Fiat

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęścioponyfelgiksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Fiat Stilo ) Problem z masą świec żarowych



 
postów na stronie: 10 20 50
       Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Silnik Diesel-układ zasilania-układ napędowy i wydechowy.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maruder

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 39
Skąd jesteś (miejscowość/region): suwałki
Posiadane auto: stilo 1.9 jtd 115 KM
Piwa: 0/21
Wysłany: Sro 15 Sie 2012, 12:13
Temat postu:

Problem z masą świec żarowych


Witajcie. Chciałbym Was podpytać o sposób działania świec żarowych. Mianowicie mam ten błąd preheat fault ale świece są dobre. Tzn. nie wnikam już jakie mają te świece wartości a jakie powinne mieć. Chodzi mi o temat taki, że gdy sprawdzam świecę w najprostszy sposób tzn. sprawdzam czy przewodzi prąd to działa. Ale... Niestety uciekła mi gdzieś masa na 3 świecach w ten sposób, że jak są wkręcone świece do silnika i sprawdzam to przewodzą prąd ale gdy sprawdzam na tej wtyczce, co idzie do tego modułu sterującego świecami, to masy już nie ma. Po prostu na wypiętej wtyczce jest masa tylko na jednym pinie, na jednym tylko tylko ułamek sekundy, a na dwóch w ogóle. I mam takie pytanie co mogło się stać i jak się dostać do końców tych przewodów które idą od tej wtyczki i dalej do świec. Dokąd one w ogóle idą? Strasznie kiepsko tam z dostępem i w ogóle nic nie widać Sad Podpowiedźcie co robić bo świece są sprawne ale nie działają bo masa od nich nie dochodzi do przekaźnika świec.
Aha, tak ze 2 tygodnie temu miałem podobny problem; odpiąłem wtedy tą wtyczkę i wówczas tylko na czwartej świecy nie było masy. No to czyli wniosek był jeden: wymiana świecy. Popryskałem wd-40 na tą świecę dzień wcześniej z myślą o jej wymianie dnia następnego. A następnego dnia rano wsiadłem do autka, przekręcam kluczyk i wszystko było oki. I tak było przez ponad tydzieńSmile Czyli dostał się tam gdzieś wd-40 i prąd zaczął przepływać. Ale teraz jest już problem z 3 świecami a na czwartą leję wd i leję nic Razz Świecy tej na razie nie ruszałem bo jak prowadzę prąd prosto z akumulatora na świecę to jest oki. A na tej wtyczce do przekaźnika masy brak... Pomóżcie proszę.
Powrót do góry
artoo12za

Stały Bywalec
Stały Bywalec


Dołączył: 13 Wrz 2009
Posty: 155
Skąd jesteś (miejscowość/region): Warszawa
Posiadane auto: Stilo 1.9 JTD MW 2005
Piwa: 6/0
Wysłany: Sro 15 Sie 2012, 14:48
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Problem z masą świec żarowych


Yyyy ... Czegoś nie rozumiem. Świeca to zwykła grzałka, jednym końcem ( obudowa ) połączona z masą a drugi koniec tej grzałki sterowany jest z + 12V. Prąd płynie w obwodzie +12V - grzałka - masa. Ot i cała filozofia działania świecy żarowej. W Stilo JTD cztery świece sterowane są 12 woltami z centralki sterowania świec, która to centralka w zależności od aktualnych warunków ( temp. zewnętrzna, silnika itp ) załącza przy rozruchu ( a w zasadzie tuż przed i krótko po ) silnika świece na dłużej ( zima, zimny silnik ) lub krócej ( lato, ciepły silnik ) i po pewnym czasie je wyłącza. Świeca albo ma przejście albo przerwę = uszkodzona. Może zaistnieć również przypadek zawyżonej oporności świecy - ma przejście ale nie jest w stanie wytworzyć odpowiedniej temperatury ( o ile w ogóle ). Może u kolegi występuje ten przypadek. Wg. mnie masa ( jej brak, tak z opisu wygląda ) nie jest tu winna. Sprawdzić porządnie świece ( np. porównać na zimno oporność ), przewody i ew. centralka ( robota dla dobrego elektryka ). Pozdr.ART
Powrót do góry
Wystawiono 1 piw(a)
maruder

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 39
Skąd jesteś (miejscowość/region): suwałki
Posiadane auto: stilo 1.9 jtd 115 KM
Piwa: 0/21
Wysłany: Sro 15 Sie 2012, 16:03
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Problem z masą świec żarowych


No ja z Tobą się zgadzam. Też mi się wydaje że tu filozofii nie ma. Ale że właśnie też czegoś nie rozumiem to pytam Wink
W jaki sposób sterownik steruje świecami? Masą czy plusem? Bo w wiązce idącej do sterownika świec są 4 masy (do każdej oddzielnie) i o ile świece są sprawne to na każdym powinna ona być. U mnie mas na niektórych świecach nie ma (w tej wtyczce) pomimo iż są one sprawne. Skoro na silniku też jest masa na świece to jak to jest? Tego nie rozumiem.
Powrót do góry
kobramir

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 28 Maj 2011
Posty: 770
Skąd jesteś (miejscowość/region): Bielsko-Biała
Posiadane auto: Grande 1,4 i Grande 1.2
Piwa: 87/0
Wysłany: Sro 15 Sie 2012, 16:29
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Problem z masą świec żarowych


Świeca masę bierze z silnika . Przewodem który zakładasz na świecę ma płynąć "+" a nie masa . Nie rozumiem dlaczego szukasz masy .
Powrót do góry
Wystawiono 1 piw(a)
maruder

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 39
Skąd jesteś (miejscowość/region): suwałki
Posiadane auto: stilo 1.9 jtd 115 KM
Piwa: 0/21
Wysłany: Sro 15 Sie 2012, 16:48
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Problem z masą świec żarowych


To rozumiem - przewodem który zakładam na świecę na pewno płynie "+". Słuchajcie, ja piszę o takiej wtyczce z numerkami 1, 2, 3, 4 odpowiadającymi świecom w silniku Smile
W tej wtyczce jest chyba masa skoro złączam któryś z tych czterech styków z "+" na akumulatorze i zapala mi się żarówka w próbniku Wink Tzn. powinna być tam masa, a teraz na kilku stykach nie masy i dlatego mam problem.
No chyba, że u mnie jakieś zwarcie się zrobiło i jest na odwrót tzn. jest "-" w tej wtyczce a powinien tam być "+". Czyli chodzi Wam o to że tam powinien być "+"? A u mnie jest masa czyli nie dopływa prąd do świecy i stąd mam te problemy?
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Sro 15 Sie 2012, 16:48
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
kobramir

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 28 Maj 2011
Posty: 770
Skąd jesteś (miejscowość/region): Bielsko-Biała
Posiadane auto: Grande 1,4 i Grande 1.2
Piwa: 87/0
Wysłany: Sro 15 Sie 2012, 19:09
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Problem z masą świec żarowych


Najprawdopodobniej walnięty sterownik świec. Sprawdź taką puszkę na ścianie grodziowej silnika . Czasami tam zaśniedziałe sąprzewody.
Powrót do góry
Wystawiono 1 piw(a)
petarda

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 28 Lut 2011
Posty: 1317
Skąd jesteś (miejscowość/region): Gdańsk
Posiadane auto: Fiat Stilo 1,9JTD
Piwa: 55/9
Wysłany: Sro 15 Sie 2012, 21:35
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Problem z masą świec żarowych


