| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
pablo4
Czytelnik

Posiadane auto: Fiat cinquecento 700 1995
Piwa: 0/0
|
| Wysłany: Czw 15 Sty 2009, 22:03
Temat postu: Odpowietrzanie układu chłodzenia w fiacie cinquecento 700 |
|
|
Witam mam problem z odpowietrzeniem układu chłodzącego w moim fiacie po wymianie płynu chłodzącego zaczął mi się bezprzeryw zapowietrzać, płynu nieubywa ,temperatura podczas jadzy dochodzi do ponad 100c , termostat sie nieotwierał więc załorzyłem nowy ,korek od zbiornika wyrównawczego terz wymieniłem na nowy,przewody są ciepłe jak sie rozgrzeje tylko dolny od chłodnicy o termostatu jest zimny;nagrzewnica grzeje tak jak powinna, zakarzdym razem gdy odpowietrze układ termostat sie otwiera i wentylator chłodnicy się włoncza, a na drugi dzień gdy gdzieś jade to znów się nieotwiera i po odkręceniu korka od odpowietrzania układu to wydostaje się powietrze z płynem ,już niewiem co morze być przyczyną tego ciągłego zapowietrzania się układu,jeśli ktoś coś wie prosze o pomoc  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jsand
Auto Maniak

Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 782 Skąd jesteś (miejscowość/region): Chrzanów Posiadane auto: cc 900 SPI, peugeot 406 2.0 16V
Piwa: 3/0
|
| Wysłany: Czw 15 Sty 2009, 23:59
Temat postu: Re: ( Fiat Cinquecento ) Odpowietrzanie układu chłodzenia w fiacie cinquecento 700 |
|
|
Cześć. Kolego nie chciałbym byc złym prorokiem, ale wygląda mi to na upg niestety. Pomierz ciśnienia sprężania na cylindrach i sprawdź czy rano na zimnym silniku przed zapaleniem nie ma ciśnienia w układzie chłodzenia odkręcając korek na zbiorniczku i nasłuchując. To może będziemy mądrzejsi .
P.S. Bo raczej mało prawdopodobne, żeby był źle odpowietrzony po iluś tam już odpowietrzaniach. _________________ Pozdrawiam JS. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pablo4
Czytelnik

|
| Wysłany: Pią 16 Sty 2009, 09:47
Temat postu: Re: ( Fiat Cinquecento ) Odpowietrzanie układu chłodzenia w fiacie cinquecento 700 |
|
|
Witam sprawdziłem rano na zimnym silniku czy jest ciśnienie w zbiorniczku wyrównawczym i raczej niema,a ciśnienie w cylindrach narazie niemam jak sprawdzić bo niemam odpowiedniego przyrządu,ale gdyby było słabe ciśnienie sprężania to chyba by stracił na mocy a tak niejest przynajmniej niezauwarzyłem, a co oznacza skrót upg bo niezabardzo wiem co mu morze dolegać,masz jakieś pomysły co jest z tym układem chłodzenia  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jsand
Auto Maniak

Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 782 Skąd jesteś (miejscowość/region): Chrzanów Posiadane auto: cc 900 SPI, peugeot 406 2.0 16V
|
| Wysłany: Pią 16 Sty 2009, 10:12
|
|
Cześć. UPG - uszczelka pod głowicą. Jak nieszczelność będzie niewielka to zmian mocy możesz nie wyczuć, a część spalin ucieka wtedy do układu chłodzenia i pomiarem ciśnienia sprężania można to wykryć Dziwne tylko to, że zazwyczaj zapowietrza się wtedy nagrzewnica bo to najwyższy punkt, a u Ciebie jest troszkę inaczej, ale innego pomysłu nie mam. _________________ Pozdrawiam JS. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pablo4
Czytelnik

|
| Wysłany: Pią 16 Sty 2009, 15:21
|
|
Miałeś racje jsand to będzie upg ,aby sie upewnić byłem terz u znajomego mechanika ,i powiedział że to bedzie uszczelka pod głowicą,dzienki za pomoc pozdrawiam  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
| Wysłany: Pią 16 Sty 2009, 15:21
Temat postu: reklama |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
jsand
Auto Maniak

|
| Wysłany: Pią 16 Sty 2009, 15:46
|
|
No cóż, życie. Jak ja czasami nie lubię mieć racji brrr... . Ale przynajmniej wiesz na czym stoisz . _________________ Pozdrawiam JS. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|