Witam,
Mam Stilo - od 2 dni.
Mieszkam w okolicach Wrocławia.
Kupiłem samochód i chciałbym przygotować go do eksploatacji.
Gdzie w pobliżu Wrocławia polecacie podjechać aby zrobić przegląd, czyszczenie, nabicie, co tam trzeba w klimatyzacji? _________________ Nie powinno się tyle pamiętać. Człowiek nie beczka. Nie wszystko się w nim pomieści.
Niestety skorzystałem, nie polecam. Fajna rozmowa marketingowa z serwisantem mechanikiem, sprawia wrażenie elokwentnego, rzetelnego i fachowości. Wrażenie.
Chciałem odgrzybić klimatyzację, zeszło 2 godziny czasu, klimatyzacja nie działa, nieodgrzybiona, zapłaciłem 250zł koszt tzw. diagnostyki, która jak się okazało w następnym warsztacie była jak najbardziej mylna.
Sprzęt do ładowania klimatyzacji nie pracował poprawnie ale to już na marginesie.
Dlaczego taka opinia?
Ja na klimatyzacji się nie znam, dlatego pojechałem do fachowca, który sprawdził się jedynie w określaniu cen.
Klimatyzacja wyłączała się chwilę po uruchomieniu. Serwisant przekładał przekaźniki, co powodowało, że znów się uruchamiała na parę sekund i ponownie wyłączała. Stwierdził zimne luty na płytce z przekaźnikami i że napełni ją kontrastem w celu stwierdzenie ewentualnej nieszczelności (choć nie wiadomo czy do końca, bo maszyna nie wskazywała prawidłowo ciśnienia i wyłączała się na błędzie, dlatego trzeba było ją przełączyć w tryb manualny) skasował 250zł.
Po wizycie w tym serwisie klimatyzacji udałem się wprost do elektryka w celu usunięcia owych zimnych lutów. PODNIÓSŁ SAMOCHÓD na podnośniku do góry i w ciągu 30 sekund wskazał pękniętą rurkę klimatyzacji przy czujniku.
Ktoś zapyta ale były zimne luty?
Otóż klimatyzacja przechodzi w tryb awaryjny zaraz po uruchomieniu bo nie ma właściwego ciśnienia. Tak stwierdził na miejscu, później, że nie ma zimnych lutów na płytce.
Jeśli maszyna do nabijania gazu w w/w serwisie błędnie wskazywała ciśnienie to nie zostało to od razu wykryte a wystarczyło zajrzeć pod samochód.
Mechanika czysto ubranego, nie w ubraniu roboczym następnym razem będę omijał.
Rozmowa z mechanikiem wygląda następująco: ile to będzie kosztowało? nie wiem może 200zł 1000zł może 3000zł (wiem w tym jest również sporo prawdy) i jak już się klient oswoi z ceną 3000zł, łatwo przyciąć 250zł, klient myśli i tak dobrze, że nie zapłaciłem np 1000zł.
W ten sposób mamy nadal nie sprawną klimatyzację, nie wiemy co jest tego powodem, ale w portfelu brakuje 250zł.
Wtedy jedziemy do starego poczciwego znajomego Pana Tomka - złota rączka, który nic nie bierze za poradę a wskazuje bezbłędnie awarię w 5 minut, dla zainteresowanych chętnie podam jego adres. _________________ Nie powinno się tyle pamiętać. Człowiek nie beczka. Nie wszystko się w nim pomieści.
Re: UWAGA -TEN SERWIS KLIMATYZACJI NIE JEST GODNY UWAGI!
Stilonek napisał:
Tomasz_kierowca napisał:
Stwierdził zimne luty na płytce z przekaźnikami
Ktoś zapyta ale były zimne luty?
Lutowie jest tylko na płytkach z elektroniką, a tak nie ma nigdzie lutu, między innymi w obydwu skrzynkach bezpieczników.
Do Stilonek:
Rozumiem, że również poddajesz w wątpliwość fachowość Pana Grzegorza Handke, który tego nie wiedział i podał jako uzasadnienie i diagnozę do zainkasowania niezłej stawki godzinowej. _________________ Nie powinno się tyle pamiętać. Człowiek nie beczka. Nie wszystko się w nim pomieści.
Dołączył: 15 Lut 2009 Posty: 394 Skąd jesteś (miejscowość / region): Śląsk Posiadane auto: Stilo 1.4 3D 2004
Piwa: 12/0
Wysłany: Sro 13 Kwi 2011, 23:35
Temat postu:
Re: UWAGA -TEN SERWIS KLIMATYZACJI NIE JEST GODNY UWAGI!
Tomasz_kierowca napisał:
Rozumiem, że również poddajesz w wątpliwość fachowość Pana Grzegorza Handke.
Nie wiem co to za fachowiec, ale w skrzynkach bezp-przekaźnikowych nie ma grama lutowia, nic tam nie jest zlutowane. Rozbiera się jak klocki na części pierwsze.
Za taką błędną diagnozę odpłatną, przysługuje mi zgodnie z Polskim Prawem zwrot pieniędzy. Ewentualnie mogę się zgodzić z kosztem napełnienia układu. Z tym, że nie zależało mi na napełnieniu układu, zrobił to mechanik w celu znalezienia powodu opróżnienia układu.
Fajnie tak manipulować laików w serwisach, gorzej jak się klient naczyta na którymś forum i coś tam wie. Ci to już są [cenzura] ;)
Jeśli trafiłbym na uczciwego i rzetelnego fachowca naprawa przebiegłaby inaczej, płacę i wymagam, problem, który wskazuję on naprawia, rozstajemy się każdy zadowolony.
A tak muszę wszystkiego dopytywać na forum i mechanikowi wskazywać co jest dokładnie do zrobienia i narzekać.... Szkoda..... _________________ Nie powinno się tyle pamiętać. Człowiek nie beczka. Nie wszystko się w nim pomieści.
Re: ( Fiat ) Wrocław - gdzie serwisować klimatyzację?
Dzisiaj (i tylko dzisiaj) na Grouponie jest oferta "69 zł zamiast 199 zł za czyszczenie i napełnienie klimatyzacji samochodowej w Paw-Tom".
Ktoś tam zajmował się klimą? Poleca/odradza?
DW_Mysz napisał:
Dzisiaj (i tylko dzisiaj) na Grouponie jest oferta "69 zł zamiast 199 zł za czyszczenie i napełnienie klimatyzacji samochodowej w Paw-Tom".
Ktoś tam zajmował się klimą? Poleca/odradza?
Właśnie w tej samej sprawie tu zajrzałem. Jaką pojemność ma układ klimatyzacji. Bo w tej ofercie napełnianie jest ograniczone do 100 ml czynnika. Za każde następne 100 ml trzeba dopłacić 10 zł. Ile w ml jest tego 15-20% ubytku ?
Dołączył: 16 Paź 2011 Posty: 1 Skąd jesteś (miejscowość / region): WROCŁAW Posiadane auto: FORD
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 16 Paź 2011, 19:24
Temat postu:
Jeżeli chodzi o tego Handke to niezły magik, mi nie sprawdzał klimatyzacji ale naprawiał silnik i to za sporą kasę. Samochód nie działa , nie odbiera telefonów , raczej skończy się w sądzie. Jeżeli macie podobne perypetie z tym partaczem to dajcie znać.