Dołączył: 07 Wrz 2010 Posty: 2 Skąd jesteś (miejscowość / region): Mysłowice Posiadane auto: Fiat Punto 1.2
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 07 Wrz 2010, 16:12
Temat postu:
Fiat Punto Sporting 1.2 16v
Witam wszystkich użytkowników , chciałem sie dowiedzieć czy warto kupić Fiata Punto Sporting 1.2 16v . Jakie są zalety i wady tego modelu ? dziękuje bardzo za posty. _________________ Fiat Punto S1600
Dołączył: 20 Wrz 2010 Posty: 2 Skąd jesteś (miejscowość / region): Pabianice Posiadane auto: Fiat Punto II Sporting
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 20 Wrz 2010, 13:49
Temat postu:
Re: ( Fiat Punto ) Fiat Punto Sporting 1.2 16v
Generalnie to całkiem ciekawy samochodzik. Sam przed zakupem poradziłem się znajomego mechanika co sądzi o silniku. Otóż powiedział że 1.2 16v jest chyba najlepszym silnikiem jaki był montowany w puncie ze względu na małą awaryjność i generalnie łatwy dostęp do różnych elementów które mogą się ewentualnie posypać. Generalnie jestem z auta zadowolony, ma sporo zalet. Przede wszystkim jest dużo bardziej dynamiczne w porównaniu z silnikiem 8v i w ogóle z innymi miejskimi autami. Spalanie tez nie jest jakieś tragiczne (w cyklu mieszanym przy normalnej jeździe pokazuje mi 6.5 l/100km). Bardzo podoba mi się 6-biegowa skrzynia, duży komfort na trasie, niski hałas i spalanie spada. Układ kierowniczy jest bezpośredni choć to może uczucie subiektywne bo jeżdżę też Renault Megane 2 i tam czuję się jakbym to nie ja prowadził auto. Ciekawe jest również wyposażenie 'typowych' sportingów. Do mnie najbardziej przemawia fabryczne radio CD Blaupunkta wraz z 6 głośnikami i fabrycznym subwooferem.
Oczywiście auto nie jest bez wad. Przyczepić się można do twardego zawieszenia, wkurzają tez drobne usterki elektroniki np. niedziałające elektryczne podnoszenie szyb (przepalony bezpiecznik), czy zapalająca się bez powodu kontrolka od awarii świateł. To co naprawdę wkurza to wymiana żarówek w tym aucie. Zadanie tylko dla dyplomowanych ninja jeżeli nie chcemy rozbierać połowy auta.
Z poważniejszych usterek zaliczyłem awarię mechanizmu różnicowego ale okazało się że ktoś już wcześniej przy nim grzebał i po prostu 'spartaczył' robotę.
Podsumowując jestem zadowolony z mojego Sportinga. Przede wszystkim z osiągów auta, które z wyglądu jest niepozorne ale w mieście może zadziwić nie jednego cwaniaka pod światłami ;p Moim zdaniem auto warte kupienia, albo choć rozważenia zakupu, oczywiście pod warunkiem że jest w dobrym stanie.