Fiat

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Fiat 126 & Bis ) Pali tylko z popychu...


Idź do strony 1, 2  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat 126 & Bis ) Porady, problemy techniczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
daniiellek

Debiutant



Dołączył: 28 Wrz 2008
Posty: 13
Skąd jesteś (miejscowość / region): Łódź
Posiadane auto: CC 700, 94r
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 28 Wrz 2008, 20:24
Temat postu:

Pali tylko z popychu...


Witam wszystkich forumowiczów!
Mam problem z maluszkiem z 1990 r. Mianowicie, zakupilem, przyjechałem, przez noc sobie stał a na drugi dzien juz nie chchiał zapalić. Naładowałem akumulator, paliwa dolałem, a auto zapala tylko z popychu. Ludzie mowia ze słaba bateria, ze moze cos ze swiecami.. Moze i rzeczywiscie to te swiece, ale gdzie one sa we fiacie? jakis schemat czy cos by sie przydał. Pomozcie! Ktoś coś podejrzewa? Moze to nie swiece?
Piszta.. Z góry dziękuje!
Powrót do góry
jocker00

Stały Bywalec



Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 108

Posiadane auto: Fiat Uno Fire 1.0
Piwa: 2/0
Wysłany: Nie 28 Wrz 2008, 20:28
Temat postu:

Re: ( Fiat 126 & Bis ) Pali tylko z popychu...


Witaj Exclamation
Napisz dokładnie co się dzieje podczas próby uruchomienia autka "z kluczyka" to może coś się wymyśli... W przeciwnym razie rady dla Ciebie są jak wróżenie z fusów Wink
Pozdrawiam Exclamation
Powrót do góry
daniiellek

Debiutant



Dołączył: 28 Wrz 2008
Posty: 13
Skąd jesteś (miejscowość / region): Łódź
Posiadane auto: CC 700, 94r
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 28 Wrz 2008, 21:22
Temat postu:

Re: ( Fiat 126 & Bis ) Pali tylko z popychu...


Przekrecam kluczyk i zapalaja sie tylko kontrolki. Oprcz tego nic ! Światła normalnie także działają włacnie z kierunkowskazami i klaksonem. Ostatnio robiony był kabel od alternatora. Gdyby jednak był przerwany bądź spalony tak jak było to kilka dni temu to wogole by nic nie zaświeciło... A tu jednak działają swiatła i kontrolki.
Powrót do góry
jocker00

Stały Bywalec



Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 108

Posiadane auto: Fiat Uno Fire 1.0
Piwa: 2/0
Wysłany: Nie 28 Wrz 2008, 22:32
Temat postu:

Re: ( Fiat 126 & Bis ) Pali tylko z popychu...


Skoro przekręcasz kluczyk i w pozycji "start" nic sie nie dzieje masz do wymiany elektromagnes na rozruszniku.. Możesz sprawdzic ewentualnie czy nie poobrywały się kabelki na nim, jeśli nie to wymiana elektromagnesu Cię czeka Exclamation
Pozdrawiam Exclamation
Powrót do góry
TAIF

Junior admin


Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 6440
Skąd jesteś (miejscowość / region): PolskaPółnocnaTcz.
Posiadane auto: Audi A6 1.9 TDI / YAMAHA 1.2 i 1.7
Piwa: 146/248
Wysłany: Pon 29 Wrz 2008, 00:44
Temat postu:

Re: ( Fiat 126 & Bis ) Pali tylko z popychu...


Szczotki rozrusznika do wymiany.
Sprawdz polaczenie masowe silnika z nadwoziem.
_________________
Regulamin forum dyskusyjnego.










Tako rzecze Zaratustra:
W piwie siła, w winie mądrość a w wodzie zarazki.
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Pon 29 Wrz 2008, 00:44
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
jocker00

Stały Bywalec



Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 108

Posiadane auto: Fiat Uno Fire 1.0
Piwa: 2/0
Wysłany: Pon 29 Wrz 2008, 08:14
Temat postu:

Re: ( Fiat 126 & Bis ) Pali tylko z popychu...


