Fiat

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Fiat Stilo ) Komputerki i ich wersje oprogramowania - problemy


Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
adasch

Auto Maniak



Dołączył: 25 Lip 2009
Posty: 1792
Skąd jesteś (miejscowość / region): Gdańsk
Posiadane auto: Stilo dynamic JTD 115 KM
Piwa: 35/7
Wysłany: Sro 20 Paź 2010, 23:42
Temat postu:

Komputerki i ich wersje oprogramowania - problemy


Cześć,

wkońcy znalazłm trochę czasu aby połączyć się z komputerkami i zczytać z nich wersję oprogramowania

Opisze co ja mam i jakie widzę problemy i błędy

moje auto jest z roku 2002 chociaż data komponentów to 2001/12

Komputer Silnika
wersja hw 00
wersja sw A042
Data 04/05/2006 Shocked

problem: auto dużo pali, 7-8 litrów

Komputer M1
wersja hw 07
wersja sw 060c
data 12/18/2001

problemy
z kluczyka mogę otworzyć dach i szyby, ale przy zamykaniu jeden segment dachu się nie domyka (ten mały pierwszy) Autu się wydaje, że wszystko jest ok. trzeba weść do auta i przekręcić gałę krok w prawo i krok w lewo wtedy się domknie

komputer drzwi kierowcy
wersja hw 03
wersja sw 001f
data 12/11/2001

problemy

komputer steruje spotem tylnim. spot się zapala i gaśnie z przyczyn np otwarcie drzwi i itp. nie da się włączyć go naciskając przycisk. Przewody i napięcia sprawdzone i są ok. Ewidentnie komp nie reaguje na sygnał włącznika

komputer drzwi pasażera
wersja hw 03
wersja sw 021
data 11/26/2001

problemy

lusterko pasażera nie zawsze wraca idealnie na swoją pozycję po powrocie z biegu wstecznego. Odczyty się nie zgadzają przed i po operacji.

komputer boot
wersja hw 03
wersja sw 001f
data 12/12/2001

problemy - nie zauważyłem

komputer licznika
wersja hw c8
wersja sw 2220
data 10/30/2001


no i na koniec dołożony prze zemnie system cofania OEM (miga licznik)
wersja hw 05
wersja sw 0009
data 01/07/2002

czy któs mógłby odpowiedzieć czy ma podobne drobne problemy w swoich stilonach podobne do moich no i zweryfikować wersję oprogramowania komputerków dla porównania.

może ktoś ma rozspisaną wersję updatów ecu do stilo jtd?
Co dokładnie poprawiono.

odczyty zrobiono przez fes 2.3.1 i kablem elm324 1.3a

Pozdrawiam
_________________
Sprzedam kołpaki oryginalne fiat 15"
Powrót do góry
gadu-gadu
adasch

Auto Maniak



Dołączył: 25 Lip 2009
Posty: 1792
Skąd jesteś (miejscowość / region): Gdańsk
Posiadane auto: Stilo dynamic JTD 115 KM
Piwa: 35/7
Wysłany: Czw 21 Paź 2010, 12:03
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Komputerki i ich wersje oprogramowania - problemy


no dobrze Panowie,

jestem po rozmowie z Kocarem -specem od ecu i itp.

moje stilo sporo pali

FES mówi że mam soft

Komputer Silnika
wersja hw 00
wersja sw A042
Data 04/05/2006

Wg Kocara mogę mieć niewłaściwy soft, i dlatego się to pitoli, tym bardziej, że soft powinien być z roku 2001 lub 2002 a u mnie jest z 2006. Powiedział, też że są różne softy nawet dla wersji z klimą i bez Shocked

Jakie macie wersje i datę ecu w swoich 115kM stilaczach?

Wg kocara nie da się do programować do body dodatkowych urządzeń (czujnik cofania) lini CAN ale jeden z forumowiczów mówił, że to zrobił w jakimś ASO Shocked

Forumowicz poszukiwany lub namiary na ASO które to potrafi.

Wracając do problemu softu ecu, czy ktoś ma jakieś info w tej sprawie?

Co do centralek dodatkowych, to wg kocara nie ma możliwości ich aktualizacji.

