Fiat

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Fiat Stilo ) Interfejs diagnostyczny.


Idź do strony 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pawlopl

Dyskutant



Dołączył: 18 Sie 2008
Posty: 72
Skąd jesteś (miejscowość / region): świętokrzyskie
Posiadane auto: Stilo 115KM JTD
Piwa: 1/4
Wysłany: Sob 11 Paź 2008, 09:42
Temat postu:

Interfejs diagnostyczny.


Witam mam interfej diagnostyczny na ELM327 pcmscan łaczy sie z silnikiem ale odczyty sa bledne natomisdt scantool 1.13 nie łaczy sie wogole z silnikiem . Jest moze jakis program do fiata dzialajacy na elm 327 ?
Powrót do góry
roerich

Dyskutant



Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 55
Skąd jesteś (miejscowość / region): Małopolska
Posiadane auto: Stilo 3D 1.6 + gaz 2003r.
Piwa: 0/1
Wysłany: Sob 24 Sty 2009, 23:49
Temat postu:

Interfejs diagnostyczny


Interfejs OBD2-USB ELM 327 z programem Scantool. Nie mogłem nawiązać połączenia poprzez port USB. Zmuszony byłem dokonać drobnych zmian w elektronice interfejsu i wyprowadzić port szeregowy, który posiadam w starym laptopie. Wczoraj odczytałem w swoim Stilo 1.6 + nieszczęsny gaz, kody błędów /P0171, P0172*/ i skasowałem lampkę MIL /chack engine/.

Ostatnio zmieniony przez roerich dnia Nie 25 Sty 2009, 19:47, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
pawcio87ck

Dyskutant



Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 74
Skąd jesteś (miejscowość / region): Kielce
Posiadane auto: ALFA 156 1,9 JTDm 140KM; Fiat Bravo 1,9 TD 100KM 97' był- STILO JTD 115KM 2003 3D
Piwa: 1/0
Wysłany: Nie 25 Sty 2009, 17:21
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Interfejs diagnostyczny.


ja lączyłem sie prze program easyOBD jest on prosty w obsludze lecz bardzo ubogi w sumie można tylko błedy kasowac i sprawdzac parametry silnika. A wiecie może jak można zobic z pcmscan pełną wersje może macie jakiś klucz do niego??
Powrót do góry
gadu-gadu
hans15336

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 19 Lis 2008
Posty: 458
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wrocław
Posiadane auto: Mercedes Benz W211
Piwa: 1/0
Wysłany: Pon 26 Sty 2009, 15:11
Temat postu:

Re: Interfejs diagnostyczny


roerich napisał:
Interfejs OBD2-USB ELM 327 z programem Scantool. Nie mogłem nawiązać połączenia poprzez port USB. Zmuszony byłem dokonać drobnych zmian w elektronice interfejsu i wyprowadzić port szeregowy, który posiadam w starym laptopie. Wczoraj odczytałem w swoim Stilo 1.6 + nieszczęsny gaz, kody błędów /P0171, P0172*/ i skasowałem lampkę MIL /chack engine/.


Przecież jest drv emulujący port COM Shocked
_________________
Ex Centomaniak - SC 1.2@100KM
Ex Stilomaniak - Abarth 2,4
Ex Uniomaniak - Uno 1.4 LPG
Gwiazdomaniak - W211 2.2@170KM
Powrót do góry
keym

Czytelnik



Dołączył: 24 Kwi 2009
Posty: 3


Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 25 Kwi 2009, 10:51
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Interfejs diagnostyczny.


Witam.
Mam pytanie - czy ktoś z użytkowników Fiata Marea '97 (silnik 1.6) próbował się połączyć przy pomocy ELM327? W tym konkretnym Fiacie złącze diagnostyczne ma takie kable:

1 - biało-czerwony
2 - czarny
3 - biało-niebieski

Chodzi mi o to czy takim interfejsem jest to wykonalne czy potrzeba jakieś inne narzędzie?
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Sob 25 Kwi 2009, 10:51
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
Stilonek

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 394
Skąd jesteś (miejscowość / region): Śląsk
Posiadane auto: Stilo 1.4 3D 2004
Piwa: 12/0
Wysłany: Sob 25 Kwi 2009, 23:02
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Interfejs diagnostyczny.


keym napisał:
Witam.
Mam pytanie - czy ktoś z użytkowników Fiata Marea '97 (silnik 1.6) próbował się połączyć przy pomocy ELM327?


