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
jarson190

Auto Maniak



Dołączył: 26 Paź 2009
Posty: 837
Skąd jesteś (miejscowość / region): ZACHODNIOPOMORSKIE
Posiadane auto: było stilo MW jest croma 150kM
Piwa: 36/1
Wysłany: Sro 20 Paź 2010, 17:02
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Czujnik prędkości, gdzie się znajduje?


czujniki od abs co innego zliczają Sad schemat nie kłamie Embarassed


http://w639.wrzuta.pl/obraz/52PJmBaSLNJ/czujnik_predkosci_stilo_115_km

sprawdziłem u siebie Mr. Green
po nitce do kłębka Shocked Shocked
Powrót do góry
Stilonek

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 394
Skąd jesteś (miejscowość / region): Śląsk
Posiadane auto: Stilo 1.4 3D 2004
Piwa: 12/0
Wysłany: Sro 20 Paź 2010, 20:49
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Czujnik prędkości, gdzie się znajduje?


jarson190 napisał:
czujniki od abs co innego zliczają Sad schemat nie kłamie

Nic innego nie zliczają tylko impulsy obrotów koła z których centralka ABS po lini CAN przesyła sygnał o prędkości auta również do zestawu wskaźników i tyle, a nie jakiś czujnik przy skrzyni, nie ma czegoś takiego. Pokaż mi ten schemat co nie kłamie, bo linkowane zdjęcie nic nie prezentuje.
Powrót do góry
jarson190

Auto Maniak



Dołączył: 26 Paź 2009
Posty: 837
Skąd jesteś (miejscowość / region): ZACHODNIOPOMORSKIE
Posiadane auto: było stilo MW jest croma 150kM
Piwa: 36/1
Wysłany: Sro 20 Paź 2010, 22:32
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Czujnik prędkości, gdzie się znajduje?


wejdź w eper odszukaj "skrzynia biegów" i na samym dole kliknij nr 21233, jak czujniki przy kołach mogą pokazywać prędkość na blacie
jadąc po zakrętach po prawej i lewej stronie auta koła poruczają się z różną prędkością Exclamation
Powrót do góry
kasyx

Auto Maniak



Dołączył: 24 Lip 2008
Posty: 932
Skąd jesteś (miejscowość / region): Olkusz
Posiadane auto: Stilo, 1.9 JTD (115KM), '02r
Piwa: 17/4
Wysłany: Czw 21 Paź 2010, 08:19
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Czujnik prędkości, gdzie się znajduje?


W nowszych autach nigdy jeszcze nie slyszalem zeby czujnik predkosci byl przy kole, to jakies nie porozumienie jest.
W starszych chyba zreszta tez nie Rolling Eyes
_________________
You make it, we break it!

Powrót do góry
beton

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 04 Wrz 2009
Posty: 296
Skąd jesteś (miejscowość / region): Łódź
Posiadane auto: Stilo SW Dynamic, M-Jet 16v, 140 KM, 2004
Piwa: 3/2
Wysłany: Czw 21 Paź 2010, 08:40
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Czujnik prędkości, gdzie się znajduje?


W wielu wspłóczesnych samochodach obrotomierze są "zasilane" czujnikiem ABS. Być może podobnie jest z szybkościomierzem.
Powrót do góry
kasyx

Auto Maniak



Dołączył: 24 Lip 2008
Posty: 932
Skąd jesteś (miejscowość / region): Olkusz
Posiadane auto: Stilo, 1.9 JTD (115KM), '02r
Piwa: 17/4
Wysłany: Czw 21 Paź 2010, 14:45
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Czujnik prędkości, gdzie się znajduje?


beton napisał:
W wielu wspłóczesnych samochodach obrotomierze są "zasilane" czujnikiem ABS. Być może podobnie jest z szybkościomierzem.


Mozesz podac przyklad? Bo rozumiem ze skoro napisales to znasz jakis. Pytam z czystej ciekawosci bo wiem swoja droga ze obrotomierze to raczej pod alternator sa podpinane (np. Vectra, nie wiem jak Stilo)
_________________
You make it, we break it!

Powrót do góry
kasyx

Auto Maniak



Dołączył: 24 Lip 2008
Posty: 932
Skąd jesteś (miejscowość / region): Olkusz
Posiadane auto: Stilo, 1.9 JTD (115KM), '02r
Piwa: 17/4
Wysłany: Czw 21 Paź 2010, 14:46
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Czujnik prędkości, gdzie się znajduje?


beton napisał:
W wielu wspłóczesnych samochodach obrotomierze są "zasilane" czujnikiem ABS. Być może podobnie jest z szybkościomierzem.


