Fiat

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Fiat Ducato ) nie ma mocy ducato maxi 2.8jtd 2005r


Idź do strony 1, 2  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Ducato ) Silnik Diesel-układ zasilania-układ napędowy i wydechowy.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tomaso wawa

Debiutant



Dołączył: 23 Lis 2011
Posty: 37
Skąd jesteś (miejscowość / region): mazowieckie
Posiadane auto: vw lt 2.5tdi 2001 master 2.5dci 05r
Piwa: 2/0
Wysłany: Sro 23 Lis 2011, 16:59
Temat postu:

nie ma mocy ducato maxi 2.8jtd 2005r


Pewnie temat juz był ale wybaczcie swieżakowi. Nie znalazlem dokladnie takich objawów opisanych na forum. Auto ma 300tys przelotu. Kupiłem go w Niemcowie pół roku temu i jezdzi od wtedy tak samo słabo. Odpala dobrze, oleju nie bierze, nie dymi, pali chyba w normie od 8-10ltr. Na tablicy nic nie pokazuje ale 128koni powinno lepiej jechac tym bardziej ze ostatnio przejechał sie nim facet który ma takie samo i twierdzi że jego sie wkreca o wiele lepiej. Mechanik ze mnie zaden. poradzcie od czego zacząć. Jechac na komputer? Jesli tak to gdzie w okolicy Warszawy?
Powrót do góry
robson_robson

Auto Maniak



Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 972
Skąd jesteś (miejscowość / region): DZL(Złotoryja) / DJE(Jelenia Góra-Piechowice)
Posiadane auto: Alfa Romeo 147 1.9 JTD VOLVO S40, Citroen C5 3.0V6
Piwa: 159/29
Wysłany: Sro 23 Lis 2011, 17:08
Temat postu:

Re: ( Fiat Ducato ) nie ma mocy ducato maxi 2.8jtd 2005r


Jest w tym Dukaciaku przepływomierz powietrza?(nie wszystkie mają).
Powrót do góry
tomaso wawa

Debiutant



Dołączył: 23 Lis 2011
Posty: 37
Skąd jesteś (miejscowość / region): mazowieckie
Posiadane auto: vw lt 2.5tdi 2001 master 2.5dci 05r
Piwa: 2/0
Wysłany: Sro 23 Lis 2011, 20:29
Temat postu:

Re: ( Fiat Ducato ) nie ma mocy ducato maxi 2.8jtd 2005r


Szukałem tego przepływomierza ale nie widzę. Chyba że jest gdzieś dobrze schowany albo był i ktoś go usunął?

Edit:

Wynikł jeszcze kolejny problem bo zaczęła cieknąć pompa wtryskowa. Pojechałem do warsztatu na Modlińskiej rotoserwis czy jakos tak. Pompę uszczelnili. Podłaczyli pod kompa i podobno wszystko w normie. Turbina daje, nie ma przepływomierz ani katalizatora więc zostaja wtryskiwacze i tu narazie stop bo trochę się boje kosztów i czy napewno cos to pomoże???




Edycja-Emiś,Pkt 20 RF
Powrót do góry
marcinm89

Dyskutant



Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 92
Skąd jesteś (miejscowość / region): Opole
Posiadane auto: ducato 244 2.8 JTD ; Passat B5 1.8 APT
Piwa: 0/4
Wysłany: Pią 02 Gru 2011, 21:11
Temat postu:

Re: ( Fiat Ducato ) nie ma mocy ducato maxi 2.8jtd 2005r


Witam, podłącze się pod temat...


mam wersje 2.8 jtd 2003 r. , samochód nie kopci ale ma problemy z dużymi górkami, poczytałem troche na innych forach jedni gadają że to przepływomierz, szukam go przy filtrze i nigdzie nie moge go znaleść ? tutaj widze że kolega nie ma przepływki i katalizatora ?? jak moge sprawdzić czy moja wersja miała montowany przepływomierz ? pali tak samo 8-10 L i łapie muła przy 130-150
posiadam program FiatECU Scan i kabel OBD


czekam na wskazówki fachowców
Powrót do góry
marcinm89

Dyskutant



Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 92
Skąd jesteś (miejscowość / region): Opole
Posiadane auto: ducato 244 2.8 JTD ; Passat B5 1.8 APT
Piwa: 0/4
Wysłany: Nie 08 Sty 2012, 13:37
Temat postu:

Re: ( Fiat Ducato ) nie ma mocy ducato maxi 2.8jtd 2005r


Witam, odświeżam temat

ostatnio mierzyłem kompem jakie ma ciśnienie paliwa podczas jazdy


a więc tak, na listwie CR jest stałe 1500 bar obojętnie czy to na wolnych obrotach czy wkręcam go na wyższe, zmienia się ciśnienie paliwa ( tylko nie wiem gdzie konkretnie jest pomiar ) z 495 bar na wolnych obrotach do 900 bar jak wkręcam go na 3 tyś obr. jak wyżej pisałem mam program FiatECUScan wersje po angielsku...

sprawdzałem tym programem też regulator ciś. paliwa to pokazywał jakieś 60% przy prędkości ok 150 km/h i 3 tyś obr/min czyżby był to regulator ciśnienia ? cały czas wywala błąd czujnika na listwie CR. samochód nie gaśnie tylko pali więcej... no i jest słabszy
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Nie 08 Sty 2012, 13:37
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
hatson

Debiutant



Dołączył: 26 Cze 2008
Posty: 13

Posiadane auto: Fiat Ducato Combinato 2.8idtd
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 16 Sty 2012, 20:56
Temat postu:

Re: ( Fiat Ducato ) nie ma mocy ducato maxi 2.8jtd 2005r


marcinm89 napisał:
Witam, odświeżam temat

ostatnio mierzyłem kompem jakie ma ciśnienie paliwa podczas jazdy



a więc tak, na listwie CR jest stałe 1500 bar obojętnie czy to na wolnych obrotach czy wkręcam go na wyższe, zmienia się ciśnienie paliwa ( tylko nie wiem gdzie konkretnie jest pomiar ) z 495 bar na wolnych obrotach do 900 bar jak wkręcam go na 3 tyś obr. jak wyżej pisałem mam program FiatECUScan wersje po angielsku...

sprawdzałem tym programem też regulator ciś. paliwa to pokazywał jakieś 60% przy prędkości ok 150 km/h i 3 tyś obr/min czyżby był to regulator ciśnienia ? cały czas wywala błąd czujnika na listwie CR. samochód nie gaśnie tylko pali więcej... no i jest słabszy


Przed wczoraj tez zakupilem intefejs i dzisiaj pojezdzilem troszke, robiac wykresy. Chyba powinienes zainteresowac sie regulatorem. Ja mam na wolnych obrotach ponizej 300 bar (wiem ,ze to jest ok.), a pod czas jazdy przy nieco ponad 3 tys. obr. mialem cos okolo 1300 bar. przy tych obrotach cisnienie z turbiny pokazalo cos okolo 1900.

Mnie marti za to komunikat o cisnieniu oleju NOT OK. i ze jest wlaczona kontrolka od oleju, chociaz sie nie swieci. Kontrolka jest sprawna bo przy przekreceniu kluczyka zapala sie.
Nie pokazuje mi tez oczekiwanego cisnienia z turbiny, czy u ciebie tez jest zawsze 0 ? Tak samo nie mam zadnych wartosci odnosnie ilosci przeplywu powietrza ale to chyba nie userka, tylko poprostu widocznie nie mam przeplywomierza.

Czy dzialaja ci Testy ? U mnie caly czas wypisuje, ze nie ma warunkow do przeprowadzenia testu. Mam wersje 3.3

Pozdrawiam
Pawel
Powrót do góry
kubal1

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 266
Skąd jesteś (miejscowość / region): lodzkie
Posiadane auto: audi a4 b7 1,8 t, honda civic
Piwa: 15/3
Wysłany: Wto 17 Sty 2012, 01:03
Temat postu:

Re: ( Fiat Ducato ) nie ma mocy ducato maxi 2.8jtd 2005r


kolego większość testów działa dopiero po wyłączeniu silnika ale włączonym zapłonie
Powrót do góry
marcinm89

Dyskutant



Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 92
Skąd jesteś (miejscowość / region): Opole
Posiadane auto: ducato 244 2.8 JTD ; Passat B5 1.8 APT
Piwa: 0/4
Wysłany: Pią 20 Sty 2012, 22:18
Temat postu:

Re: ( Fiat Ducato ) nie ma mocy ducato maxi 2.8jtd 2005r


kolega hatson, ostatnio ściągłem z neta darmową wersje FES 3.3 mam tak samo jak ty... nie potrafie przeprowadzić testów

co zauważyłem... mierzyłem ciś. paliwa na wolnych obrotach spadło z 495 bar na 450 ? od środy wlewam dodatek do paliwa Liqui Moly diesel zusatz ?
Powrót do góry
hatson

Debiutant



Dołączył: 26 Cze 2008
Posty: 13

Posiadane auto: Fiat Ducato Combinato 2.8idtd
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 25 Sty 2012, 20:32
Temat postu:

Re: ( Fiat Ducato ) nie ma mocy ducato maxi 2.8jtd 2005r


marcinm89 napisał:
kolega hatson, ostatnio ściągłem z neta darmową wersje FES 3.3 mam tak samo jak ty... nie potrafie przeprowadzić testów

co zauważyłem... mierzyłem ciś. paliwa na wolnych obrotach spadło z 495 bar na 450 ? od środy wlewam dodatek do paliwa Liqui Moly diesel zusatz ?


Witam, jeszcze nie probowalem na starszej wersji. W sobote sprobuje sie pobawic. U mnie tak jak pisalem, jest na wolnych obrotach ponizej 300 barow. Z tym, ze u mnie tez nie jest wszystko ok. cieknie mi pompa ale tylko po odpaleniu przez chwileczke. Tak, jakby z tego 3 tloczka albo regulator.Czytalem, ze pompy w JTD maja z tym problem. W sumie, to nie dokonca wiem, jakie te odczytane wartosci powinny byc. Nie masz moze namiarow na jakies madre strony ? Moze szukam dziury w calym ale wydaje mi sie, ze nie jezdzi tak jak kiedys. Niby 170 poleci, jak mocno nie wieje ale mam wrazenie, ze jest mniej elastyczny. Ostatnio jechalem za nowszym modelem 2.3 Jtd i kurde uciekac mi nie uciekal ale nie moglem sie zabardzo do niego zblizyc.

Czy tez masz tak, ze pedal przyspieszania, dziala ci dopiero od pewnego momentu ? Dosyc dlugo jest wogole bez reakcji. Depnalem tylko na chwile w podloge i tez nie skoczylo do 100%.
Pozdrawiam
Pawel
Powrót do góry
marcinm89

Dyskutant



Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 92
Skąd jesteś (miejscowość / region): Opole
Posiadane auto: ducato 244 2.8 JTD ; Passat B5 1.8 APT
Piwa: 0/4
Wysłany: Wto 31 Sty 2012, 23:00
Temat postu:

Re: ( Fiat Ducato ) nie ma mocy ducato maxi 2.8jtd 2005r


wiesz, u mnie nawiecej 150 poleci, ostatnio miałem "wyścig" na światłach z audi B4 1.9 tdi , z trudem dałem rady... i zauważyłem że jak silnik był pow. 3.5 tyś obr. to mi odrazu słaby się robił , nie wiem czy tu jakieś blokady się włączyły czy może to ten regulator... już na tym forum raz pisał o tym regulatorze jacek d.

wszędzie gdzie szukam to słysze o tym regulatorze, raz ktoś pisał że zbiornik paliwa miał zapchany syfem i po wyczyszczeniu wszystko było ok , inny zaś mówił że coś przy filtrze paliwa dłubał i urwał coś - i teraz jest git

jak narazie kolego hatson to ta strona jest najlepsza aby się czegoś dowiedzieć


...ten samochód to chyba będe całe życie poznawał

Pozdr. dla posiadaczy FIATówVery Happy
Powrót do góry
tomaso wawa

Debiutant



Dołączył: 23 Lis 2011
Posty: 37
Skąd jesteś (miejscowość / region): mazowieckie
Posiadane auto: vw lt 2.5tdi 2001 master 2.5dci 05r
Piwa: 2/0
Wysłany: Sro 01 Lut 2012, 12:08
Temat postu:

Re: ( Fiat Ducato ) nie ma mocy ducato maxi 2.8jtd 2005r


A ja ze swoim byłem w kolejnym warsztacie. I konsternacja. Wszystkie odczyty w normie. Nie wiadomo czego sie czepnąć???
Ktoś z Was zna jakiś warsztat w okolicach Warszawy, który naprawde kuma o co chodzi????
Tutaj twierdza że jak pali przy tych mrozach bez problemu to wtryski sa ok.
Powrót do góry
tomaso wawa

