Fiat

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Fiat Stilo ) Klimatyzacja automatyczna


Idź do strony 1, 2  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Wnętrze nadwozia-klimatyzacja-konsola-nawiew
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marti1290

Debiutant



Dołączył: 04 Wrz 2011
Posty: 42
Skąd jesteś (miejscowość / region): Racibórz
Posiadane auto: Fiat Stilo, Dynamic 1.6 16V, 2002r.
Piwa: 1/23
Wysłany: Sro 07 Wrz 2011, 18:02
Temat postu:

Klimatyzacja automatyczna


A więc witam po raz kolejny Very Happy po tym jak dobrze otrzymałem pomoc w moim poprzednim temacie postanowiłem założyć jeszcze jeden bo mam jeszcze problem z automatyczną klimą w moim Fiaciku.. Mad do rzeczy..

Może napisze wszystko od początku: klima albo lepiej cały panel sterowana klimą w aucie działa, pokrętła, wyświetlacz, nawiewy, itp. wszystko OK. Po naciśnięciu przycisku z śnieżką czyli włączanie sprężarki klimatyzacji z nawiewów dmucha ciepłe nawet bardzo ciepłe powietrze.. zauważyłem, że sprężarka "nie działa" tzn. nie kręci się to coś-kliknij jest zaznaczone na obrazku. Na tym kole jest oczywiście pasek i się kręci ale to w środku już nie.. a dowiedziałem się że to musi się kręcić po włączeniu sprężarki na panelu sterującym w aucie.
Odłączyłem kabelki które dochodzą do sprężarki i sprawdziłem czy jest napięcie ale próbówka (taka na 6-12V) się nie zaświeciła więc chyba coś nie tak z kablami.. Rolling Eyes dodam, że sprawdziłem też bezpieczniki i są OK.

Ktoś ma jakieś pomysły jak jeszcze coś po sprawdzać czy winne są kable czy może niestety cała sprężarka.. może ktoś ma jeszcze jakieś inne porady, może to przerabiał..

Dziękuję i pozdrawiam,
Marti.
Powrót do góry
krzysztof.komorowski1

Auto Maniak



Dołączył: 12 Paź 2008
Posty: 2811
Skąd jesteś (miejscowość / region): Świdnik/Mulheim an der Ruhr
Posiadane auto: scenic 1,9dci'02 102KM/scenic 1,9dci'07 131KM
Piwa: 142/20
Wysłany: Sro 07 Wrz 2011, 19:08
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Klimatyzacja automatyczna


Znajdż czujnik ciśnienia klimy.Ile ma kabli w kostce?Będzie gdzieś na przewodzie od klimy niedaleko chłodnicy.
_________________
__________________________
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Wystawiono 1 piw(a)
ryzo1

Debiutant



Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 10
Skąd jesteś (miejscowość / region): Kraków
Posiadane auto: Fiat Stilo MW 1.8 2003r
Piwa: 1/0
Wysłany: Sro 07 Wrz 2011, 19:41
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Klimatyzacja automatyczna


Witam
Ja miałem podobny problem, że do sprzęgła czy co to tam włącza sprężarkę nie dochodził prąd.
Wiem, że wtedy padł jakiś przekaźnik który jest w skrzynce akumulatora.
Już nie pamiętam, który to był ale kosztował jakieś 20 złotych i od roku mam spokój i klimę oczywiście też.
Pozdrawiam...
Powrót do góry
Wystawiono 1 piw(a)
marti1290

Debiutant



Dołączył: 04 Wrz 2011
Posty: 42
Skąd jesteś (miejscowość / region): Racibórz
Posiadane auto: Fiat Stilo, Dynamic 1.6 16V, 2002r.
Piwa: 1/23
Wysłany: Sro 07 Wrz 2011, 20:57
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Klimatyzacja automatyczna


ryzo1 dzięki za poradę Smile ale kurcze niestety nie ma to wina przekaźnika.. właśnie sprawdziłem i miałem nadzieję, że to tylko przekaźnik będzie no ale cóż.. Mad

Dla informacji: przekaźnik od klimatyzacji to czarny przekaźnik (oznaczenie T05) w skrzynce obok akumulatora, jest jako pierwszy od prawej w środkowym rzędzie przekaźników (jeżeli są 3 rzędy) Wink zresztą wszystko jest ładnie opisane na odwrocie pokrywy, która zabezpiecza całą skrzynkę z akumulatorem i bezpiecznikami/przekaźnikami.

krzysztof.komorowski1 również dzięki, jutro rozpocznę poszukiwania tego czujnika ciśnienia Wink

Oczywiście będę informował, a jakby ktoś coś jeszcze chciał dopisać to proszę bardzo Wink
_________________
->Fiat Stilo, Dynamic 1.6 16V, 2002r.
Powrót do góry
stepien

Debiutant



Dołączył: 15 Lip 2010
Posty: 39
Skąd jesteś (miejscowość / region): Małopolska/Limanowa
Posiadane auto: Ftiat Stilo, 1.8 lpg
Piwa: 3/0
Wysłany: Sro 07 Wrz 2011, 23:37
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Klimatyzacja automatyczna


Poproś mechanika lub sam sprawdź czy masz dobrze skręcona sprężarkę.
U mnie po remoncie silnika mechanik żle poskładał sprężarkę i w pewnym momencie przestała się załączać. Pojechałem na sprawdzenie po 3 min znaleźli dokręcili i wszystko gra. Tylko nie bardzo wiem jaka to śruba ale mozna sie do niej dostać z zewnątrz Smile
Pzd
Powrót do góry
Wystawiono 1 piw(a)
Reklama








Wysłany: Sro 07 Wrz 2011, 23:37
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
tjsz

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 05 Wrz 2007
Posty: 334
Skąd jesteś (miejscowość / region): Giżycko
Posiadane auto: Było: CC700, 1997/1998, AISAN, PUNTO 1.1 S 1998r., Ford Mondeo MK2 1,8TD 1999. Obecnie STILO 1,9JTD MW 115KM 2003R
Piwa: 16/3
Wysłany: Czw 08 Wrz 2011, 09:20
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Klimatyzacja automatyczna


Jak masz FESa i ELM327 to podlacz sie i zrob test sprezarki klimatyzacji.
Na wylaczonym silniku (stacyjka oczywiscie w poz ON) zrob test. Powinien pykac przekaznik i powinno byc slychac sprzegielko w sprezarce.

Druga sprawa: sprezarka nie zalaczy sie jezeli w ukladzie klimy nie ma cisnienia. Sprawdz tez w FES jakie jest cisnienie w ukladzie - bo moze go w ogole nie masz...
Mialem wlasnie niedawno taka przygode ze chlodnica klimy miala niezla dziurke i nic nie dzialalo....FES wywalal blad czujnika cisnienia klimatyzacji...okazalo sie ze dziuuuura Wink.
Koszt wymiany z zakupem i nabiciem (+ wczesniejsze sprawdzenie co nie tak) = 998zł Wink
_________________
Pozdrawiam:

TOmcio
Powrót do góry
gadu-gadu Wystawiono 1 piw(a)
marti1290

Debiutant



Dołączył: 04 Wrz 2011
Posty: 42
Skąd jesteś (miejscowość / region): Racibórz
Posiadane auto: Fiat Stilo, Dynamic 1.6 16V, 2002r.
Piwa: 1/23
Wysłany: Czw 08 Wrz 2011, 11:20
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Klimatyzacja automatyczna


Witam

Po pierwsze: szukałem tego czujnika ciśnienia.. chyba znalazłem, jest patrząc na przód auta z lewej strony gdzieś prawie na samym dole (w okolicach lewego dolnego rogu od chłodnicy..) jest do niego podłączona kostka z trzema kabelkami.. i co ja mam tam sprawdzić? czy jest napięcie? pomiędzy którymiś kabelkami? czy co/jak?