Mozesz podac przyklad? Bo rozumiem ze skoro napisales to znasz jakis. Pytam z czystej ciekawosci bo wiem swoja droga ze obrotomierze to raczej pod alternator sa podpinane (np. Vectra, nie wiem jak Stilo)
_________________
You make it, we break it!

Powrót do góry
Wojtek O.

Stały Bywalec



Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 241
Skąd jesteś (miejscowość / region): Kossowa Małopolskie
Posiadane auto: Fiat Stilo 1,9 Multijet 140KM 2004
Piwa: 3/1
Wysłany: Czw 21 Paź 2010, 21:59
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Czujnik prędkości, gdzie się znajduje?


Prędkościomierze od zawsze były spinane ze skrzynią. Dawniej za pomocą linki a obecnie elektronicznie. czujniki ABS liczą obroty poszczególnych kół a komp potem to porównuje i decyduje czy interweniować(ABS, ESP) czy nie. Ale jako nie zawodowiec a tylko człowiek który kilka maszyn rozebrał i książek przeczytał mogę się mylić.
_________________
261 600 km i ktoś dalej pojechal w świat nawijać asfalt na koła.
Stilo jest jak kobieta, dbać, pieścić, a da się pokochać. Może czasem kapryśna Wink

Chyba jednak kombi też na F
Powrót do góry
gadu-gadu
Stilonek

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 394
Skąd jesteś (miejscowość / region): Śląsk
Posiadane auto: Stilo 1.4 3D 2004
Piwa: 12/0
Wysłany: Czw 21 Paź 2010, 23:28
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Czujnik prędkości, gdzie się znajduje?


jarson190 napisał:
jak czujniki przy kołach mogą pokazywać prędkość na blacie jadąc po zakrętach po prawej i lewej stronie auta koła poruczają się z różną prędkością Exclamation

A od czego są w aucie komputery. U mnie przy skrzyni jest tylko kontakt wstecznego i tyle, ciekawe z czego licznik bierze dane o prędkości?
Pokaż mi w eperze ten czujnik i jego numer Very Happy , bo ja widzę tylko korek z uszczelką po czujniku stosowanym w autach z poprzedniego pokolenia.
Masz niewierny Tomaszu:
"Zestaw wskaźników E50 łączy się ze styków 3 i 4 konektora A z Body Computer M1 , a poprzez niego, z całą siecią CAN: poprzez CAN dochodzi do prędkościomierza elektronicznego sygnał (pochodzący z centralki ABS M50 ): ten sam sygnał jest przesyłany przez styk 37 M50 do styku 17 złącza A Body Computer M1 .

Elektroniczny licznik obrotów odbiera sygnał o obrotach silnika przychodzący, przez CAN, z centralki sterującej silnikiem M10 ."


Ostatnio zmieniony przez Stilonek dnia Czw 21 Paź 2010, 23:41, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Stilonek

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 394
Skąd jesteś (miejscowość / region): Śląsk
Posiadane auto: Stilo 1.4 3D 2004
Piwa: 12/0
Wysłany: Czw 21 Paź 2010, 23:31
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Czujnik prędkości, gdzie się znajduje?


kasyx napisał:
Pytam z czystej ciekawosci bo wiem swoja droga ze obrotomierze to raczej pod alternator sa podpinane (np. Vectra, nie wiem jak Stilo)

A od czego są czujniki położenia wału korbowego, co ma alternator do obrotomierza.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Nadwozie. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Ogłoszenia sprzedaży - Fiat Stilo »

Opinie o samochodach Fiat Stilo - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Fiat Stilo ) Nadwozie.


Fiat

Fiorino

24 990

2010r.

77 992 km

podkarpackie

Fiat

Doblo

29 990

2010r.

111 202 km

podkarpackie

Fiat

Doblo

37 990

2011r.

101 137 km

kujawsko-pomorskie

Fiat

Doblo

37 990

2011r.

101 137 km

podkarpackie

Fiat

Panda

13 800

2005r.

69 000 km

śląskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group



Partnerskie fora dyskusyjne: Mały Fan Klub    Seicento Fanklub    Barchetta Club Polska   



Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2015 Created by idealneT and OM System