Fiat

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Fiat Stilo ) Fiat Stilo 1.9 JTD komunikat Engine Fault


Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Nadwozie.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tomekmat

Dyskutant



Dołączył: 03 Paź 2008
Posty: 78
Skąd jesteś (miejscowość / region): Bydgoszcz
Posiadane auto: FIAT CROMA 1.9 JTD 120 KM
Piwa: 1/0
Wysłany: Nie 12 Paź 2008, 15:05
Temat postu:

Fiat Stilo 1.9 JTD komunikat Engine Fault


WITAM WSZYSTKICH ZAPALIŁA MI SIĘ KONTROLKA CZERWONA I ŚWIECI TAKI SILNICZEK I NAPIS ENGINE FAULT
CO SIĘ STAŁO CZY TAK MOŻNA JEŻDZIĆ ?
Powrót do góry
Marek99

Dyskutant



Dołączył: 15 Wrz 2008
Posty: 72
Skąd jesteś (miejscowość / region): Psary ,Będzin
Posiadane auto: Fiat Stilo 115 JTD 2004r
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 12 Paź 2008, 17:25
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Fiat Stilo 1.9 JTD komunikat Engine Fault


Może to oznaczać.

1. Zabrudzony zawór ERG.
2. Overboost
3. zły odczyt z czujnika doładowania. - są dwa jeden przy intelcooler a drugi przy dolocie. Modół sterujacy praća silnika porównuje ciśnienie doładowania jeśli jest różnica to ja sygnalizuje tym komunikatem. Zazwyczaj wyswietla się jak chcesz szybko przyspieszać na 3 biegu w granicach 3000tys. obrotów. Jesli tak masz to na 100% czujnik doładowania. Niekonicznie mógł paść porostu mugł się przybrudzić.

Z poważaniem
Marek
Powrót do góry
great_boogie

Debiutant



Dołączył: 04 Wrz 2007
Posty: 29
Skąd jesteś (miejscowość / region): Kraków
Posiadane auto: Stilo Abarth
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 12 Paź 2008, 22:22
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Fiat Stilo 1.9 JTD komunikat Engine Fault


Witam!
Mam podobny problem, mianowicie zapala mi się Engine Fault przy prędkości okolo 160. Dwa pierwsze prawdopodobne powody czyli Overboost i EGR już sprawdzałem. Możesz napisać coś więcej o czujniku doładowania? Gdzie znajdują się dokładnie te dwa czujniki? Pozdrawiam
Powrót do góry
gadu-gadu komunikator tlen - status skype status
Waldmoor

Debiutant



Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 46
Skąd jesteś (miejscowość / region): Gdańsk
Posiadane auto: Stilo 3D MJ 140KM 2004
Piwa: 0/1
Wysłany: Pon 13 Paź 2008, 14:44
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Fiat Stilo 1.9 JTD komunikat Engine Fault


Mi ta kontrolka zapaliła się przy awarii przepływomierza, dodam, że sama po jakimś czasie zgasła:/
Powrót do góry
tomekmat

Dyskutant



Dołączył: 03 Paź 2008
Posty: 78
Skąd jesteś (miejscowość / region): Bydgoszcz
Posiadane auto: FIAT CROMA 1.9 JTD 120 KM
Piwa: 1/0
Wysłany: Pon 13 Paź 2008, 18:18
Temat postu:

Re: FIAT STILO 1.9 JTD KOMUNIKAT ENGINE FAULT


tomekmat napisał:
WITAM WSZYSTKICH ZAPALIŁA MI SIĘ KONTROLKA CZERWONA I ŚWIECI TAKI SILNICZEK I NAPIS ENGINE FAULT
CO SIĘ STAŁO CZY TAK MOŻNA JEŻDZIĆ ?

witam wszystkich problem został wykasowany za pomocą komputera
pojawił się błąd - czujnik stop , wentylator chłodnicy uszkodzony bezpiecznik 50 amper
dziekuje za podpowiedzi
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Pon 13 Paź 2008, 18:18
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
dszymanowski