Czyżbyś tego potrzebował?
http://moto.allegro.pl/item613756765_adapter_z_gniazda_obd2_na_wtyk_fiat_promocja.html
Powrót do góry
keym

Czytelnik



Dołączył: 24 Kwi 2009
Posty: 3


Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 26 Kwi 2009, 01:04
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Interfejs diagnostyczny.


Wiem, że istnieje taka przejściówka - już sobie taką zmontowałem. Chodzi mi o to, czy wogóle da się połączyć przy użyciu tego interfejsu czy potrzebny jest jakiś inny? Kupiłem na allegro ELM327 i już próbowałem się podłączyć ale nic z tego nie wyszło (możliwe, że coś źle zrobiłem, możliwe też, że ten interface nie obsługuje tego protokołu). Napisałem więc do sprzedawcy, który mi odpowiedział, że ten interface się nie połączy nawet z zastosowaniem przejściówki z tym samochodem. Pytanie moje więc kieruje do użytkowników Fiata - czy to na 100% potwierdzona prawda? Możliwe, że sprzedawca mi tak odpowiedział, ponieważ nie chciał mieć ze mną więcej kłopotów i woli mi zwrócić pieniądze i mieć spokój. Pytam, ponieważ chciałbym coś "wywalczyć" zanim odeśle ten interface, może jest to wykonalne. Może komuś udało się podpiąć ELM327 do takiego gniazda? Czy może ELM sobie nie poradzi i potrzebuje do tego jakiegoś innego narzędzia (uniscan/visa?)? Aha, według schematów te piny odpowiadają za:

1 - biało-czerwony K-LINE
2 - czarny GND
3 - biało-niebieski L-LINE
Powrót do góry
MacMac

Debiutant



Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 19

Posiadane auto: Fiat Stilo JTD 115KM - 2002
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 26 Kwi 2009, 10:53
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Interfejs diagnostyczny.


Także kupiłem ostatnio na allegro interfejs ELM327 v1.3 USB i niestety z Fiatem Stilo JTD z 2002r. nie chciał dobrze współpracować Sad Udało mi sie odpalić interfejs, ale wskazania były przekłamane, złe wskazania prędkości, obrotów itd. Interfejs np. wykrył jeden błąd silnika, ale nie pokazywał jaki to błąd i nie bylo mozliwości jego skasowania. Do diagnostyki próbowałem uzyć kilku różnych programów i ze wszystkimi były takie same problemy. Interfejs idzie do zwrotu Sad
Powrót do góry
tomazs

Czytelnik



Dołączył: 01 Sie 2008
Posty: 8
Skąd jesteś (miejscowość / region): Pabianice
Posiadane auto: Fiat Stilo 1,2 Active
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 27 Kwi 2009, 20:26
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Interfejs diagnostyczny.


Też kiedyś kupiłem ten interfejs. Miałem problemy z połaczeniem. Wiedziony ciekawością rozkręciłem obudowę i okazało się, że interfejs rzekomo ELM 327, jest zbudowany na procesorze PIC zamiast na układzie ELM. Była to podróba. Układ PIC miał prawdopodobnie wsad emulujący działanie oryginału. Sprzedawca bez słowa zwrócił mi pieniądze.
Powrót do góry
Stilonek

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 394
Skąd jesteś (miejscowość / region): Śląsk
Posiadane auto: Stilo 1.4 3D 2004
Piwa: 12/0
Wysłany: Wto 28 Kwi 2009, 23:25
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Interfejs diagnostyczny.


tomazs napisał:
Wiedziony ciekawością rozkręciłem obudowę i okazało się, że interfejs rzekomo ELM 327, jest zbudowany na procesorze PIC zamiast na układzie ELM.


Potwierdzam zrobiłem to samo, a dodatkowo z drugiej strony obudowy jest napisane bezczelnie że zawiera controler ELM.
Powrót do góry
aferdzyn

Debiutant



Dołączył: 16 Cze 2009
Posty: 22

Posiadane auto: Stilo SW 2003 115 KM Łódzkie
Piwa: 2/1
Wysłany: Wto 16 Cze 2009, 15:24
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Interfejs diagnostyczny.


