Fiat

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Fiat Albea ) Wymiana komputera



 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Albea ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
adam29

Debiutant



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 12
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wodzisław Śląski
Posiadane auto: Fiat Albea
Piwa: 0/0
Wysłany: Pią 24 Sie 2012, 20:55
Temat postu:

Wymiana komputera


Wczoraj w trakcie jazdy zapaliła się kontrolka pomarańczowa kontrolka od silnika. Auto straciło na mocy. Silnik zaczął pracować jak stary diesel (pali na trzy cylindry). Dziś wymieniłem świece sytuacja niestety się powtórzyłaSad zawiozłem auto do warsztatu. Mechanik postawił diagnozę uszkodzenie komputera Crying or Very sad .
1Co oprócz komputera (na którego wymianę mnie nie stać) mogło się zepsuć?
2 Czy możliwa jest naprawa uszkodzonego komputera?
3. Czy można samemu wymienić sterownik, oraz na co warto zwracać uwagę
Powrót do góry
darofiat

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 20 Lis 2010
Posty: 404
Skąd jesteś (miejscowość / region): Rybnik/Śląskie
Posiadane auto: Teraz:Fiat 263 Diablo 2013 1.4Tjet+LPG_KIA SOUL 1.6+LPG były:Punto I Punto II FL ,GRANDE Punto, Linea,Palio,DOBLO IFL,PEUGEOT 307 SW FL,OPEL Kadett Opel Insignia,Chevrolet Captiva,Citroen ZX
Piwa: 22/2
Wysłany: Pią 24 Sie 2012, 21:00
Temat postu:

Re: ( Fiat Albea ) Wymiana komputera


Napisz jake masz dokładne numery komputera...Coś sie może wymyśli
_________________
Elektronika samochodowa i wszystko co z nią związane na PW:)
Powrót do góry
fyno

Stały Bywalec



Dołączył: 17 Maj 2012
Posty: 221
Skąd jesteś (miejscowość / region): EU
Posiadane auto: Seicento S 1,1 MPI, Peugeot 206 1,6 16V
Piwa: 15/6
Wysłany: Pią 24 Sie 2012, 21:50
Temat postu:

Re: Wymiana komputera


adam29 napisał:
Wczoraj w trakcie jazdy zapaliła się kontrolka pomarańczowa kontrolka od silnika. Auto straciło na mocy. Silnik zaczął pracować jak stary diesel (pali na trzy cylindry). Dziś wymieniłem świece sytuacja niestety się powtórzyłaSad zawiozłem auto do warsztatu. Mechanik postawił diagnozę uszkodzenie komputera Crying or Very sad
1Co oprócz komputera (na którego wymianę mnie nie stać) mogło się zepsuć?
2 Czy możliwa jest naprawa uszkodzonego komputera?
3. Czy można samemu wymienić sterownik, oraz na co warto zwracać uwagę


1. Cewka! Miałem to, co ty - zapalenie lampki, utraty mocy a nawet całkowity brak ciągu, jakby silnik pracował na dwa gary. Jedź na diagnostykę komputerową, aby dokładnie zdiagnozować problem. Zwróć uwagę, na tę cewkę, spróbuj to zweryfikować. W seicento 1,1 MPI błąd cewki sygnalizuje awarię sterownika i analogicznie odwrotnie. W albea może być podobnie, choć niekoniecznie. Sprawdź to.

2. Całkowicie możliwa, ale raczej pod warunkiem, że sterownik nie był dotychczas naprawiany. Oceni to specjalista, bo prawidłowo naprawiony sterownik można podobno drugi raz naprawić. Miałem naprawiany sterownik w seicento 1,1 MPI. Robi to bardzo dobrze firma Ko-car w tychach, specjalista od fiatów. Zakładałem też samodzielnie nowy. Żadnych problemów Smile

3. Można jak najbardziej. Sterownik wcale nie jest taki straszny i wrażliwy. Łatwo go wymontować i zamontować, co prawda w seicento, ale z pewnością u ciebie będzie podobnie. Bez problemu sam założysz też nowy. Zwróć uwagę jedynie na wyjęcie kluczyka ze stacyjki, albo najlepiej odłącz akumulator przy tej operacji.

http://www.kocar.com.pl/

zadzwoń i pogadaj. Głowa do góry, będzie dobrze Smile

Zwróć uwagę, że w Ko-car sterowniki od Albea są w tej samej grupie aut, co od seicento Smile
Powrót do góry
gadu-gadu
arkady4

