Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 120 Skąd jesteś (miejscowość / region): mazowieckie Posiadane auto: fiat punto 1,2 75km 95r.
Piwa: 5/1
Wysłany: Nie 06 Mar 2011, 00:49
Temat postu:
odpowietrzenie hamulców
Witam kolegów.
Mam mianowicie problem przedni hamulec mi nie odbija, /prawy przedni od strony kierowcy/ sprawdziłem go należycie i ani klocki hamulcowe nie są zapieczone również tłok w hamulcu działa prawidłowo, serwo działa należycie, płyn hamulcowy jest nowy, to jedynie co zostało to może zapowietrzone są hamulce bo podczas hamowania pedał idzie głęboko i dopiero po drugim naciśnięciu czuć że zaraz po naciśnięciu bierze należycie. Jak dobrze odpowietrzyć hamulce proszę o dokładną podaną kolejność i metodę!!!
Pozdrawiam _________________ Posiadam książkę Fiat Punto poradnik do aut wyprodukowanych w latach 1993-1999.
Odpowietrz porządnie hamUlce (popraw tą ortografię w tytule) i zobaczysz co będzie się działo bo jesli pedał wchodzi i dopiero za drugim razem twardnieje to musi być gdzieś jeszcze zapowietrzony.Kolejność odpowietrzania to(najdalej od pompy) czyli tak:prawy tył,lewy tył,prawy przód,lewy przód.I pamiętaj w czasie odpowietrzania aby dolewać płynu do zbiorniczka aby od nowa nie zapowietrzyć.
Dołączył: 16 Kwi 2010 Posty: 75 Skąd jesteś (miejscowość / region): Ozorków Posiadane auto: Fiat Brava 1.6 16V/ Fiat marea weekend 2.0
Piwa: 3/1
Wysłany: Nie 06 Mar 2011, 15:36
Temat postu:
Re: ( Fiat Punto ) odpowietrzenie hamulców
Witaj, kolego kolejność odpowietrzania powinna być taka, jaką podał kolega powyżej, natomiast najlepiej wykonać to we dwie osoby, jedna pompuje a druga popuszcza odpowietrzniki przy kołach. To najbardziej efektywny sposób na ewentualne odpowietrzenie układu hamulcowego. Jeżeli to nie pomoże to możesz mieć uszkodzoną pompę hamulcową.Pozdrawiam.
Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 120 Skąd jesteś (miejscowość / region): mazowieckie Posiadane auto: fiat punto 1,2 75km 95r.
Piwa: 5/1
Wysłany: Nie 06 Mar 2011, 21:53
Temat postu:
Re: ( Fiat Punto ) odpowietrzenie hamulców
Witam.
Dziękuję za poradę na pewno skorzystam dam znać jak to wyszło.
/przepraszam za błędy/
Pozdrawiam _________________ Posiadam książkę Fiat Punto poradnik do aut wyprodukowanych w latach 1993-1999.
Dołączył: 05 Sie 2011 Posty: 43 Skąd jesteś (miejscowość / region): Kraków/Krzeszowice Posiadane auto: Punto 1,2 Van 2002r 60 KM, doblo 2001 1.9D GRZECHOTNIK
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 02 Kwi 2013, 23:03
Temat postu:
klocki
jakby ktoś z forumowiczów chciał kupić klocki do punto 1.2 80 KM to zapraszam! mam takie za 50 zł + przesyłka, dalem za nie 75 zł ale sprzedałem auto i zostały. jak coś proszę przenięść do odpowiedniego działu. Dziękuję!