Fiat

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Fiat Stilo ) wymiana osłony przegubu


Idź do strony 1, 2  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Nadwozie.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Chuck 123

Czytelnik



Dołączył: 21 Paź 2009
Posty: 3
Skąd jesteś (miejscowość / region): Iłów
Posiadane auto: opel astra 1,4 1992
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 21 Paź 2009, 18:39
Temat postu:

wymiana osłony przegubu


mam problem ze zdjęciem przegubu.Chciałem wymienić osłonę przegubu,wszystko ładnie pięknie ale nie mogą zdjąć go z półośki.wyjąłem zabezpieczenie a przegub jak siedział tak siedzi jak mam go zdjąć żeby go nie rozwalić!!!!!!
Powrót do góry
tekil

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 496
Skąd jesteś (miejscowość / region): Zamość
Posiadane auto: fabia 2005
Piwa: 3/0
Wysłany: Sro 21 Paź 2009, 18:50
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) wymiana osłony przegubu


pobijaj go młotkiem. Przez drewno jakies najlepiej. Musi zejsc skoro zdjąles zabezpieczenie. Uwazaj na polos zeby nie wypadla ze skrzyni(niech ktos trzyma).
Powrót do góry
Chuck 123

Czytelnik



Dołączył: 21 Paź 2009
Posty: 3
Skąd jesteś (miejscowość / region): Iłów
Posiadane auto: opel astra 1,4 1992
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 21 Paź 2009, 18:58
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) wymiana osłony przegubu


właśnie jak chciałem mocniej uderzyć to wypadł ze skrzyni. czy jak go z powrotem wsadze to nic się nie stanie? a pzegubu dalej nie mogę zdjąć
Powrót do góry
mustang1

Junior admin


Dołączył: 28 Wrz 2009
Posty: 7990
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wielkopolska
Posiadane auto: zamówione u dealera
Piwa: 334/31
Wysłany: Sro 21 Paź 2009, 19:15
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) wymiana osłony przegubu


witajcie , kiedyś robiłem przegub w alfie 145 boxer , problem taki sam , zdemontowałem całą półoś , umocowałem w imadle a przegub zbiłem bezodrzutowym młotkiem plastikowym , można użyć kawałka twardego drewna i młotka 2kg , kilka mocnych i zdecydowanych uderzeń i po kłopocie , uwaga aby nie uderzyć w koszyk prowadzący kulki , staraj się całą siłę przykładać do wewnętrznej części przegubu
Powrót do góry
Chuck 123

Czytelnik



Dołączył: 21 Paź 2009
Posty: 3
Skąd jesteś (miejscowość / region): Iłów
Posiadane auto: opel astra 1,4 1992
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 21 Paź 2009, 20:10
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) wymiana osłony przegubu


i nic dalej nie chce iść!!
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Sro 21 Paź 2009, 20:10
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
majas.wa

Auto Maniak



Dołączył: 02 Lip 2009
Posty: 602
Skąd jesteś (miejscowość / region): Kręczki/Ożarów Mazowiecki
Posiadane auto: Siena 1,6 16V HL 1998
Piwa: 35/8
Wysłany: Sro 21 Paź 2009, 20:43
Temat postu:

przegub


Zabezpieczenie pewnie trzyma... ile ja się napociłem by je rozchylić i tak zatrzymać... ale w końcu się udało - całkiem dobrze. Jak kolega wyżej napomknął, najlepiej to robić w imadle, bo przydaje się taka "trzecia ręka" do trzymania, szczególnie jak robi się to w pojedynkę.
_________________
Tak na szybko własnie tylko to mi teraz do głowy przychodzi...
Powrót do góry
robsonh

Auto Maniak



Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 688


Piwa: 21/2
Wysłany: Sro 21 Paź 2009, 23:14
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) wymiana osłony przegubu


jest specjalna tuleja do zmiany osłony przegubów , bez zdejmowania go z półosi .

Popytaj w sklepach
Powrót do góry
pacalycha

Debiutant



Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 26
Skąd jesteś (miejscowość / region): uk
Posiadane auto: stilo 1.2
Piwa: 1/11
Wysłany: Czw 22 Paź 2009, 16:26
Temat postu:

podpiecie pod temat


zeby nie robic smietnika z forum podpinam sie pod temat ,mianowicie mam ten sam problem tzn musze wymienic gume bo jest pęknieta i wywalilo mi smar ,i teraz tak chcialbym to zrobic sam kupilem zestaw naprawczy czyli gume smar opaski i cos w rodzaju stozka plastikowego ponoc duzo miej roboty jest bo nietrzeba półoski wyciagac czy cos,i teraz tak jak sie do tego zabrac ?1.sciagnac kolo 2.??no wlasnie co pokolei porozkrecac ?zacisk hamulcowy ?a pozniej odkrecic ta duza nakretke na srodku tarczy ,czy piasty nieznam fachowych nazw w kazdym razie,duza nakretka rozmiar niewiem chyba ponad 30mm odkrecic ja ??ona ma takie zagiecie w dwoch miejscach taka jakby blokada przed odkreceniem,odgiąc je i odkrecic ta nakretke a poznie co dalej?wiem panowie ze wiecie jak to zrobic po kolei jak mozecie to napiszcie prosze
Powrót do góry
pacalycha

Debiutant



Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 26
Skąd jesteś (miejscowość / region): uk
Posiadane auto: stilo 1.2
Piwa: 1/11
Wysłany: Czw 22 Paź 2009, 16:34
Temat postu:

cd.


http://www.bailcast.com/files/fitting/durabootcv/fitting11.jpg musze dojsc do tego momentu jaki jest na obrazku,bo z tego co widze nie nietrzeba odkrecac zacisku hamulcow ani tarczy chyba moze wystarczy odkrcic ta duza nakretke na srodku wyciagnac ta póloske ze srodka i tyle tak mi sie wydaje sam niewiem zobaczcie na fotke [/code]
Powrót do góry
Wystawiono 1 piw(a)
robsonh

Auto Maniak



Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 688


Piwa: 21/2
Wysłany: Czw 22 Paź 2009, 18:00
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) wymiana osłony przegubu


dobrze ci się wydaje .
tylko tą dużą nakrentke przegubu, amortyzator przy zwrotnicy i przy nie których autach koncówke drążka , odsuwasz całą zwrotnice i wyciągasz przegub , jak masz tą tuleje to nasuwasz na przegub smarujesz olejem lub smarem i wsuwasz gumę

powodzenia Wink
Powrót do góry
Wystawiono 1 piw(a)
pacalycha

Debiutant



Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 26
Skąd jesteś (miejscowość / region): uk
Posiadane auto: stilo 1.2
Piwa: 1/11
Wysłany: Sro 28 Paź 2009, 15:54
Temat postu:

instrukcja moze sie komus przyda


wiec tak odkrecamy duza naretke,odkrecamy koncowke drazka,wybijamy półoske ,odchylamy cala piaste ,sciagamy stara gume opaski ,musimy kupic specjalny zestaw naprawczy i nowa gume wywracamy na lewa strone nakladamy na plastikowy stozek uprzednio posmarowany samrem stozek nakladamy na półoske przeciagamy gume przez nia jak przeskoczy zabieramy stoek gume wywracamy na dobra strone nadmiar obcinamy zakladamy opaki i gotowe akcja bez zadnych problemow powinna trwac do 25min
moze sie komus taka krotka instrukcja przyda pozdrawiam
Powrót do góry
bim

Czytelnik



Dołączył: 06 Lis 2007
Posty: 4
Skąd jesteś (miejscowość / region): Sandomierz

Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 02 Gru 2009, 19:01
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) wymiana osłony przegubu


i ja sie podepne po ten temat Punciak I 1995 r 1,7 TD poszłu dwie gumy w półosi prawej od strony pasażera wyciągnąłem część półoi odkręcając od podwieszki z łożyskiem przegub wewnętrzy ma na zakończeniu półosi blokadę zeszedł bez problemu natomiast nie mogę się doszukać blokady przegubu zewnętrzego walę w imadle w przegub i nijak nie idzie czy tam też jest zabezpieczenie które muszę wcześniej wydłubać?
dzięki za sugestje
Powrót do góry
gadu-gadu
bim

Czytelnik



Dołączył: 06 Lis 2007
Posty: 4
Skąd jesteś (miejscowość / region): Sandomierz

Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 02 Gru 2009, 19:03
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) wymiana osłony przegubu


bim napisał:
i ja się podepnę po ten temat Punciak I 1995 r 1,7 TD poszły dwie gumy w półosi prawej od strony pasażera wyciągnąłem część półosi odkręcając od podwieszki z łożyskiem przegub, wewnętrzy ma na zakończeniu półosi blokadę zeszedł bez problemu natomiast nie mogę się doszukać blokady przegubu zewnętrzego walę w imadle w przegub i nijak nie idzie czy tam też jest zabezpieczenie które muszę wcześniej wydłubać?
dzięki za sugestje
Powrót do góry
gadu-gadu
frantastic

Stały Bywalec



Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 175
Skąd jesteś (miejscowość / region): Olsztyn
Posiadane auto: Stilo, 3D, 1,9JTD/115 KM, 2002
Piwa: 6/6
Wysłany: Czw 03 Gru 2009, 22:04
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) wymiana osłony przegubu


W handlu są, choć drogie jak na takie byleco, plastykowe osłony. Takie są oryginalnie w Stilo na przegubach zewnętrznych. Trwałość ich w normalnej eksploatacji ponoć wystarcza na cały żywot samochodu, bo gumowe to wiadomo. Plastyk jest mało rozciągliwy i montaż z tuleją bez rozłączania przegubu odpada. W tym przypadku warto też użyć mocnych oryginalnych opasek zaciskowych które w handlu ASO występują jako oddzielna pozycja i nie ma ich w komplecie. Pozdro
Powrót do góry
adasch

Auto Maniak



Dołączył: 25 Lip 2009
Posty: 1792
Skąd jesteś (miejscowość / region): Gdańsk
Posiadane auto: Stilo dynamic JTD 115 KM
Piwa: 35/7
Wysłany: Wto 12 Paź 2010, 08:48
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) wymiana osłony przegubu


Hej,

mi mechanicy podczas wymiany uszkodzili tą gumę od strony kierowcy przy piaście i coś z niej cieknie. Czy to jet na tyle gruba wymiana, że warto ją zrobić w aso? Czy zwykły serwis bez problemu to zrobi nie powodując dalszej destrukcji auta?

Pozdrawiam
_________________
Sprzedam kołpaki oryginalne fiat 15"
Powrót do góry
gadu-gadu
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Nadwozie. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Ogłoszenia sprzedaży - Fiat Stilo »

Opinie o samochodach Fiat Stilo - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Fiat Stilo ) Nadwozie.


Fiat

Inny

44 990

2014r.

105 733 km

podkarpackie

Fiat

Freemont

64 900

2012r.

133 593 km

dolnośląskie

Fiat

500

41 808

2015r.

7 000 km

mazowieckie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group



Partnerskie fora dyskusyjne: Mały Fan Klub    Seicento Fanklub    Barchetta Club Polska   



Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2017 Created by idealneT and OM System