Debiutant



Dołączył: 20 Mar 2008
Posty: 21
Skąd jesteś (miejscowość / region): Zielona Góra
Posiadane auto: FORD GALAXY 1.9 TDI 2005
Piwa: 0/0
Wysłany: Pią 17 Paź 2008, 12:38
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Fiat Stilo 1.9 JTD komunikat Engine Fault


witam mialem ten sam problem pojawial sie komunikat engine failure przy bardziej dynamicznym wcisnieciu gazu przy predkosciach powyzej 140 km bylem kilka razy na komputerze i nic nie widzieli tylko kasowali blad i za to tez kasowali 100 zl doszlo do tego ze mialem polamana ob udowe filtra powietrza po jej wymianie blad juz sie nie pojawia ...
Powrót do góry
skype status
talar

Debiutant



Dołączył: 28 Paź 2008
Posty: 15

Posiadane auto: Fiat Stilo 1,9 jtd 2003
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 28 Paź 2008, 13:42
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Fiat Stilo 1.9 JTD komunikat Engine Fault


należy wyczyścić bądź wymienić overboost
Powrót do góry
Marek99

Dyskutant



Dołączył: 15 Wrz 2008
Posty: 72
Skąd jesteś (miejscowość / region): Psary ,Będzin
Posiadane auto: Fiat Stilo 115 JTD 2004r
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 28 Paź 2008, 16:08
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Fiat Stilo 1.9 JTD komunikat Engine Fault


A ja się założe ze to czujnik doładowania. Na kolektorze dolotowym
Pozdrawiam
marek99
Powrót do góry
kk

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 04 Lis 2007
Posty: 340
Skąd jesteś (miejscowość / region): Krk
Posiadane auto: stilo jtd
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 28 Paź 2008, 21:16
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Fiat Stilo 1.9 JTD komunikat Engine Fault


Czesto winowajaca bywa lewe powietrze lub nieszczelnosc., Np. słynna przecierajaca sie o nadkole rura od IC ale takze i inne moga wystąpić...
_________________
http://STILO.autokacik.pl/

http://autokacik.pl
Powrót do góry
Marek99

Dyskutant



Dołączył: 15 Wrz 2008
Posty: 72
Skąd jesteś (miejscowość / region): Psary ,Będzin
Posiadane auto: Fiat Stilo 115 JTD 2004r
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 29 Paź 2008, 10:09
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Fiat Stilo 1.9 JTD komunikat Engine Fault


Dobrze kolega KK wspomiał o tym problemie.
Ja to rozwinołem wycinając lekko nadkole i owinołem tasma aluminiowa.
Polecam zrobic tą przeróbke wszyskim.
a apropo czujnika. Wyskarczy ze bedzie lekko przybrudzony i juz zle odczytuje.Czasami wystarczy go przemyć rozpuszczalnikiem. nic po zatym.
Pozdrawaim
Marek99
Powrót do góry
citi19

Debiutant



Dołączył: 07 Kwi 2011
Posty: 29
Skąd jesteś (miejscowość / region): Kamieńsk/ łódzkie
Posiadane auto: Fiat Stilo 1,9 JTD 2001
Piwa: 1/2
Wysłany: Czw 07 Kwi 2011, 17:53
Temat postu:

( Fiat Stilo ) FIAT STILO 1.9 JTD KOMUNIKAT ENGINE FAULT


Witam
Jestem nowym użytkownikiem tego forum wiec na początek chciałem się przywitać i pozdrowić wszystkich Wink

Chciałem się dołączyć do tego tematu

Od kilku dni jestem użytkownikiem Fiata Stilo 1,9 JTD 115 km , dziś go zarejestrowałem i opłaciłem.

I właśnie coś mu dolega ;/



Podczas jazdy zapaliła mi się KONTROLKA CZERWONA I ŚWIECI TAKI SILNICZEK I NAPIS ENGINE FAULT. Zaznaczę że pali się ciąglę , nie gaśnie po wyłączeniu/włączeniu silnika. Można odpalać auto ale nie ma ono mocy (może tryb awaryjny) , nie kopci na czarno.

Auto czasami mi zgaśnie, bo nie mam wyczutego sprzęgła jeszcze, myślałem że to też może być powód


Byłem u mechanika i pod komputer podłączył auto.
Pokazało sporo błędów , około 6 i jeden udało się skasować.

1. dotyczył świec (paliła mi się też lampka od świec i taki trójkąt z wykrzyknikiem na liczniku) ale to chyba problem nie jest aż tak skomplikowany.

