Fiat

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Fiat Stilo ) FiatEcuScan- prawidłowe wartości w parametrach


Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bartolus

Stały Bywalec



Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 114
Skąd jesteś (miejscowość / region): wielkopolska
Posiadane auto: STILO 1.9 JTD dynamic 115km 5D 2002 r.
Piwa: 3/9
Wysłany: Pią 16 Lip 2010, 20:39
Temat postu:

FiatEcuScan- prawidłowe wartości w parametrach


Witam serdecznie,

dziś podpiąłem się pod komputer, aby popatrzeć na wartości mojego silnika w parametrach programu FiatEcuScan. Nie znalazłem podobnego tematu, także postanowiłem założyc ten, aby osoby, które się znają na tym wszytskim wskazały nieprawidłowe wartości w moim stilonku.

Jednocześnie temat ten - tak myślę - pomoże innym użytkownikom, którzy będą mięć podgląd jakie powinny być prawidłowe wartości.


Auto było odpalone na zimnym silniku, a pomiar robiony ok 2 minuty po rozruchu.


















Przy okazji, wyskakuje mi taki błąd po podłączeniu się do ABS (jednak na desce nie mam żądnego błędu przy wciskaniu pedału hamulca - także to chyba nie czujnik)





Chciałbym zaprosić do tematu, w którym opisałem inny mój problem
http://fiat.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=89628



Dziękuję za uwagę[/url]
Powrót do góry
paweldk

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 26 Cze 2009
Posty: 300
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wrocław
Posiadane auto: Fiat Stilo 1.8 5D 2001 LPG
Piwa: 6/1
Wysłany: Pią 16 Lip 2010, 21:12
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) FiatEcuScan- prawidłowe wartości w parametrach


Ten błąd z tego co mi wiadomo, dotyczy kontrolki na panelu.
Powrót do góry
gadu-gadu Wystawiono 1 piw(a)
jacek.d

Auto Maniak



Dołączył: 09 Cze 2009
Posty: 527
Skąd jesteś (miejscowość / region): W-wa
Posiadane auto: Ducato 244 2.3JTD, 2003
Piwa: 24/3
Wysłany: Pią 16 Lip 2010, 22:23
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) FiatEcuScan- prawidłowe wartości w parametrach


Takie statyczne zdjęcia niewiele pokazują, najwygodniej kluczowe parametry oglądać na wykresie razem z oczekiwanymi (desired) odczytami, i najlepiej w czasie jazdy.
_________________
Fiat Stilo 1,9JTD po wypadku,--- CZĘŚCI --- kontakt na PW
Powrót do góry
Wystawiono 1 piw(a)
bartolus

Stały Bywalec



Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 114
Skąd jesteś (miejscowość / region): wielkopolska
Posiadane auto: STILO 1.9 JTD dynamic 115km 5D 2002 r.
Piwa: 3/9
Wysłany: Pią 16 Lip 2010, 23:20
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) FiatEcuScan- prawidłowe wartości w parametrach


dziękuję za odpowiedź,


problemem jest to, że ja jestem - jak wielu z użytkowników forum - co najwyżej mechanikiem AMATOREM.

Nie chcę z każdym głupstwem podjeżdżać do serwisu, bo lubię pogrzebać sobie przy aucie.

Potrafię wymienić części i co nieco naprawić, ale powiem szczerze, że wartości w parametrach to dla mnie trochę magia. Chylę czoła mechanikami.