Po drugie: załóżmy, że klima NIE jest nabita, więc chyba niema ciśnienia w tym całym obwodzie? dobrze myślę? czy te ciśnienie bierze się z czegoś innego i nie ma nic wspólnego z nabiciem klimy..?

Po trzecie:
@ tjsz mam w domu taki kabel zobacz tym tego się nie da sprawdzić? trzeba ten ELM327?
Jakby coś i powiedzmy, że załatwię sobie taki kabelek i wykaże mi że nie ma ciśnienia w układzie tzn. klima może być nie nabita? A może być też nie szczelna i powiedzmy że jest w połowie (może tak być?) to sprężarka też się nie włączy?

Po czwarte:
@ stepien tyle śrubek ile widzę to są dokręcone, hmm

ahhh mam nadzieję, że rozumiecie to wszystko co piszę, ale piszę tylko tyle co wiem i nie koniecznie fachowo, po swojemu.. za co przepraszam i proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam. Martin
_________________
->Fiat Stilo, Dynamic 1.6 16V, 2002r.
Powrót do góry
tjsz

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 05 Wrz 2007
Posty: 334
Skąd jesteś (miejscowość / region): Giżycko
Posiadane auto: Było: CC700, 1997/1998, AISAN, PUNTO 1.1 S 1998r., Ford Mondeo MK2 1,8TD 1999. Obecnie STILO 1,9JTD MW 115KM 2003R
Piwa: 16/3
Wysłany: Czw 08 Wrz 2011, 11:27
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Klimatyzacja automatyczna


Jezeli mozesz tym kablem wejsc w parametry silnika w FES to zobaczysz gdzies na dole jakie jest cisnienie w ukladzie, jak rowniez bedziesz mogl zrobic test przekaznika sprezarki (podnies maske i sluchaj czy przekaznik i sprzegielko PYKA).

Jezeli nie mozesz wejsc w ustawienia silnika to zostaje ELM.

Dobra rada. Jezeli uda Ci sie dojrzec cisnienie w FES na poziomie 0.00 to zajedz gdzies niech Ci sprawdza szczelnosc ukladu gazem obojetnym.
Jezeli w FES bedzie widac jakies cisnienie (nie jestem pewien czy silnik musi chodzic) to znaczy ze raczej cos ze sprezarka lub presostartem czyli tym czujnikiem ktory udalo Ci sie znalezc.
_________________
Pozdrawiam:

TOmcio
Powrót do góry
gadu-gadu Wystawiono 1 piw(a)
marti1290

Debiutant



Dołączył: 04 Wrz 2011
Posty: 42
Skąd jesteś (miejscowość / region): Racibórz
Posiadane auto: Fiat Stilo, Dynamic 1.6 16V, 2002r.
Piwa: 1/23
Wysłany: Czw 08 Wrz 2011, 11:30
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Klimatyzacja automatyczna


@ tjsz dziękuję, pokombinuję i zobaczymy Wink

Dam znać co i jak.
Piwka poleciały do wszystkich w ramach podziękowania, Wasze zdrowie Razz

hmm chyba jednak trzeba kabel ELM327 Mad po podłączeniu moim kablem do FiatECUScan niektóre opcje związane z silnikiem i klimą były niedostępne tzn. wyskoczył komunikat że niby są złe warunki do przeprowadzenia testu.. myślę, że chodzi właśnie o kabel bo przy wyborze z listy systemu (po lewej stronie w programie FES) opcji KLIMATYZACJA wyskoczył komunikat, że trzeba kabel ELM327.. tak więc chyba jakiś mechanik albo trzeba załatwić właściwy kabelek i będziemy działać dalej.. Wink

Jak na razie dziękuję wszystkim za pomoc Smile oczywiście można pisać jakby komuś wpadł na myśl jakiś nowy pomysł Wink
_________________

Na przyszłość proszę stosować się do regulaminu pkt20.
NED
_________________
->Fiat Stilo, Dynamic 1.6 16V, 2002r.
Powrót do góry
marti1290

