Fiat

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


Idź do strony 1, 2, 3 ... 52, 53, 54  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
poldi_com

Dyskutant



Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 54
Skąd jesteś (miejscowość / region): Śląsk
Posiadane auto: Stilo 1.6 + BRC Sequent 24
Piwa: 3/0
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 12:30
Temat postu:

Tania diagnostyka .


Postanowiłem założyć nowy temat ponieważ pojawiła się tania możliwość diagnostyki (i nie tylko) aut z grupy Fiata. Tutaj jest dostępny soft oraz dokładny opis jakiego fejsu nalezy użyć i jak skonfigurować sterownik : http://www.fiatecuscan.net/
Soft jest darmowy a fejs bardzo tani (zwykły Vag KKL za ok.40zł). Soft rozwija się bardzo dynamicznie i obsługuje coraz więcej typów ECU, ABS,Airbag,Selespeed.
Sprawdzone u mnie na 1.6 16V. Działa doskonale! Polecam!
Powrót do góry
Wystawiono 2 piw(a)
ravauek211

Auto Maniak



Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 1472
Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa

Piwa: 185/4
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 13:11
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


a da sie tym zeskanować fiata albee 1,2 16V?
_________________
Były:
uno 0,9 2002r
Albea 1,2 16V 03r
Seicento 0,9LPG
Jest:
Peugeot 307 kombi 1,6 16V LPG
Kia picanto 1.0 LPG
Powrót do góry
poldi_com

Dyskutant



Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 54
Skąd jesteś (miejscowość / region): Śląsk
Posiadane auto: Stilo 1.6 + BRC Sequent 24
Piwa: 3/0
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 13:30
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


Jeżeli posiada ECU z listy poniżej to tak, najlepiej uruchom program (nie trzeba go instalować) i sprawdź czy jest na liście (jestem w pracy i nie mogę tego zrobić).

- Bosch EDC15 Engine Management ECU
- Bosch EDC15C7 Engine Management ECU
- Bosch EDC16/CF3 Multijet Engine Management
- Bosch EDC16/CF4 Multijet Engine Management
- Lucas DPNC TD100 Engine Management
- Magneti Marelli IAW 5NF Engine Management
- Magneti Marelli IAW 4AF/4EF/59F/5AF Engine Management
- Magneti Marelli IAW 49F Injection (1.6) (Experimental, Not tested yet)
- Marelli SELESPEED CFC208F Automatic Gearbox
- Marelli SELESPEED CFC209F Automatic Gearbox
- Bosch ABS 5.7 VDC/ASR/TC
- Bosch ABS 8 VDC/ASR
- Lucas EBC 430 ABS
- TRW Electric Power Steering (needs connection to pin 9 of the OBD connector)
- TRW Airbags (all versions) (needs connection to pin 3 of the OBD connector)
- Siemens Airbags (all versions) (needs connection to pin 3 of the OBD connector)
Powrót do góry
paweldk

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 26 Cze 2009
Posty: 300
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wrocław
Posiadane auto: Fiat Stilo 1.8 5D 2001 LPG
Piwa: 6/1
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 13:53
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


A ten kabel Vag KKL trzeba jakoś przerobić ?
Powrót do góry
gadu-gadu
poldi_com

Dyskutant



Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 54
Skąd jesteś (miejscowość / region): Śląsk
Posiadane auto: Stilo 1.6 + BRC Sequent 24
Piwa: 3/0
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 14:00
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


Do ECU silnika nie (obłożony pin 7).Jeżeli chcesz jeszcze podpiąć się do ABS'u i Airbag'a to tak. Trzeba połączyć razem piny 1,3,7. Jest to dokładnie opisane na stronie programu FiatECUScan.
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 14:00
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
MatHEO

Stały Bywalec



Dołączył: 05 Sty 2008
Posty: 100
Skąd jesteś (miejscowość / region): śląsk
Posiadane auto: Stilo Multi Wagon 1,9 JTD 115 km, Alfa Romeo 147 1,6 120 km
Piwa: 4/3
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 15:55
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


Witam
Mam tej kabel i z programem fiatecuscan łacze się z moim stilo bez problemu.
Mam dwa błędy, choć na desce się nic nie świeci:
P0101- signal low
P0110- signal high

Kasowałem je ale za chwile znowu sie pojawiaja. Może mi ktoś powiedzieć czego dotyczą?

Pozdrawiam
Powrót do góry
ravauek211

Auto Maniak



Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 1472
Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa

Piwa: 185/4
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 16:25
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


P0101 mass air flow - czujnik powietrza (przepływomierz lub czujnik podciśnienia )
P0110 to błąd czujnika temperatury powietrza zasysanego (czy jakos tak).
tak wiec znajdź notę katalogową dla tych czujników i sprawdź ich parametry elektryczne multimetrem. rozłącz ich złącza i popraw kontakt jakimś wd-40 albo innym sprayem
_________________
Były:
uno 0,9 2002r
Albea 1,2 16V 03r
Seicento 0,9LPG
Jest:
Peugeot 307 kombi 1,6 16V LPG
Kia picanto 1.0 LPG
Powrót do góry
kinio37

Debiutant



Dołączył: 08 Lis 2009
Posty: 32
Skąd jesteś (miejscowość / region): Tczew
Posiadane auto: fiat stilo 1.9 jtd 2002r
Piwa: 0/1
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 16:39
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


Koledzy czy ten kabelek będzie odpowiedni?
http://www.allegro.pl/item882272801_kabel_vag_usb_obd_ii_kkl_vw_skoda_audi_seat_w_24h.html
Powrót do góry
ravauek211

Auto Maniak



Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 1472
Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa

Piwa: 185/4
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 16:53
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


albea ma sterownik M.P.I. Bosch ME 7.3 H4 czyli kiszka, może za jakiś czas będzie to miało ręce i nogi jeśli producent programu sie postara i poszerzy bazę fiacików
_________________
Były:
uno 0,9 2002r
Albea 1,2 16V 03r
Seicento 0,9LPG
Jest:
Peugeot 307 kombi 1,6 16V LPG
Kia picanto 1.0 LPG
Powrót do góry
poldi_com

Dyskutant



Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 54
Skąd jesteś (miejscowość / region): Śląsk
Posiadane auto: Stilo 1.6 + BRC Sequent 24
Piwa: 3/0
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 17:52
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


ravauek211 napisał:
albea ma sterownik M.P.I. Bosch ME 7.3 H4 czyli kiszka, może za jakiś czas będzie to miało ręce i nogi jeśli producent programu sie postara i poszerzy bazę fiacików


Nie przesadzajmy, już ma ręce i nogi a jak dla mnie to wymiata. Za cenę 1 wizyty u byle jakiego serwisanta mamy fejs a program za free. Program obsługujący już dużo i aktualizowany co 2 miesiące.
Powrót do góry
ravauek211

Auto Maniak



Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 1472
Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa

Piwa: 185/4
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 18:54
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


ok, ale mojego auta nie obsłuży wiec jeszcze rewelacji nie ma
_________________
Były:
uno 0,9 2002r
Albea 1,2 16V 03r
Seicento 0,9LPG
Jest:
Peugeot 307 kombi 1,6 16V LPG
Kia picanto 1.0 LPG
Powrót do góry
MatHEO

Stały Bywalec



Dołączył: 05 Sty 2008
Posty: 100
Skąd jesteś (miejscowość / region): śląsk
Posiadane auto: Stilo Multi Wagon 1,9 JTD 115 km, Alfa Romeo 147 1,6 120 km
Piwa: 4/3
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 20:42
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


Okazało się, że wtyczka od przepływki jest tylko położona na gnieździe. Jak ją wpiąłem, skasowałem błędy i na obrotach biegu jałowego jest ok bez błedów, jak tylko dodam gazu to wyskakuje już tylko jeden błąd P0101 bez tego drugiego. Czy to oznacza że przepływka padła?

W tym programie jest parametr "jakość powietrza" czy tym da się sprawdzić przepływkę, czy to ma cos z nia wspólnego i czy lepiej jezdzić z odpiętą przepływką czy z podpiętą padniętą jak cos?
Powrót do góry
archive_26
Moderator

Auto Maniak



Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 3220

Posiadane auto: CC 700 1997r (od nowości) oraz Opel Corsa 1,2 lpg, 2005r.
Piwa: 223/104
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 20:47
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


ravauek211 napisał:
a da sie tym zeskanować fiata albee 1,2 16V?


Może tym się da: http://www.allegro.pl/item874332799_diagnostyka_fiat_alfa_romeo_lancia_usb.html

Prawdę mówiąc, takiego auta z takim silnikiem tam nie wymienia, ale Palio 1,2 16V ma chyba taki sam silnik. Nie wiem jak z innymi podzespołami. Można zadzwonić i popytać. Ja nabyłem sprzęt Multiskaner który ma obsługiwać Opla, BMW, Fiata, ale fiata do 99r Również mam do LPG. Dotarło to dzisiaj do mnie. W najbliższym czasie przetestuję i postaram się tu na forum opisać co i jak działa, czy wogóle działa. Mam ten: http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=20&prodid=170
i ten do gazu: http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=7&prodid=123

I zobacz jeszcze tu http://www.dte.com.pl/polish/fs_lista.htm i tu znajdziesz jakie silniki Fiata i z jakimi sterownikami obsługuje. To że, silnik jest w innej masce zamontowany nie znaczy, że go nie zdiagnozujesz. To zależy od programu, a nie całkiem od urządzenia.
Powrót do góry
giemba

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 19 Maj 2009
Posty: 306
Skąd jesteś (miejscowość / region): Pabianice EPA
Posiadane auto: Fiat Stilo, 5D, Dynamic, 1,6 + LPG, 2002r.
Piwa: 23/3
Wysłany: Pią 22 Sty 2010, 01:22
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


Koledzy, czy ktoś z Was przetestował już wszystkie opcje tego programu Fiat ECU Scan? Mnie udało się połączyć z ECU silnika (1,6 16V), ABSem, i Airbagiem. Program ma nawet całkiem niezłe możliwości, szczególnie jeśli chodzi o testowanie poszczególnych komponetów (możliwość włączania urządzeń).

Nie udało się natomiast połączenie ze wspomaganiem, żadna z trzech dostępnych na liście wyboru centralek nie dała efektu w postaci połączenia. Czy ktoś dał radę połączyć się ze wspomaganiem?
Powrót do góry
kasyx

Auto Maniak



Dołączył: 24 Lip 2008
Posty: 932
Skąd jesteś (miejscowość / region): Olkusz
Posiadane auto: Stilo, 1.9 JTD (115KM), '02r
Piwa: 17/4
Wysłany: Pią 22 Sty 2010, 08:47
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


A jakiego kabla uzywasz i ewentualnie jak polaczyles piny?
_________________
You make it, we break it!

Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 52, 53, 54  Następny
Strona 1 z 54
Ogłoszenia sprzedaży - Fiat Stilo »

Opinie o samochodach Fiat Stilo - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Fiat Stilo ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty.


Fiat

Punto

13 500

2010r.

68 124 km

małopolskie

Fiat

Freemont

48 700

2012r.

133 593 km

dolnośląskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group



Partnerskie fora dyskusyjne: Mały Fan Klub    Seicento Fanklub    Barchetta Club Polska   



Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2018 Created by idealneT and OM System