Pozdrawiam
_________________
Sprzedam kołpaki oryginalne fiat 15"
Powrót do góry
gadu-gadu
Marek82

Auto Maniak



Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 793
Skąd jesteś (miejscowość / region): Będzin woj. śląskie
Posiadane auto: Stilon 2004 JTD 115 180tys
Piwa: 28/2
Wysłany: Czw 21 Paź 2010, 17:19
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Komputerki i ich wersje oprogramowania - problemy


Ja kolego uważam tak jak pisałem Tobie wcześniej jedz do ASO i wgraj softa OEM do JTD bez poprawek. Koszt ok 120zł
_________________
Z poważaniem

Marek
Powrót do góry
gadu-gadu skype status
adasch

Auto Maniak



Dołączył: 25 Lip 2009
Posty: 1792
Skąd jesteś (miejscowość / region): Gdańsk
Posiadane auto: Stilo dynamic JTD 115 KM
Piwa: 35/7
Wysłany: Czw 21 Paź 2010, 20:11
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Komputerki i ich wersje oprogramowania - problemy


robią straszne problemy Mad

umówiłem się w przyszłym tyg

pozdrawiam
_________________
Sprzedam kołpaki oryginalne fiat 15"
Powrót do góry
gadu-gadu
Marek82

Auto Maniak



Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 793
Skąd jesteś (miejscowość / region): Będzin woj. śląskie
Posiadane auto: Stilon 2004 JTD 115 180tys
Piwa: 28/2
Wysłany: Czw 21 Paź 2010, 20:18
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Komputerki i ich wersje oprogramowania - problemy


I zobaczysz wtedy oszczędnego JTD Smile
_________________
Z poważaniem

Marek
Powrót do góry
gadu-gadu skype status
Reklama








Wysłany: Czw 21 Paź 2010, 20:18
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
jacek.d

Auto Maniak



Dołączył: 09 Cze 2009
Posty: 527
Skąd jesteś (miejscowość / region): W-wa
Posiadane auto: Ducato 244 2.3JTD, 2003
Piwa: 24/3
Wysłany: Czw 21 Paź 2010, 21:47
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Komputerki i ich wersje oprogramowania - problemy


Wsad do ECU jest dedykowany w zależności od numeru Bosch, najbardziej popularny jest ten pierwszy z końcówką 337, mam do niego oryginalny wsad i kilka zmodyfikowanych z przyrostem kilkunastu % mocy, jak chce Ci się grzebać i ryzykować to kup programator BDM (350pln) i działaj Wink

FIAT STILO 1.9 L JTD 115HP 0281010337
FIAT STILO 1.9 L JTD 115HP 0281011396
FIAT STILO 1.9 L JTD 115HP 0281011398
FIAT STILO 1.9 L JTD 115HP 0281011421
FIAT STILO 1.9 L JTD 115HP 0281011552
FIAT STILO 1.9 L JTD 115HP 0281011553
_________________
Fiat Stilo 1,9JTD po wypadku,--- CZĘŚCI --- kontakt na PW
Powrót do góry
adasch

Auto Maniak



Dołączył: 25 Lip 2009
Posty: 1792
Skąd jesteś (miejscowość / region): Gdańsk
Posiadane auto: Stilo dynamic JTD 115 KM
Piwa: 35/7
Wysłany: Pią 22 Paź 2010, 07:16
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Komputerki i ich wersje oprogramowania - problemy


cześć

u mnie jest ten pierwszy

wygląda to tak



Ciekawe czy faktycznie jest wgrany zły soft Shocked

jeżeli taj jest, to wgrał go jakiś niemiecki mechanik Shocked

Pozdrawiam
_________________
Sprzedam kołpaki oryginalne fiat 15"
Powrót do góry
gadu-gadu
jacek.d

Auto Maniak



Dołączył: 09 Cze 2009
Posty: 527
Skąd jesteś (miejscowość / region): W-wa
Posiadane auto: Ducato 244 2.3JTD, 2003
Piwa: 24/3
Wysłany: Pią 22 Paź 2010, 08:09
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Komputerki i ich wersje oprogramowania - problemy


adasch napisał:

Ciekawe czy faktycznie jest wgrany zły soft Shocked

jeżeli taj jest, to wgrał go jakiś niemiecki mechanik Shocked

Pozdrawiam


Nie znam się mocno na modyfikacjach ECU ale z tego co wiem to procesor ECU sprawdza sumę kontrolną pliku wsadowego, musi być właściwa, zgodna z danym ECU, w innym przypadku ECU nie ruszy. Dlatego bardziej prawdopodobne jest że auto (ECU) było poddane chip-tuningowi, a konkretnie modyfikacji map, co mogłoby pasować do zwiększonego spalania. Musiałbyś zgrać ten wsad z ECU i porównać z oryginałem w programie WinOls, ma on taką funkcję.
_________________
Fiat Stilo 1,9JTD po wypadku,--- CZĘŚCI --- kontakt na PW
Powrót do góry
beton

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 04 Wrz 2009
Posty: 296
Skąd jesteś (miejscowość / region): Łódź
Posiadane auto: Stilo SW Dynamic, M-Jet 16v, 140 KM, 2004
Piwa: 3/2
Wysłany: Pią 22 Paź 2010, 08:31
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Komputerki i ich wersje oprogramowania - problemy


jacek.d napisał:

Nie znam się mocno na modyfikacjach ECU ale z tego co wiem to procesor ECU sprawdza sumę kontrolną pliku wsadowego, musi być właściwa, zgodna z danym ECU, w innym przypadku ECU nie ruszy. Dlatego bardziej prawdopodobne jest że auto (ECU) było poddane chip-tuningowi, a konkretnie modyfikacji map,

Też tak sądzę, ale nie powinno to zwiększyć zużycia paliwa, wręcz przeciwnie.
Powrót do góry
adasch

Auto Maniak



Dołączył: 25 Lip 2009
Posty: 1792
Skąd jesteś (miejscowość / region): Gdańsk
Posiadane auto: Stilo dynamic JTD 115 KM
Piwa: 35/7
Wysłany: Pią 22 Paź 2010, 09:13
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Komputerki i ich wersje oprogramowania - problemy


wczoraj rozmawiałem z aso na ten temat.

jeden który co nieco wiedział w tej sprawie powiedział. że było kilka upatów softu. Soft jak soft nic nie zmieniał w pracy silnika ale ZWIĘKSZAŁ NIE CZEPIANIE SIĘ KOMPA PRZY PROBLEMACH. Zrobili to rozszerzając widełki parametrów które bada ecu.

Będę chciał wrócić do najstarszego softu, bo będze wiadomo, które parametry się rozjeżdżają Idea

być może mam jakieś problemy ale mieszczące siew dolnych granicach błędu

Zapytam w prost, jaką wersję mam wgrać? czyli komu pali 4,5 w mieście Laughing to taką wgram

edit:

jest inny soft dla wersji z kima i bez Exclamation

Pozdrawiam
_________________
Sprzedam kołpaki oryginalne fiat 15"
Powrót do góry
gadu-gadu
beton

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 04 Wrz 2009
Posty: 296
Skąd jesteś (miejscowość / region): Łódź
Posiadane auto: Stilo SW Dynamic, M-Jet 16v, 140 KM, 2004
Piwa: 3/2
Wysłany: Pią 22 Paź 2010, 09:17
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Komputerki i ich wersje oprogramowania - problemy


Ten silnik musi spalić w mieście 7 L, jeśli ktoś pisze, że mu spala 5-6L to albo kłamie albo nie umie liczyć, albo dla niego miasto to osada 5-cio tysięczna. W dużym mieście musi spalić więcej choćby ze wzdględu na korki, częste zatrzymania, światła itd.
Powrót do góry
jacek.d

Auto Maniak



Dołączył: 09 Cze 2009
Posty: 527
Skąd jesteś (miejscowość / region): W-wa
Posiadane auto: Ducato 244 2.3JTD, 2003
Piwa: 24/3
Wysłany: Pią 22 Paź 2010, 10:37
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Komputerki i ich wersje oprogramowania - problemy


beton napisał:
jacek.d napisał:

Nie znam się mocno na modyfikacjach ECU ale z tego co wiem to procesor ECU sprawdza sumę kontrolną pliku wsadowego, musi być właściwa, zgodna z danym ECU, w innym przypadku ECU nie ruszy. Dlatego bardziej prawdopodobne jest że auto (ECU) było poddane chip-tuningowi, a konkretnie modyfikacji map,

Też tak sądzę, ale nie powinno to zwiększyć zużycia paliwa, wręcz przeciwnie.