Reszta błędów dotyczyła tego co jest zawarte w tym poradniku
http://fiat.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=57555&highlight=motor+control+system

Mechanik mówi że wina leży po stronie jakiegoś z czujników i że prawie nie możliwe jest że wszystkie błędy na raz się pojawiły. W poniedziałek ma sprawdzić jaki prąd( że trzeba sprawdzić plus na każdym z czujników) jest w czujnikach, bo jeden mógł źle wpłynąć na resztę oraz sprawdzić ich stan.

I chciałem zapytać / prosić o rady które z tych czujników będę mógł sam naprawić (moja znajomość naprawy jest lekko średnia, wcześniej miałem golfa III to sporo robiłem sam, a tutaj ten silnik mnie przeraża)
I ewentualnie inne przyczyny co powodują taki efekt
I jakie są koszty takich napraw u mechanika oczywiście w przybliżeniu

Pozdrawiam i dziękuje citi19
Powrót do góry
jareq08

Auto Maniak



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 1415
Skąd jesteś (miejscowość / region): swiętokrzyskie
Posiadane auto: stilon 1.9 jtd, braval 2,0mjtd 165, pandziocha 1,3jtd 75KM.
Piwa: 86/3
Wysłany: Czw 07 Kwi 2011, 21:22
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Fiat Stilo 1.9 JTD komunikat Engine Fault


Czujnik cisnienia doladowania na kolektorze ssacym(wyczyscic) i drugi elektrozawór cisnienia turbiny (jest pod akumulatorem gleboko) po przewodach go znajdziesz.Na forum masz wszystko co potrzebujesz.Jak naprawiałes golfa, to i fiata tez naprawisz!!! Uruchom szukajkę , dział manuale, kup interfejsy do fiatecuscan-podszkol sie z diagnostyki i mogą Ci nadmuchać ...a przekonasz sie ,ze wszystko jest proste jak CEP ! Pamietaj tez ,ze stilo(w dieslu) to auto -nie do sportów motorowych, a zapomnisz o klopotach z nim .On natomiast oszczedzi Twoja kieszen i przyprawi o usmiech ,jak pokaze zuzycie 4,6l/100km.Powodzenia! Rolling Eyes Wink
_________________
Ostatnio na topie "Dziecko w aucie", a za kierownicą naćpany tatuś lub nawalona mamusia...
Powrót do góry
zaki1989

Auto Maniak



Dołączył: 28 Lut 2009
Posty: 1367
Skąd jesteś (miejscowość / region): pole
Posiadane auto: Opel Astra GTC 1.9 CDTI 150KM IDS+ (DPF OFF, nowy kolektor ssący ~ 170KM= niecałe 7s na 100 :) )
Piwa: 18/1
Wysłany: Czw 07 Kwi 2011, 22:02
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Fiat Stilo 1.9 JTD komunikat Engine Fault


czujnik cisnienia- jesli by był zawalony, to błąd wystepowałby tylko podczas przyspieszania..

jeśli świeci sie cały czas i samochód nie ma mocy to na 99% problemem jest overboost wyczyścić/wymienić i po problemie..

Edit:

Cytat:
W poniedziałek ma sprawdzić jaki prąd( że trzeba sprawdzić plus na każdym z czujników) jest w czujnikach, bo jeden mógł źle wpłynąć na resztę


Ufff.. zmień mechanika.. najlepiej na takiego który nie naprawia całe życie daewoo, tylko poszukaj fachowca od diesli.. i to niekoniecznie Niemieckich, bo gruźliki TDI są sto lat za murzynami..

Do wszytskiego masz dostęp sam, tutoriale krok po kroku u nas i zarejestruj sję na autokąciku, tam jest tago jakieś 10 razy więcej do pobrania..