Cytat:
Sprawdz polaczenie masowe silnika z nadwoziem.
Faktycznie wypadało by sprawdzić plecionkę, dość często koroduje.
Cytat:
Szczotki rozrusznika do wymiany

Skoro kolega napisał, że nic się nie dzieje to elektromagnes padł, gdyby była wina szczotek słychać by było charakterystyczny "stuk" elektromagnesu po przekręceniu kluczyka i przygasały by kontrolki na desce Wink (bynajmniej z tego co się orientuję)
Pozdrawiam Exclamation
Powrót do góry
jsand

Auto Maniak



Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 778
Skąd jesteś (miejscowość / region): Chrzanów
Posiadane auto: cc 900 SPI, peugeot 406 2.0 16V
Piwa: 4/0
Wysłany: Pon 29 Wrz 2008, 09:56
Temat postu:

Re: ( Fiat 126 & Bis ) Pali tylko z popychu...


jocker00 napisał:
...gdyby była wina szczotek słychać by było charakterystyczny "stuk" elektromagnesu po przekręceniu kluczyka i przygasały by kontrolki na desce Wink (bynajmniej z tego co się orientuję)
Pozdrawiam Exclamation

Cześć. Niekoniecznie. Może stukać, ale nie musi. No elektromagnesie są dwa uzwojenia. Jedno od plusa do masy, a drugie od plusa do plusa silnika rozrusznika za wyłącznikiem na elektromagnesie i jego prąd płynie właśnie przez szczotki. I dlatego kolega TAIF dobrze pisze - mogą być szczotki.
Może być też uszkodzona kostka w stacyjce lub na byle jakiej wsuwce pomiędzy kostką, a rozrusznikiem i kluczyk nie podaje napięcia na rozrusznik - łatwo to sprawdzić podpinając żarówkę pomiędzy cieńszy przewód na rozruszniku ( ten do elektromagnesu ), a masę i patrzeć czy się zaświeci jak załączysz kluczyk na zapalanie.
Oczywiście elektromagnes, szczotki i plecionka też mogą być przy tych objawach.
Próbowałeś opukać rozrusznik młotkiem? Jak szczotki to może na chwlę pomóc i przynajmniej prawie na pewno będziesz wiedział, że to one. Tylko nie rozbij rozrusznika Very Happy.
_________________
Pozdrawiam JS.
Powrót do góry
gadu-gadu komunikator tlen - status skype status
daniiellek

Debiutant



Dołączył: 28 Wrz 2008
Posty: 13
Skąd jesteś (miejscowość / region): Łódź
Posiadane auto: CC 700, 94r
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 29 Wrz 2008, 13:17
Temat postu:

Re: ( Fiat 126 & Bis ) Pali tylko z popychu...


Powiedzcie mi jeszcze, czy te szczotki, elektromagnesy i cos tam jeszcze są drogie?
Powrót do góry
daniiellek

Debiutant



Dołączył: 28 Wrz 2008
Posty: 13
Skąd jesteś (miejscowość / region): Łódź
Posiadane auto: CC 700, 94r
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 29 Wrz 2008, 13:47
Temat postu:

Re: ( Fiat 126 & Bis ) Pali tylko z popychu...


Dobra... Mniej wiecej koszta szczotek i elektromagnesu mam (ok. 35-50 pln wszystko) A czy mechanik dużo weźmie za robocizne???
Powrót do góry
jsand

Auto Maniak



Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 778
Skąd jesteś (miejscowość / region): Chrzanów
Posiadane auto: cc 900 SPI, peugeot 406 2.0 16V
Piwa: 4/0
Wysłany: Pon 29 Wrz 2008, 15:13
Temat postu:

Re: ( Fiat 126 & Bis ) Pali tylko z popychu...