Jak ja uwielbiam takich domorosłych elektryków coś tam zwierających i mierzących jakimiś próbnikami, nie ma się co dziwić że później coś jest "walnięte".
Taka "diagnostyka" prowadzi do kłopotów.
W celu sprawdzenia obecności napięcia podłącza się woltomierz i włącza grzanie świec.
_________________
|
Jak opuścić kopary biedakom?
Zajechać na stację limuzyną BMW 745 full wypas, wysiąść z gracją...
... i zatankować gazu za 50 zeta Smile)
full lans Smile)
|
Powrót do góry
Wystawiono 1 piw(a)
artoo12za

Stały Bywalec
Stały Bywalec


Dołączył: 13 Wrz 2009
Posty: 155
Skąd jesteś (miejscowość/region): Warszawa
Posiadane auto: Stilo 1.9 JTD MW 2005
Piwa: 6/0
Wysłany: Sro 15 Sie 2012, 22:25
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Problem z masą świec żarowych


Kolego maruder, zostaw swoje dywagacje na temat tej masy w spokoju. Sterownik świec ze złącza z numerami 1-2-3-4 podaje +12V bezpośrednio na świece. Jeśli dobre = OK. Złącze z numerami 1-3-2-5 to sterowanie sterownikiem, nic tutaj nie kombinuj bo możesz sobie zrobić kuku ( na tym złączu występują sygnały ze sterownika silnika ). Centralka ma jeszcze jedno wejście, +12V grubym kablem - to z akumulatora. Właśnie te +12V za pomocą przekaźnika w centralce podaje się na wszystkie 4 świece. Więc albo masz uwaloną świecę ( lub więcej niż jedną ), albo uszkodzony sterownik świec. Pytanie: czy samochód odpala z trudem czy w ogóle nie odpala ?? A jeszcze jedno - komunikat o złym działaniu świec ( przy nienagannym odpalaniu, dobrych świecach ) może być również wywołany uszkodzeniem grzałki na filtrze paliwa - o ile twoja wersja to posiada. A swoją drogą - grzebanie w instalacji elektrycznej Stilo JTD bez schematów to igranie z ogniem .... na własne życzenia. Pozdr.ART.
Powrót do góry
Wystawiono 1 piw(a)
maruder

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 39
Skąd jesteś (miejscowość/region): suwałki
Posiadane auto: stilo 1.9 jtd 115 KM
Piwa: 0/21
Wysłany: Sob 18 Sie 2012, 20:09
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Problem z masą świec żarowych


Dobra, zaraz pewnie po mnie pojedziecie...Dobrze mówiliście a ja ciągle sprawdzałem nie tą kostkę co trzeba Very Happy Dziś w końcu doszedłem, że coś jest nie tak. Bo przy tej centralce świec są dwie i ja uczepiłem się nie tej co trzeba Wink No ale już sprawdziłem, 4 świece są dobre, jest na nich przejście, prąd też do wszystkich przepływa. A jak sprawdzić czy ten podgrzewacz świec jest sprawny? On u mnie występuje; bezpiecznik F20 (koło akumulatora), który wg instrukcji steruje podgrzewaczem, też jest dobry. Wypiąłem tą wtyczkę zaznaczoną strzałką, która chyba ma sterować podgrzewaczem ale na jednym pinie jest masa a na drugim nie ma nic. Gdy włączają się świece tam też nie pojawia się prąd. Tak ma być?
Powrót do góry
artoo12za

Stały Bywalec
Stały Bywalec


Dołączył: 13 Wrz 2009
Posty: 155
Skąd jesteś (miejscowość/region): Warszawa
Posiadane auto: Stilo 1.9 JTD MW 2005
Piwa: 6/0
Wysłany: Nie 19 Sie 2012, 14:32
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Problem z masą świec żarowych