Nie wiem gdzie szukać prawidlowych wartości jak choćby ciśnienie paliwa czy jakość powietrza dolotowego (intake air quality( [i dlaczego tak bardzo różni się od żądanej jakości powietrza (desired intake air quality)





wracająco do błędu z ABS, co masz na myśli mówiąc o kontrolce na panelu?
Powrót do góry
jacek.d

Auto Maniak



Dołączył: 09 Cze 2009
Posty: 527
Skąd jesteś (miejscowość / region): W-wa
Posiadane auto: Ducato 244 2.3JTD, 2003
Piwa: 24/3
Wysłany: Sob 17 Lip 2010, 07:29
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) FiatEcuScan- prawidłowe wartości w parametrach


To jest sporo opisywania a odczyty na wykresie też potrafią subiektywnie wyglądać, zwróć uwagę na wykres ciśnienia na szynie CR, Fuel Pressure wraz z oczekiwanymi, wykres przepływonierza (Intake Air Quantity) wraz z oczekiwanymi. Faktycznie patrząc na ten parametr przepływomierza to wygląda podejrzanie, jeżeli na tym przepływomierzu jest przejechane dużo km (ponad 60tkm) to ja bym go profilaktycznie wymienił. Jeszcze wykres sprężarki (boost pressure). Generalnie przebiegi na wykresach powinny się możliwie najlepiej pokrywać. Ile pali Ci to auto, trasa/miasto.
Temat ciekawy i dotychczas nie poruszany, ... czekamy na wiedzę innych forumowych fachowców Smile.
_________________
Fiat Stilo 1,9JTD po wypadku,--- CZĘŚCI --- kontakt na PW
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Sob 17 Lip 2010, 07:29
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
bartolus

Stały Bywalec



Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 114
Skąd jesteś (miejscowość / region): wielkopolska
Posiadane auto: STILO 1.9 JTD dynamic 115km 5D 2002 r.
Piwa: 3/9
Wysłany: Sob 17 Lip 2010, 11:05
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) FiatEcuScan- prawidłowe wartości w parametrach


dzięki za odpowiedź,

jeszcze z miesiąc temu cieszyłem się i pokazywałem innym, że bez kilmatyzacji jadąc sam w trasie spalił mi tylko 4,5l wg komputera.

Os tygodnia jednak po zatankowaniu do pełna i skasowaniu tripa jeżdżąć tylko po mieście (co prawda krótkie odcinki) komputer pokazuje mi spalanie - o zgrozo! - 9,9l. Uznałem, że to trochę za dużo jak na diesel, także podpiąłem się po FiatEcuScana. Z błędów pokazuje mi tylko EGR, ale mam go zaśpepionego.

Auto jest dynamiczne, nie straciło na mocy. Zastanawiała mnie ta przepływka, że coś jes nie tak, ale auto dobrze wkręca się na obroty.

Auto mam niecałe 3miesiące, także nie mogę powiedzieć co i kiedy było wymianiane - przepływka możę miec ponad 60tys..

wszystkie poza intake air quantity w miarę się pokrywają, to też coś
Powrót do góry
jacek.d

Auto Maniak



Dołączył: 09 Cze 2009
Posty: 527
Skąd jesteś (miejscowość / region): W-wa
Posiadane auto: Ducato 244 2.3JTD, 2003
Piwa: 24/3
Wysłany: Sob 17 Lip 2010, 12:55
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) FiatEcuScan- prawidłowe wartości w parametrach


Spalanie dużo za duże, mi w W-wie, teraz latem bez klimy pali 5,8l, jeżdżąc normalnie, wymień filtr paliwa i powietrza, wymień przepływkę (only Bosch), obserwuj na wykresie ciśnienie doładowania wraz z oczekiwanym, sprawdzaj odczyty czujników (na logikę możliwej temperatury) ; powietrza, paliwa, silnika. Jak nie jesteś pewien wymień rozrząd (sprawdź wygląd paska), regulacja rozrządu.

EDIT Teraz dopiero zobaczyłem ten temat z nieszczelnością, trzeba było to napisać tutaj, przy tej nieszczelności musiałeś mieć złe odczyty ciśnienia doładowania, i jak najbardziej może to być powodem dużego spalania, zlikwiduj tą nieszczelność.
_________________
Fiat Stilo 1,9JTD po wypadku,--- CZĘŚCI --- kontakt na PW
Powrót do góry
bartolus