Auto Maniak



Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 512
Skąd jesteś (miejscowość / region): O-le
Posiadane auto: PASSAT 2,0, AUDI 1,8
Piwa: 34/4
Wysłany: Sob 25 Sie 2012, 14:25
Temat postu:

Re: ( Fiat Albea ) Wymiana komputera


Jeśli faktycznie silnik pali na 3 gary to nie ma prawa być walnięty sterownik!!!!Albea ma dwie podwójne cewki( w jednej obudowie), którymi centralka steruje po dwa cylindry jednocześnie(1-4.2-3), czyli w przypadku twojego samochodu nie można mówić o sterowniku tylko o cewce , kablu WN lub np braku ciśnienia w cylindrze,

to tyle jeśli chodzi o układ zapłonowy.
PS,
Istnieje również możliwość uszkodzenia wtryskiwacza (b. rzadka),instalacji do wtryskiwacza lub samego sterownika(ale w tym obwodzie to praktycznie się nie zdarza)

Ja bym stawiał jednak na cewkę(jak Kolega wyżej)lub kabel.

Pozdrawiam
Powrót do góry
adam29

Debiutant



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 12
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wodzisław Śląski
Posiadane auto: Fiat Albea
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 25 Sie 2012, 17:47
Temat postu:

Re: ( Fiat Albea ) Wymiana komputera


W poniedziałek jadę na konsultację do elektromechanika. O wynikach poinformuję na forum. Ja też podejrzewam cewkę. Według mnie jeżeli awarii uległby komputer to samochód w ogóle by nie odpalił, a na desce rozdzielczej byłaby tzw. choinka.
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Sob 25 Sie 2012, 17:47
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
fyno

Stały Bywalec



Dołączył: 17 Maj 2012
Posty: 221
Skąd jesteś (miejscowość / region): EU
Posiadane auto: Seicento S 1,1 MPI, Peugeot 206 1,6 16V
Piwa: 15/6
Wysłany: Wto 28 Sie 2012, 20:25
Temat postu:

Re: ( Fiat Albea ) Wymiana komputera


adam29 napisał:
W poniedziałek jadę na konsultację do elektromechanika. O wynikach poinformuję na forum.


Z utęsknieniem czekam na info Smile
_________________
Piwko z rana, jak śmietana Wink
Powrót do góry
gadu-gadu
adam29

Debiutant



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 12
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wodzisław Śląski
Posiadane auto: Fiat Albea
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 29 Sie 2012, 18:51
Temat postu:

Re: ( Fiat Albea ) Wymiana komputera


Diagnoza mechanika potwierdziła się. Padł komputer, nie podaje zasilania na cewkę i nie palą dwa cylindry. Teraz czekam na naprawę u elektronika. Jedyne co mnie pociesza to to, że sterownik da się naprawić. O kosztach naprawy napiszę w późniejszym terminie. Pozdro for all
Powrót do góry
fyno

Stały Bywalec



Dołączył: 17 Maj 2012
Posty: 221
Skąd jesteś (miejscowość / region): EU
Posiadane auto: Seicento S 1,1 MPI, Peugeot 206 1,6 16V
Piwa: 15/6
Wysłany: Sro 29 Sie 2012, 21:27
Temat postu:

Re: ( Fiat Albea ) Wymiana komputera


adam29 napisał:
Jedyne co mnie pociesza to to, że sterownik da się naprawić.

Da się, skarbie, da. kosztów naprawy nie musisz wyjawiać na forum, wtajemniczeni wiedzą Smile generalnie połowę ceny nowego sterownika. Nie oddawaj byle komu terownika do naprawy. Polecam poważne firmy. 3maj się, życzę powodzenia Smile
_________________
Piwko z rana, jak śmietana Wink
Powrót do góry
gadu-gadu
adam29

Debiutant



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 12
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wodzisław Śląski
Posiadane auto: Fiat Albea
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 12 Wrz 2012, 17:35
Temat postu:

Re: ( Fiat Albea ) Wymiana komputera


Na szczęście komputer dało się uratować. Zostały wymienione kable wysokiego napięcia oraz cewka. Koszt naprawy poniżej tysiąca. Autko śmiga jak nowo narodzone. Very Happy
Powrót do góry
fyno

Stały Bywalec



Dołączył: 17 Maj 2012
Posty: 221
Skąd jesteś (miejscowość / region): EU
Posiadane auto: Seicento S 1,1 MPI, Peugeot 206 1,6 16V
Piwa: 15/6
Wysłany: Sro 12 Wrz 2012, 20:15
Temat postu:

Re: ( Fiat Albea ) Wymiana komputera


Cieszę się, że wszystko działa. No ale po co podnosiłeś koszty i wymieniałeś cewkę i kable, skoro padł tylko sterownik? Nie oszukał cię ten elektronik? Ufasz mu? Bo może tylko cewka była do wymiany, a on skorzystał z okazji zarobku? Pisałem ci wcześniej, że naprawa sterownika do koszt ok. 500 zł max, a nie poniżej tysiąca /700, 800, 900?/
_________________
Piwko z rana, jak śmietana Wink
Powrót do góry
gadu-gadu
adam29

Debiutant



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 12
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wodzisław Śląski
Posiadane auto: Fiat Albea
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 12 Wrz 2012, 20:35
Temat postu:

Re: ( Fiat Albea ) Wymiana komputera


U elektronika zapłaciłem dokładnie 450 PLN. Do tego doszła wymiana płynu hamulcowego. Tak więc koszty zamknęły się w kwocie 550 PLN. Czyli poniżej tysiąca.
Powrót do góry
fyno

Stały Bywalec



Dołączył: 17 Maj 2012
Posty: 221
Skąd jesteś (miejscowość / region): EU
Posiadane auto: Seicento S 1,1 MPI, Peugeot 206 1,6 16V
Piwa: 15/6
Wysłany: Sro 12 Wrz 2012, 22:09
Temat postu:

Re: ( Fiat Albea ) Wymiana komputera


adam29 napisał:
U elektronika zapłaciłem dokładnie 450 PLN. Do tego doszła wymiana płynu hamulcowego. Tak więc koszty zamknęły się w kwocie 550 PLN. Czyli poniżej tysiąca.


Czyli wszystko ok z naprawą Smile A dla ścisłości to dla mnie 550 zł to jest powyżej 500 zł a nie poniżej tysiąca Wink Poniżej tysiąca to tak 800 - 900 Wink
_________________
Piwko z rana, jak śmietana Wink
Powrót do góry
gadu-gadu
kris_61

Debiutant



Dołączył: 02 Mar 2009
Posty: 48
Skąd jesteś (miejscowość / region): Bytom
Posiadane auto: fiat albea 1240
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 26 Wrz 2013, 16:52
Temat postu:

Re: ( Fiat Albea ) Wymiana komputera


fyno napisał:
adam29 napisał:
U elektronika zapłaciłem dokładnie 450 PLN. Do tego doszła wymiana płynu hamulcowego. Tak więc koszty zamknęły się w kwocie 550 PLN. Czyli poniżej tysiąca.


Czyli wszystko ok z naprawą Smile A dla ścisłości to dla mnie 550 zł to jest powyżej 500 zł a nie poniżej tysiąca Wink Poniżej tysiąca to tak 800 - 900 Wink


Ja mam identyczny problem. Dzisiaj kupiłem i wymieniłem na nowe świece, wymyłem i wyczyściłem kable w benzynie, ponadto wyczyściłem cały silnik, by brud nie mógł przewodzić prądów błądzących. Jednak wszystko na nic. Kontrolka "check"dalej świeci już na stałe. Wcześniej tylko mrugała.

Pojechałem więc do ASO. Pan mi powiedział, że system pod który podpina komputer stwierdza tylko, który obszar auta jest niesprawny. Nie pokazuje szczegółowo elementu nadającego się do naprawy lub wymiany.

Zaczynają od świec, potem idą kable, jeśli nie ma poprawy biorą pod uwagę cewkę itd. Potem ew. centralka, która w tej chwili w ASO Fiata kosztuje 2,5 tys.

Powiedziałem, że się zastanowię.

Kurcze nie stać mnie na takie ASO naprawy. Auto uziemione szukam alternatywy.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum FIAT Forum Strona Główna -> ( Fiat Albea ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
Ogłoszenia sprzedaży - Fiat Albea »

Opinie o samochodach Fiat Albea - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Fiat Albea ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty.


Fiat

Sedici

35 900

2013r.

105 772 km

śląskie

Fiat

Stilo

6 500

2006r.

199 000 km

pomorskie

Fiat

Punto

32 900

2016r.

22 140 km

mazowieckie

Fiat

Bravo

17 900

2009r.

110 000 km

podkarpackie

Fiat

500L

46 800

2017r.

22 000 km

śląskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group



Partnerskie fora dyskusyjne: Mały Fan Klub    Seicento Fanklub    Barchetta Club Polska   



Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2019 Created by idealneT and OM System