Dołączył: 22 Paź 2010 Posty: 10 Skąd jesteś (miejscowość / region): MAŁOPOLSKA Posiadane auto: GRANDE PUNTO 2008 1,4 PB
Piwa: 0/5
Wysłany: Sob 04 Gru 2010, 20:15
Temat postu:
Samochód nie odpala gdy zimno
Od czasu gdy pojawiły się pierwsze spadki temperatur mam problemy z odpaleniem samochodu. Mój samochód to grande punto 1,4 2008r. Gdy samochód stoi na mrozie jakieś cztery godziny aż całkowicie ostygnie, przy odpalaniu podnosi się wskazówka temperatury i włącza wentylator chłodnicy a odpalanie następuje przy 800 obrotach (jak na ciepłym silniku) , gdy powinno przy ok 1400 obrotach gdy silnik jest zimny. Gdy na dworze jest ciepło lub silnik nagrzany wszystkie problemy znikają. Auto po podłączeniu do komputera nie pokazuje żadnych błędów. Zmieniłem wiec czujnik temperatury i podstawiałem mocniejszy akumulator jednak bez efektów. Jedyny efekt przynosi polanie centralki (komputera, sterownika ) silnika wrzątkiem. Po polaniu centralki wrzątkiem wszystkie problemy znikają. Przypuszczam że padła centralka. Co wy na to ?
Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 44 Skąd jesteś (miejscowość / region): dąbrowa górnicza Posiadane auto: fiat grande punto 1.4 8v active
Piwa: 4/0
Wysłany: Sob 04 Gru 2010, 21:10
Temat postu:
Re: ( Fiat Grande Punto ) Samochód nie odpala gdy zimno
"Jedyny efekt przynosi polanie centralki (komputera, sterownika ) silnika wrzątkiem. Po polaniu centralki wrzątkiem wszystkie problemy znikają. Przypuszczam że padła centralka. Co wy na to ?"
Ja też przypuszczam że polewanie centralki wrzątkiem to dobry pomysł tylko myślałem że wrzątkiem to można garnki myć a nie komputer polewać a tak poważnie to wymień centralke i sprawdz czy wszystko jest ok i po problemie _________________ michał
Dołączył: 22 Paź 2010 Posty: 10 Skąd jesteś (miejscowość / region): MAŁOPOLSKA Posiadane auto: GRANDE PUNTO 2008 1,4 PB
Wysłany: Sob 04 Gru 2010, 22:15
Temat postu:
"a tak poważnie to wymień centralke i sprawdz czy wszystko jest ok i po problemie"
Tylko że wymiana takiej centralki to duży koszt więc pytam czy wy też stawiacie na to, czy może jeszcze sprawdzić coś wcześniej?
Dołączył: 04 Gru 2010 Posty: 11 Skąd jesteś (miejscowość / region): Poraj Posiadane auto: Fiat Grande Punto 1.2 2006
Piwa: 1/0
Wysłany: Nie 05 Gru 2010, 18:34
Temat postu:
masz uszkodzony czujnik zasysanego powietrza na kolektorze , czujnik znajduje sie z lewej strony jak stoisz przed autem przy kolektorze, miałem ten problem z tym czujnikiem !
Wysłany: Pon 06 Gru 2010, 13:00
Temat postu:
"masz uszkodzony czujnik zasysanego powietrza na kolektorze , czujnik znajduje sie z lewej strony jak stoisz przed autem przy kolektorze, miałem ten problem z tym czujnikiem !
Miałeś rację kolego. Dzieki tobie nie wyrzuciłem jakiegoś tysiaka w błoto.
Dołączył: 16 Gru 2010 Posty: 3 Skąd jesteś (miejscowość / region): podlasie Posiadane auto: fiat grande punto1.4 8V
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 16 Gru 2010, 19:49
Temat postu:
witam , miałem ten sam problem i wymieniłem czujnik zasysanego powietrza. czujnik był "zawalony " szmelcem z odmy silnika i przy temperaturze ponożej 0 stopni C szmelc zamarzał wa czujniku i to jest powodem problemów z odpalaniem. Niepokoi mnie jednak odkładanie się tego szmelcu w odmie( wymieniałem już trzy razy bo pękały). Pytanie czy to zależy od oleju czy może taka konstrukcja silnika?
Dołączył: 03 Sty 2011 Posty: 5 Skąd jesteś (miejscowość / region): Kraków Posiadane auto: GP 1.4 16V Starjet
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 06 Sty 2011, 13:14
Temat postu:
Koledzy może ktoś podrzucić foto w którym miejscu jest ten czujnik albo jak on wygląda? W moim 1.4 16V mam podobny problem, za drugim lub trzecim razem odpala jak jest zimny, a na wolnych obrotach chodzi tak jakby gubił prąd, a świece wymieniłem na nowe.
Ps. Jaki będzie koszt takiego czujnika?
Proszę o pomoc, pozdrawiam
mkenad
Dołączył: 04 Gru 2010 Posty: 11 Skąd jesteś (miejscowość / region): Poraj Posiadane auto: Fiat Grande Punto 1.2 2006
Piwa: 1/0
Wysłany: Czw 06 Sty 2011, 14:21
Temat postu:
Jak już odpalił za piątym czy szóstym razem to miał bardzo małe obroty często gasł, jak pochodził ze dwie minuty to już było dobrze, jeszcze przy odpalaniu zimnego silnika załączał się wentylator chłodnicy bo właśnie ten uszkodzony czujnik dawał zły sygnał do komutera samochodu że silnik jest nagrzany i dlatego nie załanczało się tzw. "SSANIE" dlatego są problemy z odpalaniem na zimnym silniku