Stały Bywalec



Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 114
Skąd jesteś (miejscowość / region): wielkopolska
Posiadane auto: STILO 1.9 JTD dynamic 115km 5D 2002 r.
Piwa: 3/9
Wysłany: Sob 17 Lip 2010, 13:12
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) FiatEcuScan- prawidłowe wartości w parametrach


dzięki za odpowiedź,



niestety aso nie jest mi w stanie pomóc jeżeli chodzi o oring przy łączeniu przepustnicy z zaworem motylkowym- muszę sobie sam coś dobrać; ew. zrobie silikonem, może go nie wydmucha;


w ogóle w eper nie mogli znaleźć samego zaworu motylkowego, nawet jakbym chciał go wymienić;


po zakupie wymieniłem od razu rozrząd, możliwe filtry - powietrza, oleju, paliwa, pyłkowy; wiem, że termostat mam do wymiany i we wtorek powinienem go mieć (albo od początku to zauważyłem, a spalanie teraz latem i tak było dobre, także to nie wina termostatu taki duży skok spalania);


spróbuję odpiąć dziś przepływkę, ale prócz tego spalania auto dobrze wchodzi na obroty, nie dymi, nie kopci;


EDIT: zauważyłem, że piszesz o ciśnienie doładowania, ale mnei pokrywa się z żądanym; największa różnica to właśnie z tą dawką ilości/jakości powterza; jak w poniedziałek nie dostane żadnego oringa do tej nieszczelności, to zamaluje silikonem i wówczas pokaże parametry;
Powrót do góry
jacek.d

Auto Maniak



Dołączył: 09 Cze 2009
Posty: 527
Skąd jesteś (miejscowość / region): W-wa
Posiadane auto: Ducato 244 2.3JTD, 2003
Piwa: 24/3
Wysłany: Sob 17 Lip 2010, 15:11
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) FiatEcuScan- prawidłowe wartości w parametrach


Odpięcie przepływki to taki mit forumowy, tylko przy specyficznych uszkodzeniach przepływki jej odpięcie może spowodować że auto będzie "lepiej" jeździło. W wielu przypadkach opisanych na forum, odpięcie przepływki powodowało większe zamulenia auta, dymienie. Pewnym wskazaniem może być zakres parametru napięcia (V) Air Flow Signal, które powinno zmieniać się w miarę szerokim zakresie do 4,7V (w czasie jazdy, przyśpieszania), tylko że ja napięcie sprawdzam woltomierzem dołączonym do złącza przepływki, ale przez program może też będzie poprawnie.
Co do tego odczytu ciśnienia doładowania to więcej nie podpowiem, po prostu uszczelnij to, wyczyść profilaktycznie czujnik ciśnienia doładowania, jak chcesz być dociekliwy to podłącz manometr i zobacz jak dmucha turbo.
Sprawdź czy nie masz przedmuchanej tej zaślepki EGR.
_________________
Fiat Stilo 1,9JTD po wypadku,--- CZĘŚCI --- kontakt na PW
Powrót do góry
Wystawiono 1 piw(a)
bartolus

Stały Bywalec



Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 114
Skąd jesteś (miejscowość / region): wielkopolska
Posiadane auto: STILO 1.9 JTD dynamic 115km 5D 2002 r.
Piwa: 3/9
Wysłany: Sob 17 Lip 2010, 15:23
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) FiatEcuScan- prawidłowe wartości w parametrach


dziękuję za pomoc,


zaśpelka egr jest cała - właściciel mówił, że dołożył ją zeszłego lata, ponieważ odłączałem egr właśnie, aby sprawdzić czy jest na pewno zamontowana;


po uszczelnieniu nieszczelności i podłączeniu nowej przepływki (na szczęście mam tę możliwość, aby nową część podpiąć i bez problemu zwrócić, gdyby stara okazałą się dobra) pokażę wartości w parametrach już na wykresach; możę wszystko wróci do normy i nie będę musiał więcej zawracać sobie, jak i użytkownikom forum, głowy Very Happy

