Fiat

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęścioponyfelgiksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Fiat Stilo ) 1 bieg wentylatora chłodnicy nie działa.


Idź do strony 1, 2  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
       Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PawelR17

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 32
Skąd jesteś (miejscowość/region): Mońki
Posiadane auto: Fiat Stilo 3D JTD-150KM 2006
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 02 Maj 2012, 13:59
Temat postu:

1 bieg wentylatora chłodnicy nie działa.


Witam.
Zrobiło się gorąco więc wybrałem się na przegląd klimy. Pan po uzupełnieniu czynnika stwierdził ze nie załącza się wentylator po uruchomieniu klimy.
Faktycznie nie da się go włączyć nawet FES'em, 2 bieg załącza się normalnie a 1 nie. Sprawdziłem bezpiecznik i przekaźnik od 1 biegu, są OK. Robiąc zworę w gnieździe przekaźnika 1 biegu wiatrak startuje tak więc rezystor tez jest OK. Co najciekawsze po wyjęciu przekaźnika lub bezpiecznika automatycznie pojawia się błąd wentylatora w FES'ie.
Teraz już nie wiem czy komputer załącza ten 1 bieg czy jakiś inny sterownik, i nie pamiętam czy wcześniej mogłem go uruchomić FES'em czy też nie. Wiem tylko tyle ze przy włączonej klimie wentylator pracował a teraz nie pracuje.
Silnik M-Jet klimatronic.
Będę wdzięczny za jakieś sugestie.
Pozdrawiam
Powrót do góry
gadu-gadu
piohol

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 09 Paź 2011
Posty: 897
Skąd jesteś (miejscowość/region): Kępno, Wielkopolska
Posiadane auto: Punto Evo
Piwa: 96/1
Wysłany: Sro 02 Maj 2012, 17:40
Temat postu:

Re: 1 bieg wentylatora chłodnicy nie działa.


Sprawdź czy stykach sterujących gniazda przekaźnika pojawia się napięcie w momencie załączenia klimy. Być może sam przekaźnik powiedział pa, pa.
_________________
Jeżeli pomogłem postaw piwo
Pozdrawiam Piotr
Powrót do góry
PawelR17

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 32
Skąd jesteś (miejscowość/region): Mońki
Posiadane auto: Fiat Stilo 3D JTD-150KM 2006
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 02 Maj 2012, 20:23
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) 1 bieg wentylatora chłodnicy nie działa.


Sęk w tym że się nie pojawia po włączeniu klimy i nawet wtedy gdy próbuje go uruchomić FES'em. Przekaźnik podstawiałem inny żeby już mieć 100% pewność że jest sprawny.
Powrót do góry
gadu-gadu
luk23

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 15 Lip 2011
Posty: 3
Skąd jesteś (miejscowość/region): silesia
Posiadane auto: stilo 1.6 16v
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 23 Cze 2012, 12:06
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) 1 bieg wentylatora chłodnicy nie działa.


czesc
udalo Ci sie cos zdiagnozowac w tym temacie ??
mam ten sam problem


przy czym u mnie padla tez sprezarka klimatyzacji ale przede wszystkim chcialbym odzyskac 1 bieg a dopiero pozniej zabrac sie za sprezarka

pozdrawiam
Powrót do góry
PawelR17

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 32
Skąd jesteś (miejscowość/region): Mońki
Posiadane auto: Fiat Stilo 3D JTD-150KM 2006
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 23 Cze 2012, 12:19
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) 1 bieg wentylatora chłodnicy nie działa.