No dobra, nie pojedziemy ... Na wtyczce z grzałki podgrzewania paliwa z jednej strony faktycznie powinna być masa a z drugiej strony +12V które na wtyczkę podawane jest jest ze styków (87) przekaźnika T19, ten przekaźnik dostaje po bezpieczniku F 20 napięcie +12V z akumulatora. Przekaźnik T19 sterowany jest z centralki podgrzewania świec. I tu nie wiem czy grzałka paliwa jest zasilana cały czas czy też przez jakis czas po uruchomieniu samochodu. Grzałkę na ciągłość możesz sprawdzić omomierzem lub żarówką. Ponieważ mówisz, że nie masz nic na wtyczce grzałki ( tzn. nie masz +12 ) a bezpiecznik F20 jest OK to sprawdzić trzeba działanie przekaźnika T19. Sory, inaczej tego nie potrafię wytłumaczyć ( a, opis położenia bezpieczniów i przekaźników masz na pokrywie akumulatora ). Pozdr.ART.
Powrót do góry
Wystawiono 1 piw(a)
maruder

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 39
Skąd jesteś (miejscowość/region): suwałki
Posiadane auto: stilo 1.9 jtd 115 KM
Piwa: 0/21
Wysłany: Nie 19 Sie 2012, 16:44
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Problem z masą świec żarowych


Ok, dzięki wielkie za rady. Ja dziś wcześnie wstałem bo normalnie to mi spać nie dawało. Z racji, że jeszcze nie wiedziałem jak ugryźć ten podgrzewacz, to jeszcze raz kolejno sprawdzałem świece, centralkę świec wykręciłem i czyściłem te styki wszystkie, jak również przewody do świec...Wszystko porządnie spisikałem preparatem aż płynęło z silnika Very Happy Wszystko cacy, jest wszędzie przepływ prądu. Poskładałem a dalej preheat fault. Krew mnie zalewała Twisted Evil Ale...wpadłem na pomysł, żeby podpiąć pod kompa. I o dziwo pomogło wykasowanie błędu Rolling Eyes W życiu bym w to nie uwierzył, bo w stilo nawet kontrolka poduszek sama gasła po usunięciu przyczyny. A tu kilkukrotnie wyłączałem i właczałem zapłon i nic. A wystarczyło wykasować fejsem P0380. Tego się nie spodziewałem. Ile ja bym zaoszczędził czasu gdybym na to wpadł wcześniej. Fiat ma jednak uroki Wink Chyba nie ma żadnej reguły na usuwanie się tych komunikatów i kontrolek o błędach. Raz się kasują same a raz trzeba im pomóc. Dzięki za rady Wink Nie zdziwię się jak jeszcze kiedyś przyjdzie zmierzyć się z elektroniką i zajrzeć do tego tematu. Pozdrawiam Smile[/list]
Powrót do góry
artoo12za

Stały Bywalec
Stały Bywalec


Dołączył: 13 Wrz 2009
Posty: 155
Skąd jesteś (miejscowość/region): Warszawa
Posiadane auto: Stilo 1.9 JTD MW 2005
Piwa: 6/0
Wysłany: Nie 19 Sie 2012, 17:37
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Problem z masą świec żarowych


No to fajnie !! Niektóre błędy w stilo ( po usunięciu przyczyny ) są kasowane po przejechaniu kilkudziesięciu klilometrów lub po kilku/kilkunastu (?? ) uruchomieniach silnika. Pozdr.ART
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
       Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Silnik Diesel-układ zasilania-układ napędowy i wydechowy. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
Ogłoszenia sprzedaży - Fiat Stilo »

Opinie o samochodach Fiat Stilo - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Fiat Stilo ) Silnik Diesel-układ zasilania-układ napędowy i wydechowy.


Fiat

Stilo

13 400

2005r.

98 000 km

kujawsko-pomorskie

Fiat

Grande Punto

15 400

2008r.

86 000 km

kujawsko-pomorskie

Fiat

Grande Punto

17 800

2007r.

153 000 km

śląskie




Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group

bezpłatne ogłoszenia motoryzacyjne

Partnerskie fora dyskusyjne: Mały Fan Klub    Seicento Fanklub    Barchetta Club Polska   



Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2014 Created by idealneT and OM System