Fiat

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


Idź do strony 1, 2, 3 ... 52, 53, 54  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
poldi_com

Dyskutant



Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 54
Skąd jesteś (miejscowość / region): Śląsk
Posiadane auto: Stilo 1.6 + BRC Sequent 24
Piwa: 3/0
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 12:30
Temat postu:

Tania diagnostyka .


Postanowiłem założyć nowy temat ponieważ pojawiła się tania możliwość diagnostyki (i nie tylko) aut z grupy Fiata. Tutaj jest dostępny soft oraz dokładny opis jakiego fejsu nalezy użyć i jak skonfigurować sterownik : http://www.fiatecuscan.net/
Soft jest darmowy a fejs bardzo tani (zwykły Vag KKL za ok.40zł). Soft rozwija się bardzo dynamicznie i obsługuje coraz więcej typów ECU, ABS,Airbag,Selespeed.
Sprawdzone u mnie na 1.6 16V. Działa doskonale! Polecam!
Powrót do góry
Wystawiono 2 piw(a)
ravauek211

Auto Maniak



Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 1472
Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa

Piwa: 185/4
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 13:11
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


a da sie tym zeskanować fiata albee 1,2 16V?
_________________
Były:
uno 0,9 2002r
Albea 1,2 16V 03r
Seicento 0,9LPG
Jest:
Peugeot 307 kombi 1,6 16V LPG
Kia picanto 1.0 LPG
Powrót do góry
poldi_com

Dyskutant



Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 54
Skąd jesteś (miejscowość / region): Śląsk
Posiadane auto: Stilo 1.6 + BRC Sequent 24
Piwa: 3/0
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 13:30
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


Jeżeli posiada ECU z listy poniżej to tak, najlepiej uruchom program (nie trzeba go instalować) i sprawdź czy jest na liście (jestem w pracy i nie mogę tego zrobić).

- Bosch EDC15 Engine Management ECU
- Bosch EDC15C7 Engine Management ECU
- Bosch EDC16/CF3 Multijet Engine Management
- Bosch EDC16/CF4 Multijet Engine Management
- Lucas DPNC TD100 Engine Management
- Magneti Marelli IAW 5NF Engine Management
- Magneti Marelli IAW 4AF/4EF/59F/5AF Engine Management
- Magneti Marelli IAW 49F Injection (1.6) (Experimental, Not tested yet)
- Marelli SELESPEED CFC208F Automatic Gearbox
- Marelli SELESPEED CFC209F Automatic Gearbox
- Bosch ABS 5.7 VDC/ASR/TC
- Bosch ABS 8 VDC/ASR
- Lucas EBC 430 ABS
- TRW Electric Power Steering (needs connection to pin 9 of the OBD connector)
- TRW Airbags (all versions) (needs connection to pin 3 of the OBD connector)
- Siemens Airbags (all versions) (needs connection to pin 3 of the OBD connector)
Powrót do góry
paweldk

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 26 Cze 2009
Posty: 300
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wrocław
Posiadane auto: Fiat Stilo 1.8 5D 2001 LPG
Piwa: 6/1
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 13:53
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


A ten kabel Vag KKL trzeba jakoś przerobić ?
Powrót do góry
gadu-gadu
poldi_com

Dyskutant



Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 54
Skąd jesteś (miejscowość / region): Śląsk
Posiadane auto: Stilo 1.6 + BRC Sequent 24
Piwa: 3/0
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 14:00
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


Do ECU silnika nie (obłożony pin 7).Jeżeli chcesz jeszcze podpiąć się do ABS'u i Airbag'a to tak. Trzeba połączyć razem piny 1,3,7. Jest to dokładnie opisane na stronie programu FiatECUScan.
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 14:00
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
MatHEO

Stały Bywalec



Dołączył: 05 Sty 2008
Posty: 100
Skąd jesteś (miejscowość / region): śląsk
Posiadane auto: Stilo Multi Wagon 1,9 JTD 115 km, Alfa Romeo 147 1,6 120 km
Piwa: 4/3
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 15:55
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


Witam
Mam tej kabel i z programem fiatecuscan łacze się z moim stilo bez problemu.
Mam dwa błędy, choć na desce się nic nie świeci:
P0101- signal low
P0110- signal high

Kasowałem je ale za chwile znowu sie pojawiaja. Może mi ktoś powiedzieć czego dotyczą?

Pozdrawiam
Powrót do góry
ravauek211

Auto Maniak



Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 1472
Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa

Piwa: 185/4
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 16:25
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


P0101 mass air flow - czujnik powietrza (przepływomierz lub czujnik podciśnienia )
P0110 to błąd czujnika temperatury powietrza zasysanego (czy jakos tak).
tak wiec znajdź notę katalogową dla tych czujników i sprawdź ich parametry elektryczne multimetrem. rozłącz ich złącza i popraw kontakt jakimś wd-40 albo innym sprayem
_________________
Były:
uno 0,9 2002r
Albea 1,2 16V 03r
Seicento 0,9LPG
Jest:
Peugeot 307 kombi 1,6 16V LPG
Kia picanto 1.0 LPG
Powrót do góry
kinio37

Debiutant



Dołączył: 08 Lis 2009
Posty: 32
Skąd jesteś (miejscowość / region): Tczew
Posiadane auto: fiat stilo 1.9 jtd 2002r
Piwa: 0/1
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 16:39
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


Koledzy czy ten kabelek będzie odpowiedni?
http://www.allegro.pl/item882272801_kabel_vag_usb_obd_ii_kkl_vw_skoda_audi_seat_w_24h.html
Powrót do góry
ravauek211

Auto Maniak



Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 1472
Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa

Piwa: 185/4
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 16:53
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


albea ma sterownik M.P.I. Bosch ME 7.3 H4 czyli kiszka, może za jakiś czas będzie to miało ręce i nogi jeśli producent programu sie postara i poszerzy bazę fiacików
_________________
Były:
uno 0,9 2002r
Albea 1,2 16V 03r
Seicento 0,9LPG
Jest:
Peugeot 307 kombi 1,6 16V LPG
Kia picanto 1.0 LPG
Powrót do góry
poldi_com

Dyskutant



Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 54
Skąd jesteś (miejscowość / region): Śląsk
Posiadane auto: Stilo 1.6 + BRC Sequent 24
Piwa: 3/0
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 17:52
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


ravauek211 napisał:
albea ma sterownik M.P.I. Bosch ME 7.3 H4 czyli kiszka, może za jakiś czas będzie to miało ręce i nogi jeśli producent programu sie postara i poszerzy bazę fiacików


Nie przesadzajmy, już ma ręce i nogi a jak dla mnie to wymiata. Za cenę 1 wizyty u byle jakiego serwisanta mamy fejs a program za free. Program obsługujący już dużo i aktualizowany co 2 miesiące.
Powrót do góry
ravauek211

Auto Maniak



Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 1472
Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa

Piwa: 185/4
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 18:54
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


ok, ale mojego auta nie obsłuży wiec jeszcze rewelacji nie ma
_________________
Były:
uno 0,9 2002r
Albea 1,2 16V 03r
Seicento 0,9LPG
Jest:
Peugeot 307 kombi 1,6 16V LPG
Kia picanto 1.0 LPG
Powrót do góry
MatHEO

Stały Bywalec



Dołączył: 05 Sty 2008
Posty: 100
Skąd jesteś (miejscowość / region): śląsk
Posiadane auto: Stilo Multi Wagon 1,9 JTD 115 km, Alfa Romeo 147 1,6 120 km
Piwa: 4/3
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 20:42
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


Okazało się, że wtyczka od przepływki jest tylko położona na gnieździe. Jak ją wpiąłem, skasowałem błędy i na obrotach biegu jałowego jest ok bez błedów, jak tylko dodam gazu to wyskakuje już tylko jeden błąd P0101 bez tego drugiego. Czy to oznacza że przepływka padła?

W tym programie jest parametr "jakość powietrza" czy tym da się sprawdzić przepływkę, czy to ma cos z nia wspólnego i czy lepiej jezdzić z odpiętą przepływką czy z podpiętą padniętą jak cos?
Powrót do góry
archive_26
Moderator

Auto Maniak



Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 3218

Posiadane auto: CC 700 1997r (od nowości) oraz Opel Corsa 1,2 lpg, 2005r.
Piwa: 223/104
Wysłany: Pią 15 Sty 2010, 20:47
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


ravauek211 napisał:
a da sie tym zeskanować fiata albee 1,2 16V?


Może tym się da: http://www.allegro.pl/item874332799_diagnostyka_fiat_alfa_romeo_lancia_usb.html

Prawdę mówiąc, takiego auta z takim silnikiem tam nie wymienia, ale Palio 1,2 16V ma chyba taki sam silnik. Nie wiem jak z innymi podzespołami. Można zadzwonić i popytać. Ja nabyłem sprzęt Multiskaner który ma obsługiwać Opla, BMW, Fiata, ale fiata do 99r Również mam do LPG. Dotarło to dzisiaj do mnie. W najbliższym czasie przetestuję i postaram się tu na forum opisać co i jak działa, czy wogóle działa. Mam ten: http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=20&prodid=170
i ten do gazu: http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=7&prodid=123

I zobacz jeszcze tu http://www.dte.com.pl/polish/fs_lista.htm i tu znajdziesz jakie silniki Fiata i z jakimi sterownikami obsługuje. To że, silnik jest w innej masce zamontowany nie znaczy, że go nie zdiagnozujesz. To zależy od programu, a nie całkiem od urządzenia.
Powrót do góry
giemba

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 19 Maj 2009
Posty: 306
Skąd jesteś (miejscowość / region): Pabianice EPA
Posiadane auto: Fiat Stilo, 5D, Dynamic, 1,6 + LPG, 2002r.
Piwa: 23/3
Wysłany: Pią 22 Sty 2010, 01:22
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


Koledzy, czy ktoś z Was przetestował już wszystkie opcje tego programu Fiat ECU Scan? Mnie udało się połączyć z ECU silnika (1,6 16V), ABSem, i Airbagiem. Program ma nawet całkiem niezłe możliwości, szczególnie jeśli chodzi o testowanie poszczególnych komponetów (możliwość włączania urządzeń).

Nie udało się natomiast połączenie ze wspomaganiem, żadna z trzech dostępnych na liście wyboru centralek nie dała efektu w postaci połączenia. Czy ktoś dał radę połączyć się ze wspomaganiem?
Powrót do góry
kasyx

Auto Maniak



Dołączył: 24 Lip 2008
Posty: 932
Skąd jesteś (miejscowość / region): Olkusz
Posiadane auto: Stilo, 1.9 JTD (115KM), '02r
Piwa: 17/4
Wysłany: Pią 22 Sty 2010, 08:47
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) Tania diagnostyka .


A jakiego kabla uzywasz i ewentualnie jak polaczyles piny?
_________________
You make it, we break it!

Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 52, 53, 54  Następny
Strona 1 z 54
Ogłoszenia sprzedaży - Fiat Stilo »

Opinie o samochodach Fiat Stilo - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Fiat Stilo ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty.


Fiat

Freemont

47 886

2012r.

133 593 km

dolnośląskie

Fiat

Panda

29 999

2014r.

23 024 km

podkarpackie

Fiat

Bravo

26 800

2011r.

111 000 km

śląskie

Fiat

Punto

34 990

2016r.

34 311 km

podkarpackie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group



Partnerskie fora dyskusyjne: Mały Fan Klub    Seicento Fanklub    Barchetta Club Polska   



Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2018 Created by idealneT and OM System