Debiutant



Dołączył: 04 Wrz 2011
Posty: 42
Skąd jesteś (miejscowość / region): Racibórz
Posiadane auto: Fiat Stilo, Dynamic 1.6 16V, 2002r.
Piwa: 1/23
Wysłany: Czw 08 Wrz 2011, 20:35
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Klimatyzacja automatyczna


tak sobie jeszcze rozmyślam bo nie mam jak na razie tego kabla ELM 327.. tak jak pisałem na początku kiedy sprawdzam czy w kabelkach które są podłączone do sprężarki klimy dochodzi jakieś napięcie i próbówka się nie świeci więc brak napięcia..
teraz załóżmy że w układzie klimatyzacji nie ma tego ciśnienia, jest nieszczelna, itp. itd. to czy pomimo tego nie powinno tam być tego napięcia Question jak dla mnie chyba powinno, więc może gdzieś coś w instalacji, przerwany kabelek albo coś.. bo bezpieczniki i przekaźniki są OK.

jak myślicie Question
_________________
->Fiat Stilo, Dynamic 1.6 16V, 2002r.
Powrót do góry
tjsz

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 05 Wrz 2007
Posty: 334
Skąd jesteś (miejscowość / region): Giżycko
Posiadane auto: Było: CC700, 1997/1998, AISAN, PUNTO 1.1 S 1998r., Ford Mondeo MK2 1,8TD 1999. Obecnie STILO 1,9JTD MW 115KM 2003R
Piwa: 16/3
Wysłany: Pią 09 Wrz 2011, 09:00
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Klimatyzacja automatyczna


Moim zdaniem nie mozesz patrzec na razie na napiecia w sprezarce.
Ona sie nie zalaczy jak nie ma cisnienia w ukladzie (a to wykazuje do komputera czujnik cisnienia ten na dole z boku chlodnicy).

A jeszcze jedno....jak wciskasz sniezynke to obroty podskakuja do gory?

Skombinuj ELMa i sproboj podlaczyc sie FES. Ja mam wersje 2.6 "registered". W tej wersji wprawdzie nie ma opcji sterowania klima ale test przekaznika sprezarki i cisnienie w ukladzie pokaze na 100%.
_________________
Pozdrawiam:

TOmcio
Powrót do góry
gadu-gadu
marti1290

Debiutant



Dołączył: 04 Wrz 2011
Posty: 42
Skąd jesteś (miejscowość / region): Racibórz
Posiadane auto: Fiat Stilo, Dynamic 1.6 16V, 2002r.
Piwa: 1/23
Wysłany: Pią 09 Wrz 2011, 12:12
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Klimatyzacja automatyczna


OK to narazie nic więcej nie kombinuję tylko trzeba załatwić kabel ELM327 Wink

tjsz napisał:
A jeszcze jedno....jak wciskasz sniezynke to obroty podskakuja do gory?

yyy raczej nic się nie dzieje.. bez zmian, wciskam śnieżkę=obroty te same. To źle czy dobrze? powinna być jakaś wyraźna zmiana?

Rozglądając się po wszystkim pod maską znalazłem jeszcze dwa kable z końcówkami, które nie są do niczego podłączone..



Do czego one mogą być Question Dodam, że chyba wszystko co mogę włączyć w aucie (wszystkie przyciski) to działa, więc jest podłączone. Może być tak że sobie tylko leżą bo np. jakaś bogatsza wersja ma tam coś podłączone, a u mnie są tylko kabelki i tyle.

Pozdrawiam, Martin.
_________________
->Fiat Stilo, Dynamic 1.6 16V, 2002r.
Powrót do góry
tjsz

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 05 Wrz 2007
Posty: 334
Skąd jesteś (miejscowość / region): Giżycko
Posiadane auto: Było: CC700, 1997/1998, AISAN, PUNTO 1.1 S 1998r., Ford Mondeo MK2 1,8TD 1999. Obecnie STILO 1,9JTD MW 115KM 2003R
Piwa: 16/3
Wysłany: Pią 09 Wrz 2011, 12:15
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Klimatyzacja automatyczna


Cytat:
yyy raczej nic się nie dzieje.. bez zmian, wciskam śnieżkę=obroty te same. To źle czy dobrze? powinna być jakaś wyraźna zmiana?


Obroty powinny lekko sie podniesc wskazowka minimalnie ponizej 1K obr/min.

Cytat:
Rozglądając się po wszystkim pod maską znalazłem jeszcze dwa kable z końcówkami, które nie są do niczego podłączone..


U mnie tez cos takiego wisi. Pewnie instalacja uniwersalna do dodatkowego wyposazenia (choć moje wcale nie jest biedne).
_________________
Pozdrawiam:

TOmcio
Powrót do góry
gadu-gadu Wystawiono 1 piw(a)
marti1290

Debiutant



Dołączył: 04 Wrz 2011
Posty: 42
Skąd jesteś (miejscowość / region): Racibórz
Posiadane auto: Fiat Stilo, Dynamic 1.6 16V, 2002r.
Piwa: 1/23
Wysłany: Pią 09 Wrz 2011, 12:26
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Klimatyzacja automatyczna


tjsz napisał:
Cytat:
yyy raczej nic się nie dzieje.. bez zmian, wciskam śnieżkę=obroty te same. To źle czy dobrze? powinna być jakaś wyraźna zmiana?


Obroty powinny lekko sie podniesc wskazowka minimalnie ponizej 1K obr/min.

hmm na razie nic takiego nie zauważyłem.. teraz załatwiam ten kabel i później zobaczymy co z tego wyjdzie.. Confused

tjsz napisał:

Cytat:
Rozglądając się po wszystkim pod maską znalazłem jeszcze dwa kable z końcówkami, które nie są do niczego podłączone..


U mnie tez cos takiego wisi. Pewnie instalacja uniwersalna do dodatkowego wyposazenia (choć moje wcale nie jest biedne).

hee moje też nie biedne no ale widocznie mam czegoś jeszcze brakuje.. Rolling Eyes Wink

Dziękuję za kolejną pomoc Smile
_________________
->Fiat Stilo, Dynamic 1.6 16V, 2002r.
Powrót do góry
jarson190

Auto Maniak



Dołączył: 26 Paź 2009
Posty: 864
Skąd jesteś (miejscowość / region): ZACHODNIOPOMORSKIE
Posiadane auto: było stilo MW jest croma 150kM
Piwa: 39/1
Wysłany: Sob 10 Wrz 2011, 00:27
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Klimatyzacja automatyczna


obecność czynnika a zarazem "ciśnienie" można sprawdzić w prosty sposób: odkręć zaślepkę od zaworu ładowania na z rurce od klimy i naciśnij go, jeżeli porządnie syknie to czynnik jest i problem może leżeć w samym agregacie.


Jak sprawdzałeś bezpieczniki to czy może pokusiłeś się o zamianę przekaźnika - może w nim leży problem Question

co do wtyczek to wydaje mi się że koledzy posiadający xenony wyjaśnią sprawę Cool Question
Powrót do góry
Wystawiono 1 piw(a)
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Wnętrze nadwozia-klimatyzacja-konsola-nawiew Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Ogłoszenia sprzedaży - Fiat Stilo »

Opinie o samochodach Fiat Stilo - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Fiat Stilo ) Wnętrze nadwozia-klimatyzacja-konsola-nawiew


Fiat

Doblo

22 900

2015r.

157 602 km

pomorskie

Fiat

Grande Punto

8 500

2008r.

200 000 km

pomorskie

Fiat

Doblo

22 900

2010r.

174 000 km

małopolskie

Fiat

Idea

9 700

2004r.

191 000 km

lubelskie

Fiat

Punto

4 900

2002r.

113 950 km

lubelskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group



Partnerskie fora dyskusyjne: Mały Fan Klub    Seicento Fanklub    Barchetta Club Polska   



Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2019 Created by idealneT and OM System