pozdrawiam
Powrót do góry
bartolus

Stały Bywalec



Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 114
Skąd jesteś (miejscowość / region): wielkopolska
Posiadane auto: STILO 1.9 JTD dynamic 115km 5D 2002 r.
Piwa: 3/9
Wysłany: Pon 19 Lip 2010, 21:59
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) FiatEcuScan- prawidłowe wartości w parametrach


witam,

zlikwidowałem nieszczelność silikonem, przy okazji dolot, bo też zauważyłem, że uciekało;

jednakżę wartości w ogóle się nie zmieniły

wyjąłem więc przepływomierz i przeczyściłem go w benzynie ekstr., jednakże wartości nadal się nie zmieniły; dodam, że żadnego błędu p0101 ani p0110 u mnie nie ma Wink

pozostaje mi poczekać do jutra po nowy przepływomierz;
Powrót do góry
adasch

Auto Maniak



Dołączył: 25 Lip 2009
Posty: 1792
Skąd jesteś (miejscowość / region): Gdańsk
Posiadane auto: Stilo dynamic JTD 115 KM
Piwa: 35/7
Wysłany: Nie 08 Sie 2010, 00:54
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) FiatEcuScan- prawidłowe wartości w parametrach


i co? pomogło?
_________________
Sprzedam kołpaki oryginalne fiat 15"
Powrót do góry
gadu-gadu
bartolus

Stały Bywalec



Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 114
Skąd jesteś (miejscowość / region): wielkopolska
Posiadane auto: STILO 1.9 JTD dynamic 115km 5D 2002 r.
Piwa: 3/9
Wysłany: Sob 14 Sie 2010, 23:48
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) FiatEcuScan- prawidłowe wartości w parametrach


witam,

długo trwało, zanim odpisałem, ale trochę nie było mnie w domu i nie miałem dostępu do internetu.


Po wymianie wszystko wróciło do normy i spalanie w trasie bez klimy wyniosło 4,4 (trasa 100%), w cyklu mieszanym (70% trasa) z klimatyzacja 5,5.

Wyniki z komputera pokryły się z rzeczywistym spalaniem sprawdzonym metodą wlewu pod korek i jazda Wink
Powrót do góry
jarek1157

Czytelnik



Dołączył: 09 Wrz 2010
Posty: 5
Skąd jesteś (miejscowość / region): EOP
Posiadane auto: STILO 1,9 JTD 115KM
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 09 Wrz 2010, 14:21
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) FiatEcuScan- prawidłowe wartości w parametrach


Witam
Może ktoś polecić jakiś w miarę tani sprzęt do powyższej diagnostyki?Jestem świeżym nabywcą Stilaka i bardzo mnie ten temat interesuje.
Powrót do góry
bartolus

Stały Bywalec



Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 114
Skąd jesteś (miejscowość / region): wielkopolska
Posiadane auto: STILO 1.9 JTD dynamic 115km 5D 2002 r.
Piwa: 3/9
Wysłany: Czw 09 Wrz 2010, 14:30
Temat postu:

Re: ( Fiat Stilo ) FiatEcuScan- prawidłowe wartości w parametrach


witaj,

w tym temacie masz wszystko opisane http://fiat.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=65901

zwykły z allegro vag kkl za 40 zł. lub gotowy z przełącznikiem za 80 zł + program fiatecuscan do porabrania ze strony.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Stilo ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 1 z 6
Ogłoszenia sprzedaży - Fiat Stilo »

Opinie o samochodach Fiat Stilo - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Fiat Stilo ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty.


Fiat

Bravo

17 400

2007r.

185 360 km

świętokrzyskie

Fiat

Bravo

16 900

2009r.

110 000 km

podkarpackie

Fiat

Linea

11 900

2007r.

196 975 km

kujawsko-pomorskie

Fiat

Fiorino

13 400

2008r.

93 900 km

wielkopolskie

Fiat

Bravo

16 300

2007r.

216 805 km

świętokrzyskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group



Partnerskie fora dyskusyjne: Mały Fan Klub    Seicento Fanklub    Barchetta Club Polska   



Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2019 Created by idealneT and OM System