Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 15-30 minut. Potem ugotuj w tej samej wodzie do miękkości. Przecedź przez sito z drobnymi oczkami, ale nie wylewaj wody, przecedzenie ma na celu pozbycie się nieczystości.
Marchewki, pietruszkę i seler obierz, umyj i pokrój w mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, zeszklij w dużym garnku. Dodaj pokrojoną włoszczyznę i przesmaż dosłownie 1 minutę. Zalej gorącą wodą (ok. 500- 2 szklanki), dodaj ziele angielskie, 2 listki laurowe, pieprz i szczyptę soli. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie a wywar przejdzie ich aromatem (ok. godziny). Wyciągnij warzywa, możesz je pokroić w kostkę i dodać do zupy jeśli lubisz, ja wyjęłam, zostawiłam tylko 2 kawałki marchewki.
Dodaj pokrojone w paski ugotowane grzyby i wodę z gotowania. Gotuj jeszcze ok. 10 minut.
Jeśli chcesz zabielić zupę to do kubeczka wlej 2 łyżki śmietany i trochę gorącej zupy, wymieszaj i potem wlej do zupy. Szybko wymieszaj. W ten sposób unikniesz zważenia się śmietany.
Lane kluseczki
W kubeczku wymieszaj dokładnie jajko z mąką i dodaj łyżkę albo dwie mleka. Ma powstać gładkie ciasto o konsystencji trochę gęstszej niż na naleśniki. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Daj im się pogotować ok. 1 minutę.
Gotowe!
Dołączył: 08 Kwi 2014 Posty: 4 Skąd jesteś (miejscowość / region): Częstochowa Posiadane auto: Chrysler Voyager (RT)
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 16 Lis 2014, 20:24
Temat postu:
Re: ( Strefa kobiet ) Jesień/Zupa grzybowa.
Grzybowa zupa-krem - składniki:
75 dag świeżych grzybów (np. kurki
podgrzybki
prawdziwki
można uzupełnić pieczarkami)
1.5 l rosołu
2 cebule
2 łyżki masła
pół szkl. gęstej śmietany (30 proc.)
sól
pieprz
Grzybowa zupa-krem - sposób przygotowania: Cebulę pokroić w kostkę. Grzyby dokładnie wyszorować i umyć. Pokroić w niewielkie kawałki. Ok. 2/3 grzybów i połowę cebuli poddusić na połowie masła. Dodać rosół, doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 min na średnim ogniu, następnie zmiksować. Resztę cebuli poddusić krótko na pozostałym maśle z odłożonymi grzybami. Dodać do zupy. Domieszać śmietanę, doprawić. Podawać w filiżankach lub talerzach.
Dołączył: 08 Kwi 2014 Posty: 4 Skąd jesteś (miejscowość / region): Częstochowa Posiadane auto: Chrysler Voyager (RT)
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 16 Lis 2014, 20:24
Temat postu:
Re: ( Strefa kobiet ) Jesień/Zupa grzybowa.
Zupa grzybowa z łazankami - składniki:
kilka ugotowanych kapeluszy grzybów
1/2 opakowania łazanek
1 litr wywaru warzywnego
1 litr wywaru z grzybów
śmietana
koperek
Zupa grzybowa z łazankami - sposób przygotowania: Wywar z grzybów wymieszaj z wywarem z warzyw i zagotuj. W oddzielnym garnku ugotuj łazanki. Kapelusze grzybowe i ugotowaną marchew pokrój na małe kawałki. Na talerzach układaj łazanki, kawałki grzybów i marchewki. Zalej gorącą mieszanką wywarów. Do każdego talerza dodaj po łyżeczce śmietany i posyp koperkiem.
A może z pieczarek, skoro grzybki jeszcze nie urosły:
300-400 g pieczarek
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
1 marchewka
1 pietruszka w korzeniu
mały kawałek selera
mały kawałek pora
1 nieduża cebula
1 listek laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu czarnego
2-3 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
100 ml słodkiej śmietanki
1/2 łyżeczki suszonego estragonu (koniecznie!-to wspaniałe zioło do grzybów)
nieco gęstej kwaśniej śmietany do smaku i dekoracji
natka pietruszki
1. Bulion z zielem, listkiem laurowym i pieprzem doprowadzam do wrzenia, wrzucam pokrojone w drobną kostkę warzywa, cukier, łyżkę masła. Przykrywam, gotuję na niewielkim ogniu do miękkości.
2. Z umytych dokładnie pieczarek wybieram 10-12 małych (jak widać na zdjęciu, miałam malutkie pieczarki, jeśli mamy większe, należy przekroić je na ćwiartki) podsmażam na złoto na maśle z dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu, podsmażone wrzucam do bulionu z warzywami.
3. Pozostałe pieczarki ścieram na tarce, wrzucam na tę samą patelnię, podsmażam na kolejnej łyżce masła, również z pieprzem, przykrywam, duszę ok. 7-10 minut do wytworzenia się soku.
Po tym czasie solę, mieszam, wlewam śmietankę, doprowadzam do wrzenia, od razu zestawiam patelnię, zawartość przelewam do blendera lub wysokiej miseczki, miksuję. Powinno być płynne po dolaniu śmietanki, ale jeśli będzie za gęste trzeba dodać trochę wywaru z bulionu i warzyw.
4. Zmiksowany sos pieczarkowy wlewam do zupy, wsypuję estragon, mieszam, zagotowuję, doprawiam do smaku. Rozlewam do miseczek lub talerzy, podaję z makaronem, kleksem kwaśnej śmietany i siekaną pietruszką. Smacznego!
Dzięki za przepisy chciałem zobaczyć czy mi wyjdzie ale ten przedostatni niestety mi nie wyszedł okazał się słaby i według mnie okazał się trochę kiepski. Przede wszystkim nie umiem robić zup - niby nie jest to filozofia ale mi to nie wyszło i źle było.
Dołączył: 24 Cze 2015 Posty: 41 Skąd jesteś (miejscowość / region): Kraków/Madryt Posiadane auto: Renault Megane
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 04 Lip 2015, 22:46
Temat postu:
Re: ( Strefa kobiet ) Jesień/Zupa grzybowa.
Nie poddawaj się tak łatwo. Zupę trudno zepsuć, bo zawsze możesz troszkę posłodzić/dopieprzyć/dosolić albo dodać mleka. Ja jeszcze mam w zanadrzu jeden sposób - suszoną włoszczyznę. Nie wiem na czym to polega, ale na tym zawsze dobry bulion wyjdzie, a to przecież podstawa zupy.
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa) Idź do strony Poprzedni1, 2, 3Następny
Strona 2 z 3
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Popularne dyskusje w dziale: ( Strefa kobiet ) kącik kulinarny
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane
w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem,
poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika,
utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy
(dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
To dzięki plikom cookies można logować się na forum.
Informujemy, że istnieje możliwość
określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji
zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu
do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.