Witam
Jak dotąd nic z tym nie zrobiłem głównie z braku czasu. Co do wentylatora to wydaje mi się że on się nie uruchamia ot tak jak się tylko włączy klimę a dopiero wtedy gdy sprężarka nabije odpowiednie ciśnienie. U mnie ona nie nabija ciśnienia więc i wentylator się nie włącza.
Co do FES'a to testowałem funkcję I biegu na kolegi stilo, w którym wszystko działa poprawnie i wentylator też się nie uruchomił a po włączeniu klimy tak.
Więc wydaje mi się ze trzeba zacząć od naprawy klimy a wentylator zostawić w spokoju.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
gadu-gadu
Reklama








Wysłany: Sob 23 Cze 2012, 12:19
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
luk23

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 15 Lip 2011
Posty: 3
Skąd jesteś (miejscowość/region): silesia
Posiadane auto: stilo 1.6 16v
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 23 Cze 2012, 20:40
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) 1 bieg wentylatora chłodnicy nie działa.


hmmm
wg mnie jesli wszystko jest ok to fes wlacza 1 i 2 bieg bez wlaczonej klimy
przynajmniej u mnie tak dzialalo z dobre 2 lata
ale znalazlem sugestie ze moze to byc opornik umieszczony gdzies w wentylatorze - bede testowal
Powrót do góry
PawelR17

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 32
Skąd jesteś (miejscowość/region): Mońki
Posiadane auto: Fiat Stilo 3D JTD-150KM 2006
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 24 Cze 2012, 00:04
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) 1 bieg wentylatora chłodnicy nie działa.


Ja niestety nie pamiętam czy FES mi włączał 1 i 2 bieg kiedy było wszystko OK. Jeśli włączał no to faktycznie mam problem. Wiem tylko tyle ze po wyjęciu bezpiecznika lub przekaźnika I biegu pojawia się błąd w FES'e a gdy zrobię zworę na przekaźniku, I bieg się włączy więc opornik mam sprawny na 100%. Idąc dalej jeśli po wyjęciu przekaźnika lub bezpiecznika, ECU zgłasza błąd I biegu wentylatora oznacza to że połączanie pomiędzy ECU a wentylatorem jest sprawne.
Będzie wszystko wiadomo dopiero gdy naprawię klimę, ale niestety pogoda jakoś mnie do tego nie mobilizuje Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
Pozdrawiam
Powrót do góry
gadu-gadu
luk23

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 15 Lip 2011
Posty: 3
Skąd jesteś (miejscowość/region): silesia
Posiadane auto: stilo 1.6 16v
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 24 Cze 2012, 10:12
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) 1 bieg wentylatora chłodnicy nie działa.


hmm spojrzalem teraz na rocznik twojego autka
2006 a moj jest 2001 -tu moze byc roznica co do wlaczania wentylatora - takie wlaczanie jak opisales ludzie maja tez w NB a tobie rocznikowo juz blizej do niego wiec moze masz juz to rozwiazane jak w NB
co do zwierania gniazda przekaznika - ktore zlacza zwierales ?
Powrót do góry
PawelR17

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 32
Skąd jesteś (miejscowość/region): Mońki
Posiadane auto: Fiat Stilo 3D JTD-150KM 2006
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 24 Cze 2012, 12:50
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) 1 bieg wentylatora chłodnicy nie działa.


W moim autku jest to przekaźnik T06 pod maska przy akumulatorze. Po jego wyjęciu robi się zworę w gnieździe poprzez połączenie ze sobą 2 otworów z tym że nie pamiętam opisu nóżek więc wzrokowo są to otwory które odpowiadają szerszym nóżkom przekaźnika. Ja to połączyłem kawałkiem zwykłego drucika miedzianego. W tym czasie FES pokazuje błąd I biegu wentylatora. Wydaje mi się że bezpośrednio za włączenie tego I biegu odpowiada presostat. Niestety nie mogę nigdzie dorwać pełnego schematu elektrycznego moje auta.
Mógłbyś przybliżyć co znaczy NB?
Pozdrawiam
Powrót do góry
gadu-gadu
fumfelos

Dyskutant
Dyskutant


Dołączył: 22 Mar 2012
Posty: 81
Skąd jesteś (miejscowość/region): Bieruń
Posiadane auto: Fiat Stilo 1.9JTD
Piwa: 1/0
Wysłany: Nie 24 Cze 2012, 14:44
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) 1 bieg wentylatora chłodnicy nie działa.