Acha, mechanik może pomierzyć prądy, ale chyba u siebie w domu

Ciebie powinien interesować overboost, i czyjnik ciśnienia doładowania znajdujący sie na kolektorze.. do obydwu dostęp banalny postawowe klucze wystarczą..
Powrót do góry
citi19

Debiutant



Dołączył: 07 Kwi 2011
Posty: 29
Skąd jesteś (miejscowość / region): Kamieńsk/ łódzkie
Posiadane auto: Fiat Stilo 1,9 JTD 2001
Piwa: 1/2
Wysłany: Pią 08 Kwi 2011, 14:44
Temat postu:

( Fiat Stilo ) FIAT STILO 1.9 JTD KOMUNIKAT ENGINE FAULT


Witam ponownie Smile

Zanim przejdę dalej, to do dopiszę że wczoraj przed tym jak zapaliła się ta czerwona kontrolka zatankowałem paliwo(diesla zwykłego) jakieś 12 litrów , miałem rezerwę to do tankowałem. I w sumie po przejechaniu z 3,5km się pokazała.
Do tankowałem do tym 12litrów jeszcze z 10 ale na innej stacji, skojarzyłem że to mogło być przyczyną (na Orlenie ekodiesla)

A teraz kluczowa kwestia:
Przełamałem się i zrobiłem według waszych zaleceń odnoś overboost i czujnika doładowania

Jako laik w tym silniku , odłączyłem klemy i zabrałem się za overboost. Ciężko było się tam dostać ale wymontowałem go (gdy go odkręcałem to pomimo braku zasilania wibrowłał podobnie jak w telefonie ale chwilkę tylko), dalej zrobiłem tak jak w poradniku (faktycznie był brudny i nawet rdza go brała troszkę w środku). Poszło nawet łatwo i ten tłoczek w środku też przesmarowałem (nie wd40 ale silikonem w spreju).
Problem napotkałem przy ponownym montażu do auta bo ten przewody musiałem od nowa wciskać na te dwie rurki. Z tym było by na tyle

Teraz ten czujnik ciśnienia doładowania - wykręciłem go (był bardzo brudny).
Tylko zastanawiało mnie czemu nie miał tego języczka żółtego jak w tym linku
http://sklep.intercars.com.pl/?towkod=A0DE44#/dynamic/uni/ws_tow.php?towkod=A0DE44&wit=SKLEP

Był pusty w środku i bardzo brudny ( raz dwa wyczyściłem jego środek i zamontowałem ponownie).

Podłączyłem klemy i odpaliłem.
Tutaj mnie troszkę zdołowało Crying or Very sad
Silnik pracował tak jak wcześniej Idea Question
Nie wiem teraz , czy po tej naprawie powinno się od razu poprawić i ta ikonka silnika zniknąć, czy trzeba skasować błędy za pomocą komputera i wtedy dopiero będzie ok.
Lub może to jakieś bezpieczniki lub inna przyczyna??


Znalazłem taki jaki czyściłem u siebie

http://www.czesci.4cars.pl/samochodowe/FIAT,PANDA,PANDA_169,all,15534,Uklad_zasilania_paliwem,Czujniki,Czujnik_cisnienia_doladowania,0.php

CZUJNIK PODCIŚNIENIA
0 281 002 510
BOSCH

Nie wiem czy ten czujnik ( podciśnienia) to to samo co czujnik, ciśnienia doładowania

Zatem znów proszę was o poradę
pozdrawiam citi19


Ostatnio zmieniony przez citi19 dnia Pią 08 Kwi 2011, 15:13, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
jareq08

Auto Maniak



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 1415
Skąd jesteś (miejscowość / region): swiętokrzyskie
Posiadane auto: stilon 1.9 jtd, braval 2,0mjtd 165, pandziocha 1,3jtd 75KM.
Piwa: 86/3
Wysłany: Pią 08 Kwi 2011, 21:02
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Fiat Stilo 1.9 JTD komunikat Engine Fault


Zaiste to ten (czujnik cisnienia doładowania ) bo masz uklad z turbosprezarka. Przy okazji przejrzyj jeszcze zawór EGR (ten kolo filtra paliwa z lewej), wyczysc i bedzie komplet. Manual jest na forum.
_________________
Ostatnio na topie "Dziecko w aucie", a za kierownicą naćpany tatuś lub nawalona mamusia...
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Nadwozie. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3
Ogłoszenia sprzedaży - Fiat Stilo »

Opinie o samochodach Fiat Stilo - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Fiat Stilo ) Nadwozie.


Fiat

Inny

44 990

2014r.

105 733 km

podkarpackie

Fiat

Freemont

64 900

2012r.

133 593 km

dolnośląskie

Fiat

500

41 808

2015r.

7 000 km

mazowieckie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group



Partnerskie fora dyskusyjne: Mały Fan Klub    Seicento Fanklub    Barchetta Club Polska   



Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2017 Created by idealneT and OM System