Dołączył: 21 Gru 2011 Posty: 43 Skąd jesteś (miejscowość / region): Poznań Posiadane auto: Fiat Stilo JTD 2003
Piwa: 0/2
Wysłany: Pon 12 Cze 2023, 10:28
Temat postu:
Błąd P0235 - diagnoza
Witam pacjent stilo 1.9 JTD, błąd odczytany P0235 - mam pytanie jak sprawdzić który element daje błąd check engine.
Wiem że mogą to być 4 elementy.
1 przepływomierz powietrza
2 czujnik ciśnienia spalin przy egr
3 grucha na turbinie
4 zawór overboost.
Czy może mi ktoś napisać jak wyeliminować sprawne elementy i znaleźć główną przyczynę błędu doładowania.
Dodam że czujnik ciśnienia spalin wyczyszczony, przepływka również.
dziwny objaw jest również taki że błąd znika co jakiś czas ale pojawia się przy skręcaniu.
Czy jest jakiś sposób by sprawdzić czujniki miernikiem ?
Dołączył: 21 Gru 2011 Posty: 43 Skąd jesteś (miejscowość / region): Poznań Posiadane auto: Fiat Stilo JTD 2003
Wysłany: Pon 12 Cze 2023, 11:07
Temat postu:
Re: ( Fiat Stilo ) Błąd P0235 - diagnoza
Dodam jeszcze że po podłączeniu FES'a w podglądzie parametrów na żywo wartość zadana jeżeli chodzi o powietrze było 265 a czujnik pokazywał 3000 z groszem. Po skasowaniu błędów te dwie wartości były porównywalne. Mniemam że to czujnik przepływu powietrza świruję ale mogę się mylić
Dołączył: 09 Paź 2011 Posty: 2023 Skąd jesteś (miejscowość / region): Kępno, Wielkopolska Posiadane auto: Punto Evo
Piwa: 248/2
Wysłany: Sro 14 Cze 2023, 20:35
Temat postu:
Re: ( Fiat Stilo ) Błąd P0235 - diagnoza
Toficzyslaw napisał:
Dodam jeszcze że po podłączeniu FES'a w podglądzie parametrów na żywo wartość zadana jeżeli chodzi o powietrze było 265 a czujnik pokazywał 3000 z groszem. Po skasowaniu błędów te dwie wartości były porównywalne. Mniemam że to czujnik przepływu powietrza świruję ale mogę się mylić
Skoro wskazanie tego czujnika odbiegają od normy to powinien znaleźć się na liście podejrzanych.
Zanim go jednak wymienisz sprawdź jego okablowanie. Może ktoś pożyczy Ci na podmianę sprawny czujnik i będziesz mógł sprawdzić czy wadliwe wskazania się nie powtórzą. _________________ Jeżeli pomogłem postaw piwo
Pozdrawiam Piotr
Wysłany: Czw 15 Cze 2023, 05:38
Temat postu:
Błąd P0235
Witam jeszcze raz podpiąłem FES’a podczas zaczytywania parametrów live nie był widoczny błąd w momencie gdy błąd sie pojawił zamroziła sie wartość „ zmierzone ciśnienie doładowania „ wartość była 282 i nie zmieniała się w czasie mimo że oczekiwane ciśnienie miało być 999 mbar i więcej dlatego stawiam na ten czujnik. Reszta parametrów zmierzona a oczekiwana była ok. Zamówiłem już czujnik i zobaczę czy pomogło jeżeli tak to napiszę i dodam screen z FRS’a pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz