Fiat

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęścioponyfelgiksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Fiat Bravo ) Wentylator chłodnicy sie nie włacza ???



 
postów na stronie: 10 20 50
       Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Bravo ) Nadwozie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
2310kamil

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 11 Lis 2009
Posty: 16
Skąd jesteś (miejscowość/region): Staszów
Posiadane auto: Fiat Bravo 1.9 TD 1997
Piwa: 0/4
Wysłany: Pon 17 Maj 2010, 13:33
Temat postu:

Wentylator chłodnicy sie nie włacza ???


Posiadam od jakiegoś czasu Fiata Bravo 1.9 TDI bez klimy. Niedawno zagotowało mi wodepoczatowo myslałem że to termostat ale sprawdziłem i jest ok . Okało sie że wentylator się nie włącza .Podłoczyłem i obraca sie czyli jest sprawny, sprawdziłem bezpiecznik też jest dobry . Moje pytanie co może byc przczyną ??? Czy to może być przekaźnik jesli tak to gdzie on sie znajduje Shocked
Powrót do góry
mietek882

Dyskutant
Dyskutant


Dołączył: 21 Paź 2009
Posty: 97
Skąd jesteś (miejscowość/region): Jarosław // Podkarpacie
Posiadane auto: VW Golf II 1.8 '89 -> Fiat Bravo 1.4 12v '96
Piwa: 6/2
Wysłany: Pon 17 Maj 2010, 15:44
Temat postu:

Re: Wentylator chłodnicy sie nie włacza ???


2310kamil napisał:
Posiadam od jakiegoś czasu Fiata Bravo 1.9 TDI bez klimy. Niedawno zagotowało mi wodepoczatowo myslałem że to termostat ale sprawdziłem i jest ok . Okało sie że wentylator się nie włącza .Podłoczyłem i obraca sie czyli jest sprawny, sprawdziłem bezpiecznik też jest dobry . Moje pytanie co może byc przczyną ??? Czy to może być przekaźnik jesli tak to gdzie on sie znajduje Shocked


przekaznik od wentylatora znajduje sie pod maska...czarna skrzyneczka obok akumulatora (u mnie w bravo skrzyneczka z napisem "FUSE" praktycznie pod podszybiem z prawej strony stojac od przodu), ale kazda wersja silnikowa ma chyba inaczej ja umiejscowiona...prosciej, jak masz instrukcje i ksiazke serwisowa to bez problemu ja zlokazlizujesz Smile
_________________
Pomogłem?! Postaw PIWO ! Very Happy

Powrót do góry
gadu-gadu skype status Wystawiono 1 piw(a)
M4rc1nM

Dyskutant
Dyskutant


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 82
Skąd jesteś (miejscowość/region): Nowa Wieś Wielka
Posiadane auto: /F/I/A/T/ Coupe 20VT
Piwa: 7/0
Wysłany: Pon 17 Maj 2010, 19:53
Temat postu:

Re: ( Fiat Bravo ) Wentylator chłodnicy sie nie włacza ???


nie wiem jak tam w tych dieslach ale zobacz czy masz w chłodnicy czujnik wkręcony bo najprawdopodobniej on jest uszkodzony i nie zwiera ci obwodu przy odpowiedniej temp. w skutek czego nie działa wentylator
Powrót do góry
gadu-gadu Wystawiono 1 piw(a)
kenzzoo

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 29 Cze 2009
Posty: 683
Skąd jesteś (miejscowość/region): Luboń Wlkp.
Posiadane auto: Fiat Marea 1,6 16V ELX
Piwa: 28/0
Wysłany: Pon 17 Maj 2010, 20:01
Temat postu:

Re: ( Fiat Bravo ) Wentylator chłodnicy sie nie włacza ???


Witaj kolego Kamil. Do wymiany będzie czujnik temperatury cieczy na 90%. przekaźnik o którym wcześniej kolega zachaczył ma na celu chłodzenie cieczy po wyłączeniu zapłonu, w tłumaczeniu ty idziesz do domku a wentylator jeszcze pracuje. Pozdrawiam
Powrót do góry
Wystawiono 1 piw(a)
2310kamil

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 11 Lis 2009
Posty: 16
Skąd jesteś (miejscowość/region): Staszów
Posiadane auto: Fiat Bravo 1.9 TD 1997
Piwa: 0/4
Wysłany: Pon 17 Maj 2010, 23:40
Temat postu:

Czujnik temp.


Jak Sprawdzić czy ten czujnik temperatury cieczy działa ???
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Pon 17 Maj 2010, 23:40
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
mietek882

Dyskutant
Dyskutant


Dołączył: 21 Paź 2009
Posty: 97
Skąd jesteś (miejscowość/region): Jarosław // Podkarpacie
Posiadane auto: VW Golf II 1.8 '89 -> Fiat Bravo 1.4 12v '96
Piwa: 6/2
Wysłany: Wto 18 Maj 2010, 00:31
Temat postu:

Re: Czujnik temp.


2310kamil napisał:
Jak Sprawdzić czy ten czujnik temperatury cieczy działa ???


jak napisał wyżej kolega kenzzoo ze na 90% to jest wina czujnika...jest to dość duże prawdopodobieństwo a czujnik nie jest drogi wiec po prostu go wymień...koszt ~25-50 zl
_________________
Pomogłem?! Postaw PIWO ! Very Happy

Powrót do góry
gadu-gadu skype status Wystawiono 1 piw(a)
kenzzoo

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 29 Cze 2009
Posty: 683
Skąd jesteś (miejscowość/region): Luboń Wlkp.
Posiadane auto: Fiat Marea 1,6 16V ELX
Piwa: 28/0
Wysłany: Sro 19 Maj 2010, 18:42
Temat postu:

Re: ( Fiat Bravo ) Wentylator chłodnicy sie nie włacza ???


Kolego Duchy że układ się zapowietrza to raczej kto ma fiata od 1,6 w górę to wie i go sobię co jakiś czas odpowietrza, a wystarczy to robic przy co rocvznej wymianie płynu co tego wymaga. A dlaczego co roku wymieniamy płyn? aby nie zamulic układu i części ruchomych doprowadzając do niepotrzebnej awari. Fiaty mają kiepskie uszczelnienia i to widac gołym okiem bo tak jak wszyscy mówią że się pocą. To jak na zewnątrz to i pewnie w środku. Widac to w zbiorniczku wyrównawczym.
Powrót do góry
peter25h

Dyskutant
Dyskutant


Dołączył: 16 Kwi 2010
Posty: 75
Skąd jesteś (miejscowość/region): Ozorków
Posiadane auto: Fiat Brava 1.6 16V/ Fiat marea weekend 2.0
Piwa: 3/1
Wysłany: Sro 19 Maj 2010, 20:29
Temat postu:

Re: ( Fiat Bravo ) Wentylator chłodnicy sie nie włacza ???


Również myślę, ze masz "walnięty" czujnik załączający wentylator, który wkręcony jest w chłodnicę, wymień go i będzie ok.
Powrót do góry
dawidPoznan

Stały Bywalec
Stały Bywalec


Dołączył: 24 Sty 2009
Posty: 135
Skąd jesteś (miejscowość/region): Poznań
Posiadane auto: Fiat Bravo 1.6 GT '00 i CC 900 VAN
Piwa: 0/10
Wysłany: Czw 20 Maj 2010, 17:09
Temat postu:

Re: ( Fiat Bravo ) Wentylator chłodnicy sie nie włacza ???


witam. u mnie sprawa wygląda tak: auto jedzie normalnie, wskazówka temperatury w połowie, nagle podskakuje sobie na 3/4, wtedy lekko lub nie, uderzam w zegary i znowu wskazówka jest na połowie. Z kolei jak stoję w korku, wskazówka sobie podchodzi do góry, stukam,pukam,nic, ciągle rośnie, otwieram maskę, wiatrak nie działa, popchnę go lekko-działa jakby od niechcenia,po chwili wchodzi na 'normalne' obroty,ale jak wyłączę silnik to od razu przestaje działać, mechanik stwierdził,że to silnik wiatraka...zobaczymy bo dzisiaj zawiozłem go do mechanika...
_________________
http://fiat.auto.com.pl/ogloszenia/Fiat,Bravo%20I,1.6,2000,27c901fc0cf70dfc131387aa16e2fa6cb346d1,40,191,o.php?&rd=o&md=191&lang=pl&zd=0&d=1&o=1&k=1&c=1&g=1&ps=a&lw=25&no=39
Powrót do góry
gadu-gadu
kenzzoo

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 29 Cze 2009
Posty: 683
Skąd jesteś (miejscowość/region): Luboń Wlkp.
Posiadane auto: Fiat Marea 1,6 16V ELX
Piwa: 28/0
Wysłany: Czw 20 Maj 2010, 21:16
Temat postu:

Re: ( Fiat Bravo ) Wentylator chłodnicy sie nie włacza ???


Klego DawidPoznań. mechanik ma racje śa to na bank szczotki, a dla czego bo jak sam zasugerowałeś jak go pchniesz to działa czyli się po prostu zawieszają. Pozdrawiam
Powrót do góry
dawidPoznan

Stały Bywalec
Stały Bywalec


Dołączył: 24 Sty 2009
Posty: 135
Skąd jesteś (miejscowość/region): Poznań
Posiadane auto: Fiat Bravo 1.6 GT '00 i CC 900 VAN
Piwa: 0/10
Wysłany: Pią 21 Maj 2010, 23:23
Temat postu:

Re: ( Fiat Bravo ) Wentylator chłodnicy sie nie włacza ???


kenzzoo napisał:
Klego DawidPoznań. mechanik ma racje śa to na bank szczotki, a dla czego bo jak sam zasugerowałeś jak go pchniesz to działa czyli się po prostu zawieszają. Pozdrawiam

dokładnie, wymieniony wentylator z silniczkiem (używany) i teraz załącza się normalnie, temperatura na połowie, wszystko gra i buczy, można naprawiać resztę Wink
_________________
http://fiat.auto.com.pl/ogloszenia/Fiat,Bravo%20I,1.6,2000,27c901fc0cf70dfc131387aa16e2fa6cb346d1,40,191,o.php?&rd=o&md=191&lang=pl&zd=0&d=1&o=1&k=1&c=1&g=1&ps=a&lw=25&no=39
Powrót do góry
gadu-gadu
kenzzoo

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 29 Cze 2009
Posty: 683
Skąd jesteś (miejscowość/region): Luboń Wlkp.
Posiadane auto: Fiat Marea 1,6 16V ELX
Piwa: 28/0
Wysłany: Nie 23 Maj 2010, 19:13
Temat postu:

Re: ( Fiat Bravo ) Wentylator chłodnicy sie nie włacza ???


No i elegancko.
Powrót do góry
2310kamil

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 11 Lis 2009
Posty: 16
Skąd jesteś (miejscowość/region): Staszów
Posiadane auto: Fiat Bravo 1.9 TD 1997
Piwa: 0/4
Wysłany: Sob 05 Cze 2010, 15:10
Temat postu:

Nic nie dało.


Wymiwniłem ten czujnik na nowy niestety nic to nie zmieniło wentylator nadal się nie załacza Sad Do tego wentylatora ida dwa kable czarny i czerwony prąd. Sprawdziłem czy gdy wzrasta tęperatura w kablach jest prąd i żeczywiście jest w czerwonym a czarny to masa sprawdzałem na krutko . Niestety proąd w czerwonym jest cały czas a masy tak jak by nie było . Wypiołem kostke z czujnika temperatury tego co wymieiłem i wydawało mi się że wtedy to nie powinno byc w czerwonym prądu jednak jest. Czy ten wentylator jest załaczany masa ???I dla czego jej nie ma ???
Powrót do góry
nusek

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 12 Kwi 2010
Posty: 20
Skąd jesteś (miejscowość/region): Opole
Posiadane auto: Fiat Brava 1,2
Piwa: 1/0
Wysłany: Wto 29 Cze 2010, 20:57
Temat postu:

Re: ( Fiat Bravo ) Wentylator chłodnicy sie nie włacza ???


Są trzy kable bo wentylator jest o dwóch prędkościach
Powrót do góry
savius

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 02 Sty 2010
Posty: 16
Skąd jesteś (miejscowość/region): Horyniec-Zdrój
Posiadane auto: Fiat Bravo 1.6 16V 1996 r.
Piwa: 3/0
Wysłany: Sob 03 Lip 2010, 16:58
Temat postu:

Re: ( Fiat Bravo ) Wentylator chłodnicy sie nie włacza ???


w jaki sposób sprawdziłeś ten termostat? z tego co piszesz to miałem ten sam przypadek, tylko że u mnie w końcu poszła uszczelka pod głowicą, też wymieniłem czujnik temperatury i przekaźnik i nic, uszczelka wymieniona i dalej to samo co było przed wywaleniem uszczelki, wywalało płyn ciągle, w końcu wymieniłem termostat i po kłopocie, mechanik też mówił ze już nie wie co to może być i że niby termostat działa dobrze, zrobiłem na przekór i wymieniłem termostat, działa super. Na twoim miejscu od razu bym poszedł i kupił ten termostat, z kabelkami raczej nie mogłeś nic pomylić bo za bardzo tam filozofii nie ma. Termostat trzeba kupić cały, niestety wymienić się całego wkładu nie da, za swój termostat zapłaciłem 160 zł + koszt wymiany, nie męcz się i wymień ten termostat dla świętego spokoju. Pozdrawiam
_________________
Fiat Bravo 1.6 16V 1996 r. ... pechowe Sad(
Powrót do góry
gadu-gadu
Wyświetl posty z ostatnich:   
       Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Bravo ) Nadwozie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
Ogłoszenia sprzedaży - Fiat Bravo »

Opinie o samochodach Fiat Bravo - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Fiat Bravo ) Nadwozie


Fiat

Grande Punto

15 900

2008r.

86 000 km

kujawsko-pomorskie

Fiat

Punto

12 900

2005r.

114 000 km

kujawsko-pomorskie

Fiat

Punto

11 900

2004r.

142 000 km

kujawsko-pomorskie

Fiat

Stilo

13 900

2005r.

98 000 km

kujawsko-pomorskie




Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group

bezpłatne ogłoszenia motoryzacyjne

Partnerskie fora dyskusyjne: Mały Fan Klub    Seicento Fanklub    Barchetta Club Polska   



Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2014 Created by idealneT and OM System