Dołączył: 16 Mar 2010 Posty: 10 Skąd jesteś (miejscowość / region): wm Posiadane auto: -
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 17 Mar 2010, 15:27
Temat postu:
Silnik 1,2 kontra 1,6: wady i zalety, koszty eksploatacji??
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda konfrontacja tych dwóch silników w Sienie. Wiadomo, że osiągi ma o wiele lepsze silnik 1,6.
Mi głównie chodzi o koszty eksploatacji, przede wszystkim ile palą te silniki w mieście, czy różnica jest duża?
Dołączył: 09 Maj 2009 Posty: 275 Skąd jesteś (miejscowość / region): Białystok Posiadane auto: Fiat Palio 1.6
Piwa: 9/2
Wysłany: Sro 17 Mar 2010, 15:58
Temat postu:
Re: ( Fiat Palio & Fiat Siena ) Silnik 1,2 kontra 1,6: wady i zalety, koszty eksploatacji??
Na trasie jadąc 1,6 spalanie to koło 5litrów, myślę że 1,2 też ma koło tego. To jest silnik 16zaworowy w porównaniu do 1,2 który ma tylko 8 zaworów.
Z opinii ludzi wynika że te 1,2 i 1,4 to są takie sobie.
Re: ( Fiat Palio & Fiat Siena ) Silnik 1,2 kontra 1,6: wady i zalety, koszty eksploatacji??
W trasie przy prędkości 90 km/h palą tyle samo.W mieście 1,6 pali ok. 1,5l więcej wg. danych producenta.W 1,2 często padają uszczelki pod głowicą,a w 1,6 trzeba pilnować rozrządu (jest kolizyjny).
[quote="BoNes"]Na trasie jadąc 1,6 spalanie to koło 5litrów,
jak na stole piąta zgrzewka piwa się pojawia to może wtedy tyle palą 1,6. Moja tylko jeden raz na trasie uzyskała 8,2 L/100 , normalne 8,5 - 9 L/100 oczywiście Pb 95 .
Obecnie na LPG lato 9 - 10 L/100 tej zimy przekraczła 11 l/100
Dołączył: 02 Lip 2009 Posty: 630 Skąd jesteś (miejscowość / region): warszawa Posiadane auto: fiat
Piwa: 35/9
Wysłany: Sro 17 Mar 2010, 23:06
Temat postu:
1,2 vs 1,6
1,2 to ma chyba 16V jak w Albei (Sienie II)?
Stary 1,4 to raczej odpada, najbardziej usterkujący z tych wszystkich trzech, ale za to idealny na gaz i dostęp do agregatów jako taki.
W trasie 1,6 użytkując oszczędnie udało mi się raz zejść na około 5 litrów (lato, nowy olej, połowa baku, prawie pusty bagażnik, dopompowane oponki, zgrana zbieżność), zazwyczaj pali 6,5 - 7, a gdy mocno pogonię to nawet 12. W mieście normalnie 12-15 (krótkie odcinki do pracy). Na tak małe autko 1,6 jest w sam raz do wyjazdów wakacyjnych z pełnym załadunkiem (cała garderoba żonki), motor mniej będzie obciążony jak słabsze a więc dużo nie spali. No i wyprzedzanie łatwiejsze.
Do jazdy zwyczajnej do pracy czy do kościoła w niedzielę wystarczy 1,2 - OC będzie też tańsze
Dołączył: 25 Paź 2009 Posty: 251 Skąd jesteś (miejscowość / region): Kraków - Azory Posiadane auto: Fiat Brava 1,6 16V + LPG
Piwa: 3/2
Wysłany: Sob 20 Mar 2010, 15:24
Temat postu:
Jeżdżę na 1,4 od maja. Jak dla mnie to jest wystarczający. na 38 litrach gazu robię koło 350 / 360 km. Prędkości utrzymuje tak 90 / 100. Powyżej odczuwam już jego żyłowanie.
Wszak dziś na A4 leciałem spokojnie 120 - 150 km. Ciekawe ile spalił
Dołączył: 16 Maj 2008 Posty: 765 Skąd jesteś (miejscowość / region): Sosnowiec Posiadane auto: Fiat Siena 1,6HL+LPG(BLOS), GP
Piwa: 30/16
Wysłany: Nie 21 Mar 2010, 11:19
Temat postu:
ja posiadam silnik 1,6 jak widac i jak sie jeździło na benzynie to spalanie jej na trasie w trakcie jazdy ekonomicznej wynosiło 6,5 litra po miescie 8-9l, zima spokojnie dobijało do 10l
jazda na gazie lato 7-10, zima 10-12 (zaleznie od stylu jazdy)
pozdrawiam _________________ Czerwona Siena 1,6HL + gaz (blos) daje rade , GP estiva B&M exotica
Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 113 Skąd jesteś (miejscowość / region): Śląsk Posiadane auto: Fiat Siena HL 1.6 98r + LPG
Piwa: 4/4
Wysłany: Pią 16 Kwi 2010, 16:50
Temat postu:
Chłopaki, no bez jaj.
Przy 1.6 16V to 5litrów można uzyskać jak ktoś będzie was holował lub będziecie na lawecie.
I nie zmieni tu nic nowy olej czy dobre opony. Ten silnik to stara konstrukcja przez co lubi benzynkę i tyle.
Kiedyś w puncie II kolegi, przy silniku 1.2 8V , przy baaardzo oszczędnej jeździe (max 90km/h) na autostradzie wyszło wedle komputera około 5 litrów.
Dołączył: 07 Mar 2017 Posty: 1 Skąd jesteś (miejscowość / region): Gliwice Posiadane auto: FIAT Palio Weekend II 1.4l 2004r.
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 07 Mar 2017, 15:19
Temat postu:
Witam wszystkich.
Jestem właścicielem FIATA Palio weekend II ( 1.2l 59kW, z instalacją gazową )
Mam problem ze spalaniem które nie schodzi poniżej 10l oraz z tym, że na odpalonym silniku (na luzie, nie poruszając się) obroty falują między 500-1tyś. Może ktoś jest wstanie postawić prawdopodobną diagnozę