Nowe Bravo Wink
Powrót do góry
PawelR17

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 32
Skąd jesteś (miejscowość/region): Mońki
Posiadane auto: Fiat Stilo 3D JTD-150KM 2006
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 24 Cze 2012, 14:53
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) 1 bieg wentylatora chłodnicy nie działa.


Hehe no jasne Smile
Powrót do góry
gadu-gadu
Krzysiek2831

Przyjaciel Portalu
Przyjaciel Portalu


Dołączył: 15 Lis 2007
Posty: 387
Skąd jesteś (miejscowość/region): Kraków
Posiadane auto: FIAT STILO ACTIVE 1.4 16V , 2004R.
Piwa: 5/2
Wysłany: Pią 06 Lip 2012, 20:08
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) 1 bieg wentylatora chłodnicy nie działa.


Przy jakim ciśnieniu klimy startuje 1 bieg wentylatora chłodnicy?
U mnie w manualu na ciepłym silniku LP=3,5bara a HP=21.Wtedy włącza się wiatrak i ciśnienie spada do 15barów.Nie wiem czy tak ma być i czy to przypadkiem nie 2 bieg jest załączany?
Powrót do góry
PawelR17

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 32
Skąd jesteś (miejscowość/region): Mońki
Posiadane auto: Fiat Stilo 3D JTD-150KM 2006
Piwa: 0/0
Wysłany: Pią 06 Lip 2012, 21:14
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) 1 bieg wentylatora chłodnicy nie działa.


Wydaje mi się że tak powinno być. Podłączałem ostatnio kolegi Cromę i wentylator włącza się gdy FES pokazuje ok 14-15 bar.
Dzisiaj byłem u speca od klimy i okazało się ze układ mam gdzieś niedrożny. Prawdopodobnie osuszacz lub zawór rozprężny sie nie otwiera.
Powrót do góry
gadu-gadu
PawelR17

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 32
Skąd jesteś (miejscowość/region): Mońki
Posiadane auto: Fiat Stilo 3D JTD-150KM 2006
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 07 Lip 2012, 09:32
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) 1 bieg wentylatora chłodnicy nie działa.


No i wszystko jasne. Mam zacięty zawór rozprężny klimatyzacji. Wczoraj mając chwilkę czasu zacząłem trochę szperać przy autku. Znajomy poradził mi żeby postukał czymś twardym w zawór rozprężny więc tak zarobiłem i o dziwo zadziałało. Od razu włączył się wentylator i klima działa Very Happy
Niestety po wyłączeniu i ponownym włączeniu znów nie działa.
Jest tylko 1 problem, jak dobrać się do tego zaworu?
Może gdzieś ktoś dysponuje jakimś manualem jak wyciągać nagrzewnice?
Powrót do góry
gadu-gadu
PawelR17

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 32
Skąd jesteś (miejscowość/region): Mońki
Posiadane auto: Fiat Stilo 3D JTD-150KM 2006
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 09 Lip 2012, 10:28
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) 1 bieg wentylatora chłodnicy nie działa.


Jednak nie jest wszystko jasne Crying or Very sad Dzisiaj po chwili zastanowienia się doszedłem do takiego wniosku że skoro zawór rozprężny jest otwarty co sugerował mechanik to jakim cudem ciśnienie HP wzrasta do 15bar i ciśnienie LP też coś koło tego ale już dokładnie nie pamiętam. Biorąc na chłopski rozum można wywnioskować że przy ciągle otwartym zaworze sprężarka nie byłą by w stanie nabić żadnego ciśnienia a tylko ganiała by gaz w kółko i tyle.
Pytanie jest, jaka może być przyczyna zbyt wysokiego LP?
Powrót do góry
gadu-gadu
Wyświetl posty z ostatnich:   
       Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Ogłoszenia sprzedaży - Fiat Stilo »

Opinie o samochodach Fiat Stilo - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Fiat Stilo ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty.


Fiat

Grande Punto

17 800

2007r.

153 000 km

śląskie




Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group

bezpłatne ogłoszenia motoryzacyjne

Partnerskie fora dyskusyjne: Mały Fan Klub    Seicento Fanklub    Barchetta Club Polska   



Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2014 Created by idealneT and OM System