Cześć. Nie mam pojęcia ile weźmie - takie rzeczy robię sam. Tyle, że bez kanału to raczej w maluchu ciężko. I jeśli te części masz używane to je wcześniej dokładnie sprawdź, żeby potem nie było - założyłem nowe i nie działa. Ktoś je przecież z jakiegoś powodu kiedyś wyciągnął...
_________________
Pozdrawiam JS.
Powrót do góry
gadu-gadu komunikator tlen - status skype status
kpas

Dyskutant



Dołączył: 14 Sie 2008
Posty: 92
Skąd jesteś (miejscowość / region): Rzeszów
Posiadane auto: VW Polo 1.0i '91 , Focus 1.6 16V '00 , Audi 80 B3 1.9D
Piwa: 1/0
Wysłany: Pon 29 Wrz 2008, 15:18
Temat postu:

Re: ( Fiat 126 & Bis ) Pali tylko z popychu...


jest też taki bezpiecznik, bodajże pod wykładziną w bagażniku Wink
Powrót do góry
gadu-gadu
jsand

Auto Maniak



Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 778
Skąd jesteś (miejscowość / region): Chrzanów
Posiadane auto: cc 900 SPI, peugeot 406 2.0 16V
Piwa: 4/0
Wysłany: Pon 29 Wrz 2008, 16:36
Temat postu:

Re: ( Fiat 126 & Bis ) Pali tylko z popychu...


Cześć. Nie mam przy sobie schematu, ale jak pamiętam to ten bezpiecznik zasila też światła i wszystkie obwody poza obwodami ładowania i silnika rozrusznika (samego silnika - elektromagnes idzie przez niego), więc jakby się spalił to by nie było także kontrolek po załączeniu zapłonu i świateł.
_________________
Pozdrawiam JS.
Powrót do góry
gadu-gadu komunikator tlen - status skype status
daniiellek

Debiutant



Dołączył: 28 Wrz 2008
Posty: 13
Skąd jesteś (miejscowość / region): Łódź
Posiadane auto: CC 700, 94r
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 30 Wrz 2008, 16:05
Temat postu:

Re: ( Fiat 126 & Bis ) Pali tylko z popychu...


... będe cos kombinował. Dzięki wielkie wszystkim !!!
Powrót do góry
daniiellek

Debiutant



Dołączył: 28 Wrz 2008
Posty: 13
Skąd jesteś (miejscowość / region): Łódź
Posiadane auto: CC 700, 94r
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 02 Paź 2008, 16:10
Temat postu:

Re: ( Fiat 126 & Bis ) Pali tylko z popychu...


Okazało się, że były poluzowane przewody od rozrusnika i wsuwka luźna.. Było prawie luzz... Musialem jeszcze wymienić akumulator i wszystko smiga... Mam nastepny problem.. Mianowicie pedał gazu mi nie odskakuje tylko zostaje prawie w "podłodze". Jakas sprezyna poszła, czy moze cos z jakas linką? Duze koszta beda?
Powrót do góry
TAIF

Junior admin


Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 6440
Skąd jesteś (miejscowość / region): PolskaPółnocnaTcz.
Posiadane auto: Audi A6 1.9 TDI / YAMAHA 1.2 i 1.7
Piwa: 146/248
Wysłany: Czw 02 Paź 2008, 16:56
Temat postu:

Re: ( Fiat 126 & Bis ) Pali tylko z popychu...


groszowa sprawa i sam mozesz to zrobic.

Oprocz linki moze zacinac sie przepustnica na osi .Wtedy trzeba rozwiercac i wstawic nadwymiarowa.
_________________
Regulamin forum dyskusyjnego.










Tako rzecze Zaratustra:
W piwie siła, w winie mądrość a w wodzie zarazki.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat 126 & Bis ) Porady, problemy techniczne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2





 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Fiat 126 & Bis ) Porady, problemy techniczne


Fiat

Croma

12 700

2009r.

237 000 km

mazowieckie

Fiat

Bravo

17 900

2009r.

110 000 km

podkarpackie

Fiat

500

18 900

2011r.

102 714 km

śląskie

Fiat

Croma

16 900

2008r.

195 000 km

mazowieckie

Fiat

500L

36 777

2013r.

82 000 km

pomorskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group



Partnerskie fora dyskusyjne: Mały Fan Klub    Seicento Fanklub    Barchetta Club Polska   



Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2019 Created by idealneT and OM System