Te modyfikacje map polegają głównie na zwiększeniu ciśnienia doładowania i dawki wtrysku, zmniejszenie spalania odbywa się kosztem ekologicznej pracy silnika, i tu zależy kto i jak modyfikował te mapy, a z tym bardzo różnie bywa.
Chociaż ja za bardziej prawdopodobne uważam że to spalanie u kolegi Adash, wynika ze stanu silnika i/lub wadliwego działania czujników/regulatorów silnika.
A spalanie 7l w mieście rzeczywiście nie jest bardzo duże i może wynikać chociażby ze stylu jazdy.
_________________
Fiat Stilo 1,9JTD po wypadku,--- CZĘŚCI --- kontakt na PW
Powrót do góry
chase1

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 15 Cze 2009
Posty: 412
Skąd jesteś (miejscowość / region): Poznań
Posiadane auto: Mondeo MK4, Stilo JTD
Piwa: 4/0
Wysłany: Pią 22 Paź 2010, 10:47
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Komputerki i ich wersje oprogramowania - problemy


dokladnie jak mowi jacek.d - wieksze spalanie to raczej nie wina "zlego" softu - tylko albo stylu jazdy/stania (jakosci paliwa) Razz albo problemow silnika.

ps. jacek.d - masz moze wiecej numerow oprogramowania ?
chodzilo by o wersje 115 i 136km.
Powrót do góry
adasch

Auto Maniak



Dołączył: 25 Lip 2009
Posty: 1792
Skąd jesteś (miejscowość / region): Gdańsk
Posiadane auto: Stilo dynamic JTD 115 KM
Piwa: 35/7
Wysłany: Pią 22 Paź 2010, 10:55
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Komputerki i ich wersje oprogramowania - problemy


Co do silnika i jego stanu

wykres z hamowni idealny a nawet nieco lepszy,

oleju nie bierze,

nowa przepływka,

wyregulowane zawory

czysty EGR,

Ciśnienia na cr ok

spalanie rzeczywiste identyczne z kompem - czyli nie wtryski

co do pracy to są drgania na budze pomimo kompletu nowych poduszek i być może dlatego, ze zawsze jeżdżę z klimą a wystarczy co nieco dodać obrotów i jest dobrze.

Więc jeżeli nikt nie potrafi powiedzieć, czy konkretnie mój soft faktycznie pasuje to czekam na wizytę w aso. Soft raczej nie był modyfikowany bo moc i przebieg się zgadza. bardziej stawiam na to, ze jest wgrana niewłaściwa wersja.

czekam aż jakiś dobry człowiek sprawdzi fes-em co on ma wgrane do swojego 115ps v8

Pozdrawiam

Pozdrawiam
_________________
Sprzedam kołpaki oryginalne fiat 15"
Powrót do góry
gadu-gadu
chase1

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 15 Cze 2009
Posty: 412
Skąd jesteś (miejscowość / region): Poznań
Posiadane auto: Mondeo MK4, Stilo JTD
Piwa: 4/0
Wysłany: Pią 22 Paź 2010, 10:57
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Komputerki i ich wersje oprogramowania - problemy


adasch napisał:


czekam aż jakiś dobry człowiek sprawdzi fes-em co on ma wgrane do swojego 115ps v8


ale co dokladnie chcesz wiedziec ?
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4
Ogłoszenia sprzedaży - Fiat Stilo »

Opinie o samochodach Fiat Stilo - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Fiat Stilo ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty.


Fiat

Grande Punto

14 500

2008r.

144 000 km

pomorskie

Fiat

Grande Punto

11 900

2011r.

165 000 km

wielkopolskie

Fiat

Doblo

23 500

2011r.

184 379 km

kujawsko-pomorskie

Fiat

Panda

15 900

2012r.

113 139 km

śląskie

Fiat

Sedici

16 900

2007r.

170 953 km

śląskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group



Partnerskie fora dyskusyjne: Mały Fan Klub    Seicento Fanklub    Barchetta Club Polska   



Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2018 Created by idealneT and OM System