Stilo JTD nie jest w 100 % zgodny z obd2, dużo można poczytać o tyn na tym forum http://www.fiatforum.com/stilo/174029-stilo-can-bus-question.html
Jest program ItaliaCheck który prawidłowo działa z ELM327 z JTD (płatny) http://www.enginecheck.co.uk/italiacheck/
A tutaj człowiek PhilipB napisał program do stilo JTD i ELM ale rozdaje go tylko członkom forum http://www.fiatforum.com/stilo/192857-stilo-service-reminder-reset-software-3.html
Trzeba chyba poczekać aż się pojawi coś darmowego do stilo, chociaż od premiery auta minęło już 7-8 lat.
Powrót do góry
ArekWolf

Stały Bywalec



Dołączył: 27 Gru 2008
Posty: 237
Skąd jesteś (miejscowość / region): Opole
Posiadane auto: STILO MW JTD 115KM, 2004
Piwa: 13/3
Wysłany: Sro 17 Cze 2009, 00:17
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Interfejs diagnostyczny.


Też byłem ciekaw jak ten interfejs działa, ale kupiłem go zanim dokładnie przeczytałem iż co niektórzy mają z nim pewne problemy Twisted Evil

Interfejs który zakupiłem to model ELM 327 ver. 1.3a po podłączeniu do samochodu odczyty wyświetlane są prawidłowo ( przynajmniej takie mam odczucie ).

Jałowe obroty silnika na poziomie 850 rpm, błędów akurat nie miałem żadnych więc wypowiedzieć się w tej materii nie mogę.

Programy jakie używałem:
- EasyOBD II 2.2.0
- PCMSCAN 2.1.1

Dla lepszego zobrazowania dwa filmiki w MP4, niestety moja Nokija paskudnie łapie ostrość Sad

FILMIK EASYOBDII - 6.6 MB

FILMIK PCMSCAN - 5.7 MB

Cenną informacją może być fakt iż mój Stilak miał aktualizowane oprogramowanie kompuera w ASO do najnowszej wersji.
_________________
STILO MultiWagon | 2004 | 115KM | JTD | Dynamic | SkyWindow
Powrót do góry
gadu-gadu komunikator tlen - status skype status
kukiv3

Stały Bywalec



Dołączył: 24 Lip 2008
Posty: 127
Skąd jesteś (miejscowość / region): mazowieckie
Posiadane auto: STILO dynamic 1,9 JTD niebieska strzała
Piwa: 2/1
Wysłany: Sro 17 Cze 2009, 15:26
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Interfejs diagnostyczny.


hej Arekvolf gdzi ekupiłes ten kabel tzn interfejs???na allegro?
podaj jakies namiary na kupno i ile to kosztuje

pozdro
Powrót do góry
gadu-gadu
ArekWolf

Stały Bywalec



Dołączył: 27 Gru 2008
Posty: 237
Skąd jesteś (miejscowość / region): Opole
Posiadane auto: STILO MW JTD 115KM, 2004
Piwa: 13/3
Wysłany: Sro 17 Cze 2009, 15:32
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Interfejs diagnostyczny.


Oczywiście na Allegro. Podaje aukcje:
- http://allegro.pl/item653244877_fiat_punto_ii_stilo_doblo_marea_seicento_napraw.html

Oraz użytkownika:
- Loki_wawa
_________________
STILO MultiWagon | 2004 | 115KM | JTD | Dynamic | SkyWindow
Powrót do góry
gadu-gadu komunikator tlen - status skype status
janek4501

Debiutant



Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 27

Posiadane auto: stilo 3d 2004r
Piwa: 0/4
Wysłany: Sro 17 Cze 2009, 20:11
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Interfejs diagnostyczny.


Witam, własnie zamówiłem ten intersejf. jak przyjdzie to postaram sie napisac czy działa, już trzy razy bylam kasowac błędy i myśle że zwróci sie szybko
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Następny
Strona 1 z 13
Ogłoszenia sprzedaży - Fiat Stilo »

Opinie o samochodach Fiat Stilo - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Fiat Stilo ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty.


Fiat

Sedici

21 900

2009r.

78 000 km

małopolskie

Fiat

Sedici

14 900

2007r.

170 953 km

śląskie

Fiat

Panda

9 000

2004r.

100 000 km

pomorskie

Fiat

Bravo

19 900

2008r.

161 560 km

śląskie

Fiat

500

18 900

2009r.

165 810 km

śląskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group



Partnerskie fora dyskusyjne: Mały Fan Klub    Seicento Fanklub    Barchetta Club Polska   



Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2018 Created by idealneT and OM System