Fiat

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Fiat Bravo ) Brak hamulca ręcznego w jednym kole



 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Bravo ) Zawieszenie-uklad hamulcowy-układ kierowniczy-układ jezdny.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
KiMCIO
Moderator

Auto Maniak



Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 753
Skąd jesteś (miejscowość / region): Myślibórz
Posiadane auto: Renault Megane Grandtour 1,5 DCi
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 24 Maj 2008, 13:17
Temat postu:

Brak hamulca ręcznego w jednym kole


Witam,

czas na zrobienie przeglądu (ważny do 31 maja), więc podjechałem na stację zobaczyć co trzeba porobić, żeby spokojnie przejść przegląd...no i pan diagnosta zauważył brak hamulca ręcznego w lewym kole a na prawym hamulec był, natomiast hamulec nożny działa na obydwu kołach. Co może być nie tak, że hamulec na jednym kole działa, a na drugim nie?? Dodatkowo mam tuleje wachacza przedniego lewego do wymiany, a więc niewiele jak na przebieg 25000 km po polskich szosach Smile
_________________
Powrót do góry
gadu-gadu
modeno

Dyskutant



Dołączył: 21 Maj 2008
Posty: 73
Skąd jesteś (miejscowość / region): podlaskie
Posiadane auto: Renault Scenic 1,6 16v 2000r
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 24 Maj 2008, 17:40
Temat postu:

Re: ( Fiat Bravo ) Brak hamulca ręcznego w jednym kole


Masz tam chyba zamontowane bębnowe hamulce zgadza się?
A więc przyczyną może być zły naciąg linki od ręcznego To się robi za pomocą samoregulatorów w środku bębna
Jęśli chodzi o tulejki wahacza to normalka Nie chodzi możę tylko o nasze drogi , ale o trwałość materiału Wink
Powrót do góry
Pasoń Edward

Auto Maniak



Dołączył: 25 Wrz 2007
Posty: 605
Skąd jesteś (miejscowość / region): Siemianowice
Posiadane auto: Audi A4 b5 1.6 /Gaz//DUCATO Camper 2.5D
Piwa: 40/1
Wysłany: Sob 24 Maj 2008, 21:17
Temat postu:

Re: ( Fiat Bravo ) Brak hamulca ręcznego w jednym kole


Regulacja powinna być pod rączką od hamulca pod mieszkiem ze skaju na klucz dzieśięć lub trzynaście ciągnie obie linki naraz ale twój problem może być taki że jeżeli nie używasz ręcznego to mogła złapać linka w pancerzu a z tym to już nic nie zrobisz linka do wymiany<uważaj jak naciągasz żeby koła nie trzymały sprawdz wzrokowo jak wygląda sam pancerz z linki jak widać rdze na nim i oplot na zewnątrz to rdza dostała się do wnętrza
Pozdro ed
Powrót do góry
KiMCIO
Moderator

Auto Maniak



Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 753
Skąd jesteś (miejscowość / region): Myślibórz
Posiadane auto: Renault Megane Grandtour 1,5 DCi
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 26 Maj 2008, 13:24
Temat postu:

Re: ( Fiat Bravo ) Brak hamulca ręcznego w jednym kole


Regulacja raczej nic nie da, bo na prawe koło ręczny jest i to dobry..a na lewe nie ma...więc może samoregulator padł...bo nożny hamulec działa...tuleja z wymianą w warsztacie zaśpiewali 80 zł.

Pozdrawiam
_________________
Powrót do góry
gadu-gadu
shakalos

Auto Maniak



Dołączył: 26 Lis 2007
Posty: 841
Skąd jesteś (miejscowość / region): Poznań
Posiadane auto: Seat Leon 1.6 TD CR
Piwa: 2/0
Wysłany: Pon 26 Maj 2008, 14:43
Temat postu:

Re: ( Fiat Bravo ) Brak hamulca ręcznego w jednym kole


Tez moze byc wina ze beben jest juz do wymiany ja tak u siebie mam przynajmiej prawe kolo mam slabsze o ok 40% :> i to wina bebna - przynajmiej tak mi mechanik powiedzial Smile linke naciagnal przesmarowal bebny i niby jest lepiej ale na jak dlugo nie wiadomo Wink
Powrót do góry
gadu-gadu
Reklama








Wysłany: Pon 26 Maj 2008, 14:43
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
KiMCIO
Moderator

Auto Maniak



Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 753
Skąd jesteś (miejscowość / region): Myślibórz
Posiadane auto: Renault Megane Grandtour 1,5 DCi
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 26 Maj 2008, 14:49
Temat postu:

Re: ( Fiat Bravo ) Brak hamulca ręcznego w jednym kole


ale jak to byłby bęben to wyszłaby różnica na hamulcu nożnym, a one były podobne i w normie..badałem to na maszynce do przeglądów...
_________________
Powrót do góry
gadu-gadu
KiMCIO
Moderator

Auto Maniak



Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 753
Skąd jesteś (miejscowość / region): Myślibórz
Posiadane auto: Renault Megane Grandtour 1,5 DCi
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 29 Maj 2008, 15:36
Temat postu:

Re: ( Fiat Bravo ) Brak hamulca ręcznego w jednym kole


Sprawa rozwiązana, w tylnim hamulcu zblokował się samoregulator, został wyczyszczony i przesmarowany...nawet nożny hamulec się poprawił jak na moje odczucia...Tuleja wachacza też wymieniona, koszt całości w warsztacie - 155 zł.

Pozdro
_________________
Powrót do góry
gadu-gadu
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Bravo ) Zawieszenie-uklad hamulcowy-układ kierowniczy-układ jezdny. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
Ogłoszenia sprzedaży - Fiat Bravo »

Opinie o samochodach Fiat Bravo - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Fiat Bravo ) Zawieszenie-uklad hamulcowy-układ kierowniczy-układ jezdny.


Fiat

Punto

3 777

2001r.

181 345 km

śląskie

Fiat

Bravo

18 500

2007r.

185 360 km

świętokrzyskie

Fiat

Punto

17 900

2011r.

123 000 km

pomorskie

Fiat

Doblo

21 900

2010r.

154 000 km

pomorskie

Fiat

Punto

5 555

2002r.

66 789 km

śląskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group



Partnerskie fora dyskusyjne: Mały Fan Klub    Seicento Fanklub    Barchetta Club Polska   



Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2019 Created by idealneT and OM System