Debiutant



Dołączył: 23 Lis 2011
Posty: 37
Skąd jesteś (miejscowość / region): mazowieckie
Posiadane auto: vw lt 2.5tdi 2001 master 2.5dci 05r
Piwa: 2/0
Wysłany: Pią 24 Lut 2012, 23:43
Temat postu:

Re: ( Fiat Ducato ) nie ma mocy ducato maxi 2.8jtd 2005r


Po regeneracji turbosprężarki jest o wiele lepiej. Właściwie zrobionej tylko po to żeby wyeliminować jeden z możliwych powodów Chociaż nie wiem czy to juz koniec wojny. Jeszcze słychać teraz pod obciążeniem jakby gdzieś uciekało cisnienie z turbiny.
Powrót do góry
memus

Dyskutant



Dołączył: 03 Paź 2008
Posty: 62
Skąd jesteś (miejscowość / region): chrzanów
Posiadane auto: fiat ducato 2.3 Mercedes Sprinter 315
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 25 Mar 2012, 22:43
Temat postu:

Re: ( Fiat Ducato ) nie ma mocy ducato maxi 2.8jtd 2005r


kolego masz go na kołach 15 czy 16 miałem na 15 i miałem równierz takie wrażenie ze jakiś słabszy jest niz te na 16
Powrót do góry
gadu-gadu
tomaso wawa

Debiutant



Dołączył: 23 Lis 2011
Posty: 37
Skąd jesteś (miejscowość / region): mazowieckie
Posiadane auto: vw lt 2.5tdi 2001 master 2.5dci 05r
Piwa: 2/0
Wysłany: Nie 25 Mar 2012, 23:09
Temat postu:

Re: ( Fiat Ducato ) nie ma mocy ducato maxi 2.8jtd 2005r


Na 15calowych. 215/70x15
Ogólnie po remoncie turbiny, poprawie odpowietrzenia zbiornika paliwa i po paru tysiacach zrobionych na niemieckim paliwie jest o wiele lepiej. Ale to chyba dalej nie to. Byłem na kompie. Logi dynamiczne zrobione. Wszystko w normie. Pozostaja podobno tylko wtryski w tej sytuacji. Niedługo pewnie i to zrobię
Powrót do góry
memus

Dyskutant



Dołączył: 03 Paź 2008
Posty: 62
Skąd jesteś (miejscowość / region): chrzanów
Posiadane auto: fiat ducato 2.3 Mercedes Sprinter 315
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 26 Mar 2012, 10:49
Temat postu:

Re: ( Fiat Ducato ) nie ma mocy ducato maxi 2.8jtd 2005r


kolego powiem ci szczerze ze moze masz ten model słabszy OSZUKANE 128 kucyków tak jak ja miałem również szukałem przyczyny po wszystkim egr przepustnice itp... co on taki słaby i doszyłem do tego ze po prostu mój miał inna skrzynie biegów silnik pracował jak zegrek zadanych problemów z odpalaniem kopceniem spaleniem itp a wydawało się ze był słabawy podjechałem na hamownie i wyszła cała prawda zapłaciłem 150 zł ( 2 lata temu ) i dowiedziałem sie wszystkiego wszystko posprawdzali w żeczywistości jesli auto nie daje tobie jakis nietypowych znaków pracy silnika kopci nieodpla cos podstukuje dziwnie pracuje to podjedz soboie na jakąś dobrą hamownie
Powrót do góry
gadu-gadu
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Ducato ) Silnik Diesel-układ zasilania-układ napędowy i wydechowy. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Ogłoszenia sprzedaży - Fiat Ducato »

Opinie o samochodach Fiat Ducato - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Fiat Ducato ) Silnik Diesel-układ zasilania-układ napędowy i wydechowy.


Fiat

Panda

5 600

2005r.

280 000 km

mazowieckie

Fiat

Bravo

18 500

2009r.

110 000 km

podkarpackie

Fiat

Punto

3 666

2001r.

181 356 km

śląskie

Fiat

Stilo

6 500

2006r.

199 000 km

pomorskie

Fiat

Croma

9 900

2006r.

230 000 km

lubelskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group



Partnerskie fora dyskusyjne: Mały Fan Klub    Seicento Fanklub    Barchetta Club Polska   



Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2019 Created by idealneT and OM System