Dołączył: 23 Paź 2011 Posty: 41 Skąd jesteś (miejscowość / region): Brójce/ k. Łodzi. ;D Posiadane auto: maluch elegant x2 nr 1 z 96r 2 2000r
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 16 Sty 2013, 20:42
Temat postu:
maluszek
Narodził się nowy pomysł 'odpicowania' mojego maluszka ;D. A więc tak, mam zamiar go opuscic załozyć szeroką stal, jakiś wydeszek, odelzyć zamach, splanowac głowice zmienić kąt zapłonu i przerobic dolot powietrza czy znacie moze jeszcze jakies sposoby podniesienia mocy w tym sprzęcie? dodam ze to elegant 96r oczywiscie na auto pojdzie prawdopodobnie komplet nowych hamulcy tzn okłądziny bębny itp. I niestetu wstawic będe musiał nowy przód gdyz ten jest w złym stanie iz tata uczył nim jezdzić siostre... ;c i sie na słupku od bramy zatrzymała ;(
Dołączył: 23 Paź 2011 Posty: 41 Skąd jesteś (miejscowość / region): Brójce/ k. Łodzi. ;D Posiadane auto: maluch elegant x2 nr 1 z 96r 2 2000r
Wysłany: Sro 16 Sty 2013, 23:36
Temat postu:
Re: ( Fiat 126 & Bis ) maluszek
chodzi o to ze chce poprzerabiać maluszka dziebko jak najtanszym kosztem w miare i czy znacie jakies pumysły na podkręcenie silnika oprócz tego co wypisalem tzn;
- odelżanie/stoczenie koła zamachowego
- splanowanie głowicy 9nie wiem jeszcze o ile mozna)
- przestawienie kąta zapłonu
- przerobienie ukladu dolotowego powietrza + większa dysza na gaźniku
w sumie to juz i tak jest duzo jak na ten silnik ale moze macie jakies lepsze propozycje . Najpierw silnik, póżniej zaczniemy mówic o zawieszeniu itp.
Tak tanio to możesz pooklejać go naklejkami , od razu przybędzie z 10 KM .
Masz mozliwośc wyważenia koła zamachowego , najlepiej razem z wałem? Jak chcesz grzebać w masach to trzeba robić całość i z głową (tzn wiedzą, doświadczeniem i odpowiednimi narzędziami ). Jak Cię mocno kusi to lepiej wyrównaj masy korbowodów i tłoków ,bo to można zrobić samemu .Załóż mu jakiś markowy wałek rozrządu , przepoleruj dolot + wydech dedykowany do maluszka .
Samo to co napisałem to jest mnóstwo pracy i czasu dla jednej osoby .
Przy okazji zrobisz mu remont , uszczelki , simmeringi itp .
Wysłany: Czw 17 Sty 2013, 22:26
Temat postu:
wiem ze jest duzo pracy przy tym. i nie chce go oklejac naklejkami ;D i do zrobienia mam przód tzn pzredni pas i maska, wiecie moze czy te przednie pasy sie wspawuje jak sie nowy wstawia czy na nity tak jak oryginalnie chyba jest??
Dołączył: 09 Paź 2011 Posty: 2029 Skąd jesteś (miejscowość / region): Kępno, Wielkopolska Posiadane auto: Punto Evo
Piwa: 248/2
Wysłany: Pią 18 Sty 2013, 19:02
Temat postu:
Orginalnie przedni pas zgrzewany jest z resztą karoserii nie słyszałem o nitowaniu tego elementu. _________________ Jeżeli pomogłem postaw piwo
Pozdrawiam Piotr
Dokładnie w Tychach zgrzewali je ręcznymi zgrzewarkami punktowymi. Technologie tę stosuje się do dziś w produkcji pojazdów z racji braku efektu przegrzania blachy który występuje podczas spawania, -dzięki temu stal ma mniejszą tendencje do korozji.
Dołączył: 09 Paź 2011 Posty: 2029 Skąd jesteś (miejscowość / region): Kępno, Wielkopolska Posiadane auto: Punto Evo
Piwa: 248/2
Wysłany: Sob 19 Sty 2013, 11:14
Temat postu:
Jeżeli w warsztacie nie ma zgrzewarki można nawiercić otwory w jednym z łączonych elementów i łącząc elementy, w nich położyć spoinę "półautomatem". _________________ Jeżeli pomogłem postaw piwo
Pozdrawiam Piotr